5 iulie, 2018

Parlamentarii europeni şi-au dat, miercuri, acordul implicit pentru ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) să poată derula afaceri cu Iranul, continuând eforturile de a salva acordul nuclear din 2015, abandonat de SUA.

Parlamentul European a blocat, cu o majoritate covârşitoare, o moţiune depusă de parlamentarii de extremă dreapta, prin care au încercat să împiedice Comisia Europeană să ridice restricţiile impuse BEI în relaţia cu Iranul, potrivit Reuters.

Totuşi, decizia europarlamentarilor nu obligă BEI să lucreze cu Iranul, pentru a nu pune în pericol capacitatea instituţiei europene de a strânge finanţare de pe pieţele americane şi pentru a evita consecinţe de amploare pentru operaţiunile băncii.


„Acordăm BEI capacitatea de a investi în Iran, dacă există proiecte potrivite. (…) Acordul cu Iranul este unul bun pentru securitatea Europei” a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, referindu-se la acordul semnat în 2015 de Teheran şi şase mari puteri.

Siegfried Mureşan a condus discuţiile premergătoare privind îniţiativa Comisiei Europene.
Guvernele UE mai pot bloca propunerea Comisiei, dar nu este de aşteptat să facă acest lucru având în vedere că liderii UE au susţinut în mod public planul ca BEI să lucreze cu Iranul, la summitul din luna mai.

Decizia Parlamentului European este de natură să consolideze poziţia Federicăi Mogherini, înaltul reprezentant al Comisiei Europene pentru politica externă în cadrul întâlnirii de vineri a miniştrilor de externe ai Iranului, Chinei, Franţei, Germaniei şi Mari Britanii, organizată pentru a salva „acordul nuclear” cu Iranul.

În august urmează să între în vigoare sancţiunile americane împotriva Iranului, decise de SUA ca urmare a ieşirii din acord. Decizia americană nemulţumeşte marile companii europene care au operaţiuni în SUA şi care au anunţat că vor continua să facă afaceri cu Teheranul.

Riscuri


Strategia UE pe această temă este să susţină capacitatea de creditare a BEI pentru a proteja companiile europene de sancţiunile americane şi o propunere a Comisiei adresată guvernelor ţărilor membre să încurajeze plăţile direct prin banca centrală a Iranului.

Cu toate acestea, la BEI persistă îngrijorările că planul Comisiei va pune în pericol programul de finanţare al BEI, pentru care atrage finanțări din SUA.

„Menţinerea accesului la aceste pieţe este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru BEI”, a subliniat directorul general BEI, Bertrand de Mazieres, în cursul unei audieri în comisia de buget a Parlamentului European la finele lunii mai.

BEI are obligaţiuni emise la nivel mondial în valoare de 120 de miliarde de dolari.

În prezent, BEI evită să se angajeze în jurisdicţii considerate ca având un grad mare de risc de către Grupul de Acţiune Financiară Internaţională (FATF), jurisdicţii printre care se numără şi Iranul.

La începutul lunii mai preşedintele SUA, Donald Trump a decis ieşirea SUA din acordul din 2015 prin care Iranul accepta să-şi limiteze operaţiunile nucleare, în schimbul ridicării unor sancţiuni anterioare.

Celelalte guverne semnatare se străduiesc să menţină în vigoare acordul din 2015. Europa se concentrează pe păstrarea stimulentelor financiare acordate Iranului dacă regimul de la Teheran respectă în continuare prevederile acordului.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: