11 septembrie, 2018

Inflaţia anuală a revenit peste pragul de cinci procente  în luna august 2018, după ce performanţa lunară a urcat, cu totul atipic faţă de perioada de vară, la +0,28% faţă de -0,20% în aceeaşi lună a anului precedent.

Explicaţia este că, pe lângă efectul de bază nefavorabil, au crescut preţurile reglementate la gaze naturale, energie electrică şi servicii poştale.

Practic, de data aceasta, am asistat la o creştere importantă a inflaţiei din considerente mai degrabă statistice, sub efectul modificării preţurilor unor servicii ( în realitate, gazele naturale şi energia electrică sunt servicii oferite populaţiei, ca şi cele poştale, deşi sunt încadrate istoric la grupa mare de produse nealimentare).


Acestea reprezintă mai puţin de o zecime din coşul de consum şi care au şi fost relativ puţin sau deloc accesate în luna august de cea mai mare parte a populaţiei ( motiv pentru care nici nu s-a resimţit efectiv o revenire reală a inflaţiei).

Efectul lor cumulat asupra indicelui preţurilor ce consum a atins circa 0,4 puncte procentuale, adică semnificativ mai mult faţă de valoarea de 0,28% consemnată per total. De altfel, produsele alimentare s-au ieftinit în luna august cu 0,17% ( urmare, în principal a scăderilor sezoniere de preţuri la fructe, -2,98%, şi legume, -0,91%).

Semnificativ, IPC exclusiv produsele cu prețuri reglementate s-a situat la -0,05%, valoare „normală” pentru luna august iar indicele CORE 2 ajustat, cel aflat sub influenţa politicii monetare aplicate de BNR, a rămas pe loc la doar +0,10%. Respectiv la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni, pe un trend favorabil de evoluţie, consolidat de păstrarea dobânzii de politică monetară la 2,5%.

În acest context, la produse alimentare, mişcări ceva mai semnificative de preţuri s-au produs la carnea de bovine (+0,42%), carnea de pasăre (+0,30%), preparate din cane (+0,23%) şi pâine (+0,22%), în timp ce alte produse, precum zahărul (-1,10%), conservele din carne (-0,11%) sau laptele (-0,06%) s-au ieftinit. Menţiuni speciale se cuvin pentru citrice şi fructe meridionale (+3,01% din motive de sezon) şi carnea de porc ( doar +0,12%).


La produsele nealimentare propriu-zise nu s-a întâmplat nimic deosebit, preţurile fiind cvasiconstante la îmbrăcăminte (+0,06%), încălţăminte (-0,01%), produse de uz casnic şi mobilă (+0,08%) sau autoturisme (+0,03%), în timp ce combustibilii, cu pondere relativ mare în coşul de consum, s-au ieftinit cu 0,16%.

În fine, la grupa de servicii, ar mai fi de amintit majorarea tarifelor la transportul aerian (+2,42%), transportul interurban şi îngrijirea medicală (+0,23% în ambele cazuri), precum şi creşterea chiriilor (+0,21%). Pe fondul reducerii uşoare a cursului de schimb euro/leu, factura la telefonie a scăzut cu o zecime de procent.

Datele pe ultimele 12 luni arată că, până la finalul anului, vom intra în linie dreaptă cu sprintul pentru aducerea inflaţiei în interiorul coridorului-ţintă de 2,5% plus/minus 1%. Efectul de bază va fi cert favorabil în septembrie şi noiembrie, puternic favorabil în octombrie ( de care se leagă speranţele pentru cea mai mare reducere a inflaţiei anuale, de circa un punct procentual) şi aproximativ neutru în decembrie.

Aşadar, în pofida aparentei reaprinderi a inflaţiei, datele strânse până acum validează proiecţia inflaţiei anuale a preţurilor IPC şi intervalul de incertitudine asociat. Care plasează valoarea de final de an undeva în jurul valorii de 3,5%, urmând apoi ca apropierea de valoarea centrală ţintită să se facă mai lent în prima jumătate a anului viitor.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: