Australia va cheltui 1,35 miliarde dolari australieni (aproximativ 930 milioane dolari americani) în următorii 10 ani pentru a-și consolida apărarea cibernetică, a anunțat marți premierul Scott Morrison (foto), citat de Reuters.
Anunțul premierului australian apare la scurt timp după ce autoritățile de la Camberra au denunțat ”un sofisticat atac cibernetic susținut de un actor statal” care a vizat diferite structuri guvernamentale, partide, servicii esențiale și operatori de infrastructură critică.
Australia a refuzat să numească public acel actor statal, însă trei surse au declarat Reuters că este vorba de China.
”Principala prioritate a guvernului este aceea de a proteja economia națională, securitatea națională și suveranitatea. Activitatea cibernetică subversivă pune în pericol toate acestea”, a anunțat Scott Morrison.
O parte consistentă a fondurilor- 470 milioane dolari australieni- va fi cheltuită pentru angajarea a încă 500 de experți în securitate cibernetică care să lucreze pentru Australian Signals Directorate, agenția de securitate cibernetică a țării.
În replică la acuzațiile nerostite, guvernul Chinei a acuzat marți, deschis, Australia că este un ”fervent colecționar de informații” care ”pune în pericol suveranitatea și securitatea altor state”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a transmis marți o declarație de presă mediei australiene care face referire la un raport în care se afirmă că spioni australieni din China instighează la trădare, promovează fake news în media chineze.
Oficialul chinez acuză Australia că ”joacă rolul victimei” în public, în timp ce statul australian este cel care spionează în regiune. Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a mai transmis că Australia a depășit o ”linie roșie” în relația cu China, căreia îi datorează scuze public.
Australia este membră a comunității Five Eyes, alianță de informații care mai cuprinde Canada, SUA, Marea Britanie și Noua Zeelandă.