cursdeguvernare

vineri

11 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Autorităţile europene nu sunt îngijorate de infuzia de capital a statului italian în Monte dei Paschi Banca

11 ianuarie, 2017

Preşedintele autorităţii de supraveghere bancară în Zona Euro, Single Resolution Board (SRB), a declarat miercuri că nu s-ar  îngrijora cu privire la modul în care au fost aplicate normele UE în salvarea cu bani publici a Monte dei Paschi Banca di Siena, potrivit Reuters.

Guvernul italian și autoritățile de supraveghere ale UE „fac o treabă bună” în cazul Monte Paschi, a spus Elke Koenig, preşedintele Single Resolution Board (SRB), într-o conferință de presă.

Guvernul de la Roma a folosit o clauză din normele UE pentru a reduce pierderile creditorilor Monte dei Paschi, în decembrie, când a decis să salveze banca aflată în dificultate.


„Nu m-ar îngrijora de această clauză”, a spus Elke Koenig, citată de Reuters.

În următoarele săptămâni, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană vor evalua planul de salvare și planul de afaceri ale băncii, după ce guvernul italian şi banca le vor fi finalizat. Va fi verificată conformitatea cu normele bancare și de concurență ale UE.

Elke Koenig a adăugat că SRB, care este responsabil cu supravegherea lichidării ordonate a băncilor falimentare, „urmărește îndeaproape toate evoluțiile relevante din Italia, precum și din alte state membre”.

Noile norme ale UE privind lichidarea băncilor cu probleme au ca scop reducerea costurilor contribuabililor în planurile de salvare ale băncilor.


Normele au fost introduse după ce statele din zona euro au alimentat cu un trilion de euro în numerar și garanții, pentru a salva creditorii loviţi de criza financiară globală din 2008 criza financiară globală și de criza datoriilor din Zona Euro din 2009-2012.

Normele impun creditorilor unei bănci să suporte pierderi grele, prin procedura numită „bail-in”, înainte ca banca să fie salvată cu bani publici.

Excepţia folosită în Italia permite statelor să ofere finanțare în circumstanțe excepționale, precum „recapitalizarea prudenţială” (precautionary recapitalization), cu pierderi mai mici pentru creditori și fără a declanșa lichidarea băncii, precizează Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: