joi

30 iunie, 2022

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2022

Azomureș Tg. Mureș a suspendat temporar producția de amoniac, explicând acest lucru prin faptul că s-au scumpit gazele naturale din care se obține acest produs intermediar necesar la fabricarea îngrășămintelor, dar și prin faptul că guvernul nu a aplicat schema de ajutor promisă.

„Vom continua să producem îngrășăminte, până la epuizarea stocului de amoniac existent. Decizii similare au luat și alte companii din Europa, cauza fiind aceeași, prețul nesustenabil din punct de vedere economic”, spune un comunicat al companiei.

Azomureș spune că, în timp ce gazele s-au scumpit, prețurile îngrășămintelor „au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiții este evident că producția de îngrășăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic”, spune sursa citată


În mai, compania abia reluase producția oprită în decembrie.

Guvernul nu a aplicat schema de ajutor promisă

„România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european. (…) Continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene”, spune Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creștere a prețului, spune compania.

În ultimele zile prețurile au urcat de la 80 Euro MWh la 125 – 130 Euro MWh.


Personalul de pe platforma Azomureș își va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie. În acest moment nu se ia în calcul șomajul tehnic, dar rămâne o opțiune dacă suspendarea activității se va prelungi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: