sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 decembrie, 2018

Australia a anunţat sâmbătă că recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, dar mutarea ambasadei de la Tel Aviv va avea de aşteptat încheierea unui acord de pace între israelieni şi palestinieni.

„Australia recunoaște că Ierusalimul de Vest, ca loc al Knessetului (parlamentul izraelian, n.r.) și al instituțiilor guvernamentale, este capitala Israelului. Vom muta ambasada noastră acolo atunci când va fi practic posibil”, a declarat premierul australian Scott Morrison (foto), citat de Reuters.

Scott Morrison este unul dintre puţinii lideri care l-au urmat pe preşedintele american Donald Trump, anunțând în octombrie că ţara sa este gata să-ți mute ambasada


Australia va înfiinţa, între timp, un birou însărcinat cu Apărarea şi Comerţul în partea de vest a Oraşului Sfânt, a precizat el.

„Guvernul australian este de asemenea hotărât să recunoască aspiraţiile poporului palestinian la un viitor stat, cu capitala la Ierusalimul de Est”, a mai spus Scott Morrison.

Reglementarea statutului Ierusalimului – locul sacru pentru evrei, creștini și musulmani – este principalul obstacol în calea realizării unui acord de pace între Israle și statul palenstinian.

Australia nu se va mai abţine la ONU ci se va opune, de acum înainte, rezoluţiilor care consideră că „atacă” Israelul, inclusiv celei care cere să nu se instaleze misiuni diplomatice la Ierusalim, revendicat atât de israelieni, cât şi de palestinieni.


ONU nu recunoaşte anexarea de către Israel a părţii de est a Oraşului Sfânt în urma războiului din 1967.

Preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului la 6 decembrie 2017, după care a transferat aici, în mai, Ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv.

Ceremonia a coincis cu ciocniri în Fâşia Gaza, iar cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi prin împuşcare, în acea zi, de către militari israelieni.

Guvernul palestinian intenţionează să îndemne ţările arabe şi msulmane să-şi ”retragă ambasadorii” şi ”să ia măsuri de boicot economic”, a avertizat vineri ambasadorul palestinian în Australia Izzat Abdulhadi, contactat de AFP.

Sub presiunea liderului PSD Liviu Dragnea, Guvernul român s-a grăbit să anunțe, la rândul său, că este favorabil mutării ambasadei României la Ierusalim, în ciuda poziției contrare a Comisiei Europene.

Ulterior, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a anunțat în octombrie că mult promisa analiză privind ambasada din Israel a fost finalizată.

„Noi am pus și argumentele pro și argumentele contra, sunt relativ echilibrate, nu noi luăm decizia”, a adăugat ministrul de Externe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: