Începând cu 1 octombrie 2017, autorizaţiile de securitate la incendiu devin obligatorii și nu se va mai aplica termenul de graţie acordat pentru intrarea în legalitate a construcţiilor puse în funcţiune în lipsa respectivei autorizaţii.
Măsura pune în imposibilitate de funcționare numeroase obiective, imobile și servicii din toată țara, începând cu școlile și spitalele și sfârșind cu benzinăriile în jurul cărora s-au construit imobile, cu permisiunea primăriilor care au ignorat prevederile legale.
În primele opt luni ale anului 2017 s-au depus 22.969 de solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
„În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel naţional au fost emise 3.643 de avize de securitate la incendiu şi 2.086 de autorizaţii de securitate la incendiu”, spune un comunicat de presă al IGSU, citat de Agerpres.
Situația stă astfel la nivel teritorial:
BUCUREŞTI
Numărul solicitărilor pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu este de 777 la nivelul Capitalei, iar autorizaţiile de securitate la incendiu emise au fost 267, în perioada de referinţă ianuarie-septembrie 2017.
Numărul de cereri pentru obţinerea avizelor de securitate la incendiu este 1.719, dar avizele acordate sunt de numai 606.
ALBA
Un număr de 254 de solicitări au fost depuse la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, în primele opt luni, în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu
Au fost emise 58 de avize şi 18 autorizaţii de securitate la incendiu, în urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren .
BISTRIŢA-NĂSĂUD
Solicitările privind emiterea de avize şi autorizaţii de securitate la incendiu, depuse în primele nouă luni al acestui an la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, au fost admise în proporţie de 27,5%.
În perioada ianuarie – septembrie, au fost depuse 349 solicitări în vederea obţinerii şi emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, dintre care 181 au fost cereri de avize pentru imobile în curs de edificare sau în renovare şi 168, cereri de autorizare a clădirilor sau obiectivelor deja finalizate.
Dintre acestea, au fost admise 61 cereri pentru avize şi 35 pentru autorizaţii de securitate la incendiu, restul fiind fie respinse, cu referat de justificare ataşat, fie încă în curs de verificare.
BRAŞOV
Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Ţara Bârsei” Braşov, a înregistrat de la începutul anului 2017, un număr de 582 de cereri pentru avize şi autorizaţii pentru incendiu. Dintre acestea, au fost soluţionate un număr de 192 de avize, din care 78 au fost emise, iar restul respinse.
În ceea ce priveşte autorizaţiile pentru incendiu, din de 159 soluţionate, 49 au fost emise, restul respinse. Din totalul de documente primite, 221 se află în lucru, potrivit sursei citate.
119 clădiri ale unităţilor de învăţământ nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Doar 20 deţin autorizaţie la incendiu.
La nivelul judeţului Braşov există 627 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, dar multe dintre acestea sunt construcţii vechi la care nu s-au adus modificări constructive şi nu se supun avizării şi autorizării.
BRĂILA
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a emis 24 avize şi cinci autorizaţii de securitate la incendiu în primele opt luni ale anului, în urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren.
Au fost făcute 225 solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu.
BUZĂU
În primele nouă luni ale acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a primit 398 de solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu din care 110 au fost conforme cu dispoziţiile legale.
„Nu toate construcţiile au îndeplinit însă condiţiile de avizare, pentru că, în urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel judeţean au fost emise doar 66 avize de securitate la incendiu şi 46 autorizaţii de securitate la incendiu”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, George Creţu.
CLUJ
În judeţul Cluj, la ISU au fost solicitate, în primele opt luni ale anului în curs, 423 de cereri de avizare pentru securitate la incendiu, din care, până acum, au fost respinse 208 şi a fost acordat avizul în 209 cazuri, restul de şase fiind în analiză.
„Au fost solicitate 423 de cereri avizare securitate la incendiu, 58 de cereri de avizare la protecţie civilă, 183 de cereri autorizare securitate la incendiu, patru cereri autorizare protecţie civilă, 1.259 de alte cereri privind securitatea la incendiu şi protecţie civilă, respectiv obiective care nu se încadrează în HG 571/2016 sau în HG 862/2016”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Ciprian Cornea.
DOLJ
Sala Polivalentă din Craiova, şcoli, licee, grădiniţe şi nenumărate instituţii publice funcţionează fără avize de securitate la incendiu şi, potrivit datelor Primăriei Craiova, pentru multe este foarte greu să îl obţină, fie din motive tehnice care ţin de proiectarea clădirilor, fie organizatorice.
În urma schimbării legislaţiei ISU, foarte puţine clădiri mai îndeplinesc condiţiile de autorizare ISU, una dintre acestea fiind şi Sala Polivalentă din Craiova, potrivit primarului Craiovei, Mihai Genoiu, citat de Agerpres.
„Dacă e să o iei aşa, toate proiectele sunt greşite, pentru că legislaţia atât de mult s-a schimbat din punct de vedere al ISU încât niciun proiect vechi nu mai are legătură cu legislaţia ISU. Probabil că la vremea respectivă au avut nişte avize şi nişte aprobări”, spunea Mihai Genoiu, în luna august.
Primarul spune că la Sala Polivalentă din Craiova este dificil de găsit o soluţie pentru a îndeplini criteriile de autorizare, însă una dintre acestea ar fi mărirea numărului de locuri.
„Lucrurile legate de scări la Sala Polivalentă sunt complicate şi sper să găsim o soluţie pentru a putea funcţiona în legalitate. Emil Boc, la Cluj, a mai băgat încă 10 milioane de euro şi a mărit sala cu 3.000 de locuri şi a ajuns la 10.000 de locuri. Poate că ajungem şi noi la concluzia că ne trebuie o sală de cel puţin 7.000 de locuri. Dar lucrăm la problema aceasta cu ISU”, a spus Genoiu.
Deficienţe în domeniul apărării împotriva incendiilor au fost identificate şi la sediile Companiei de Apă Oltenia S.A. Craiova, Termo Craiova SRL, RAT SRL Craiova, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Filarmonica Oltenia, Opera Română, precum şi la sediile Primăriei Craiova şi la Căminul pentru persoane vârstnice, unde nu sunt asigurate suficiente mijloace necesare (tărgi, cărucioare) asigurării evacuării în caz de incendiu în pavilionul central al căminului de bătrâni, la etajele I – IV fiind peste 200 de paturi pentru bătrâni semidependenţi şi dependenţi, care nu se pot evacua singuri.
DÂMBOVIŢA
Peste 500 de solicitări de emitere a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu au fost depuse la nivelul judeţului Dâmboviţa, se arată într-o informare a ISU Dâmboviţa.
Au fost emise 85 avize de securitate la incendiu şi 40 autorizaţii de securitate la incendiu.
„Au fost identificate 212 clădiri cu destinaţia învăţământ (din componenţa a 204 unităţi de învăţământ) care nu au obţinut autorizaţia de securitate la incendiu, astfel: 17 licee cu 18 clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu; 126 şcoli cu 131 clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu; 61 grădiniţe cu 61 clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu”, spune ISU Dâmboviţa.
OLT
Au fost emise 72 de avize şi 25 de autorizaţii de securitate la incendiu, 50 de solicitări sunt în curs de analiză şi la alte 50 de solicitări mai sunt necesare completări ale documentaţiei ori lucrări la spaţiile pentru care s-a solicitat aviz/autorizaţie şi s-a dispus revenire în vederea obţinerii avizelor sau autorizaţiilor
PRAHOVA
Aproape 500 de solicitări au fost depuse, în primele opt luni ale anului, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu.
Au fost emise 95 avize de securitate la incendiu, 89 de solicitări de eliberare a avizelor fiind respinse, 21 documentaţii tehnice fiind incomplete, în timp ce 164 solicitări nu au făcut obiectul obţinerii avizului.
De asemenea, au fost eliberate 53 autorizaţii de securitate la incendiu, 39 fiind respinse, zece având documentaţii incomplete, iar 13 nefăcând obiectul obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, potrivit unui comunicat al ISU Prahova.
Sunt pe rol aproximativ 200 de dosare înainte pentru avizare sau autorizare, aproape 60 de cereri fiind depuse doar în cursul zilei de joi.
TELEORMAN
Un număr de 50 de unităţi de învăţământ şi alte 28 de instituţii publice au solicitat obţinerea autorizaţiei pentru securitate la incendiu de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august.
Au fost emise cinci autorizaţii şi 29 de avize de securitate la incendiu pentru unitățile de învățământ. Alte 15 solicitări au fost respinse, iar una nu s-a încadrat în prevederile HG 751/2016.
În cazul celorlalte instituţii publice solicitante, au fost emise două autorizaţii şi opt avize.
Cele rămase nu s-au încadrat în HG 751/2016 sau au fost respinse, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „AD Ghica” Teleorman, Gelu Dragomir.
TIMIŞ
ISU Banat a soluţionat 2.857 de solicitări privind avizarea/autorizarea, din care 536 solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, în primele opt luni ale anului.
La nivelul judeţului Timiş au fost emise 172 de avize de securitate la incendiu, 64 de autorizaţii de securitate la incendiu şi 1.328 de puncte de vedere privind securitatea la incendiu.
TULCEA
Toate unităţile de învăţământ tulcene care nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu la începutul acestui an şcolar au început demersurile pentru obţinerea avizelor din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.
VÂLCEA
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a respins anul acesta şapte solicitări de avize şi şase cereri de autorizaţii de securitate la incendiu deoarece nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru eliberarea acestor documente, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Cătălin Popescu.
De la începutul acestui an şi până în prezent, au fost depuse 87 de cereri de avize pentru securitate la incendiu şi, în urma analizei dosarelor şi a verificărilor din teren, au fost emise 80 de avize şi 7 solicitări au fost respinse.
În privinţa autorizaţiilor de securitate la incendiu, la ISU Vâlcea au fost depuse 40 de solicitări şi au fost emise 36 de autorizaţii de securitate la incendiu, şase fiind respinse pentru că s-a constat că nu îndeplineau condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei.
Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie atrage după sine aplicarea de amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei. În cazul în care e constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor. Această sancţiune nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu.