Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a avertizat vineri, la Tiraspol, că semnarea unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova, subliniind că Transnistria este „sub patronajul Rusiei” şi aceasta nu va “permite nimănui să o supere”.
„Este paradoxal că elita politică de la Chişinău vrea să se apropie de Bruxelles şi crede că acolo se va simţi mai bine, deşi peste 700.000 de cetăţeni moldoveni lucrează pe teritoriul Rusiei” , a declarat Rogozin într-o conferinţă de presă, potrivit site-ului preşedinţiei transnistrene president.gospmr.ru, citat de MEDIAFAX.
În opinia vicepremierului rus, „poporul Republicii Moldova vrea să fie alături de Rusia printr-o integrare în Uniunea Euroasiatică”,
Dimitri Rogozin a declarat că „Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere”.
„Avertizăm în mod direct că (semnarea Acordului de Asociere cu UE – n. red.) ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale. Suntem categoric împotriva faptului că Transnistria nu este invitată să participe la negocierile” dintre Chişinău şi Bruxelles, a spus Dimitri Rogozin la Tiraspol, unde a participat vineri la sărbătorirea Zilei Victoriei împotriva germaniei naziste .
Anterior, Rogozin a afirmat că recunoaşterea independenţei Transnistriei este o „problemă complicată”, dar acest lucru „va depinde de evoluţia evenimentelor” în această regiune, relatează agenţia Novosti PMR, în pagina electronică.
„Rusia cunoaşte dorinţele transnistrenilor şi ţine cont de toate referendumurile care au avut loc în regiune, dintre care două au fost legate de integrarea în Rusia”, a mai spus Dimitri Rogozin.
Totodată, el a menţionat că „Rusia va fi bucuroasă să coopereze cu Republica Moldova. Îi iubim pe moldovenii noştri ortodocşi, însă avem probleme cu elita politică care a decis să se îndrepte spre Bruxelless. După părerea mea, ei (politicienii moldoveni) pot pleca singuri spre Europa şi nimeni nu va avea de suferit”, a adăugat vicepremierul rus.
Deputaţii Sovietului Suprem din Transnistria, republica separatistă din Republica Moldova, au votat pe 16 aprilie, în unanimitate, trimterea unei cereri către Dumă şi preşedintele Vladimir Putin, pentru ca Federaţia să recunoască independenţa regiunii de pe malul estic al Nistrului.
Deputaţii i-au solicitat preşedintelui de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, să iniţieze procedura de recunoaştere a Transnistriei ca stat suveran, în vederea alipirii la Rusia.
După decizia Rusiei de anexare a Crimeei, sovietul suprem de la Tiraspol a trimis Moscovei, în martie, o scrisoare prin care cere ca Federaţia să examineze posibilitatea de a anexa şi Transnistria.