marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 octombrie, 2015

comert cu amanuntul1Avântul comerţului cu amănuntul, alimentat de reducerea TVA la alimente începând cu luna iunie a acestui an, s-a temperat în august, când a volumul cifrei de afaceri din acest sector a înregistrat o scădere faţă de luna anterioară, reiese din datele publicate vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în luna august, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 0,3% faţă de luna anterioară, pe serie ajustată sezonier (care ţine seama de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate). Pe serie brută, indicatorul a consemnat o creştere de 1,4% faţă de iulie 2015.

Concret, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul de produse alimentare, băuturi şi tutun a crescut în august cu 2% (serie ajustată sezonier) faţă de iulie 2015. Vânzările de produse nealimentare au consemnat o creştere modestă de 0,1%, iar cele de carburanţi au scăzut cu 4,3% faţă de luna anterioară, reiese din datele INS.


În iunie, când a fost operată reducerea TVA la 9% pe tot lanţul alimentar, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu alimente a crescut cu 13,5% faţă de mai. În iulie, avansul a fost de 0,4% faţă de luna anterioară.

Raportată la anul trecut, în luna august, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 9,6% ca serie brută, respectiv cu 8% ca serie ajustată sezonier, principalul element care a stimulat această evoluţie fiind vânzările de alimente, în creştere cu 25% faţă de august 2014.

Prin urmare, în primele opt luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creşteere de 5,8% pe serie ajustată, faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+14,0%), a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,9%) şi a vânzărilor de produse nealimentare (+0,3%), reiese din datele INS.

Preţurile producţiei industriale – pe minus

Pe de altă parte, preţurile producţiei industriale un scăzut cu 2,7% în luna august, faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,7% faţă de luna iulie a acestui an.


Pe piaţa internă, indicele preţurilor producţiei industriale au scăzut cu 2,4%, iar pe piaţa externă cu 3,3% faţă de august 2014.

Scăderea indicelui a fost influenţată, în principal, de industria energetică, unde s-a consemnat o scădere de 9,2% faţă de august 2014, respectiv de 2,1% faţă de iulie 2015.

Indicele preţurilor producţiei din industria extractivă a scăzut în august cu 8% faţă de anul anterior, cea mai afectată fiind extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-14,2%).

Cotaţiile internaţionale ale petrolului au rămas la un nivel scăzut joi, de sub 45 de dolari pe baril pe bursa de la New York.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: