joi

18 aprilie, 2024

2 octombrie, 2015

comert cu amanuntul1Avântul comerţului cu amănuntul, alimentat de reducerea TVA la alimente începând cu luna iunie a acestui an, s-a temperat în august, când a volumul cifrei de afaceri din acest sector a înregistrat o scădere faţă de luna anterioară, reiese din datele publicate vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în luna august, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,3% faţă de luna anterioară, pe serie ajustată sezonier (care ţine seama de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate). Pe serie brută, indicatorul a consemnat o creştere de 1,4% faţă de iulie 2015.

Concret, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul de produse alimentare, băuturi şi tutun a crescut în august cu 2% (serie ajustată sezonier) faţă de iulie 2015. Vânzările de produse nealimentare au consemnat o creştere modestă de 0,1%, iar cele de carburanţi au scăzut cu 4,3% faţă de luna anterioară, reiese din datele INS.


În iunie, când a fost operată reducerea TVA la 9% pe tot lanţul alimentar, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu alimente a crescut cu 13,5% faţă de mai. În iulie, avansul a fost de 0,4% faţă de luna anterioară.

Raportată la anul trecut, în luna august, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 9,6% ca serie brută, respectiv cu 8% ca serie ajustată sezonier, principalul element care a stimulat această evoluţie fiind vânzările de alimente, în creştere cu 25% faţă de august 2014.

Prin urmare, în primele opt luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creşteere de 5,8% pe serie ajustată, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+14,0%), a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,9%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (+0,3%), reiese din datele INS.

Preţurile producţiei industriale – pe minus

Pe de altă parte, preţurile producţiei industriale un scăzut cu 2,7% în luna august, faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,7% faţă de luna iulie a acestui an.


Pe piaţa internă, indicele preţurilor producţiei industriale au scăzut cu 2,4%, iar pe piaţa externă cu 3,3% faţă de august 2014.

Scăderea indicelui a fost influenţată, în principal, de industria energetică, unde s-a consemnat o scădere de 9,2% faţă de august 2014, respectiv de 2,1% faţă de iulie 2015.

Indicele preţurilor producţiei din industria extractivă a scăzut în august cu 8% faţă de anul anterior, cea mai afectată fiind extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-14,2%).

Cotaţiile internaţionale ale petrolului au rămas la un nivel scăzut joi, de sub 45 de dolari pe baril pe bursa de la New York.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: