luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 martie, 2016

centrala nucleara doel, belgia

UPDATE: Al treilea suspect din atacul de pe aeroportul Zaventem, bărbatul îmbrăcat în alb, cu pălărie și ochelari, a fost arestat joi, pe baza informațiilor furnizate de șoferul de taxi care i-a transportat marți pe teroriști.

Procurorul federal al Belgiei a anunțat sâmbătă emiterea mandatului pentru un bărbat pe care l-a identificat ca având numele „Fayçal C”.


Presa belgiană a oferit mai multe informații despre acesta, imediat: el se numește Fayçal Cheffou (foto), este jurnalist freelancer și se afla de mai mult timp în atenția autorităților.

faycal cheffouEra de negăsit de o vreme, dar a fost reținut joi, în centrul Bruxellesului.

Și el a avut un bagaj în care se afla explozibil, dar nu se știe din ce motive încărcătura nu a explodat sau el nu a detonat-o.

În imaginea surprinsă de camerele de supraveghere de pe aeroprt, luată cu puțin înainte de atentat, Faycal Cheffou nu poartă mănușă, precum ceilalți doi, mănușă despre care autoritățile spun că masca dispozitivul de detonare.


El este acuzat de participare la activitățiale unui grup terorist, crime teroriste  și tentativă de asasinat terorist.

În imagine de la aeroport el apare alături de Najim Laachraoui (cel care a produs bombele pentru atentatele din Paris și Bruxelles – este cel din stânga imaginii) și Brahim el-Bakraoui (centrul imaginii), ambii morți în atentatul sinucigaș de pe aeroportul Zaventem.

suspecti zaventem

Nouă persoane au fost arestate în Belgia și două în Germanaia, în legătură cu aceste atacuri teroriste.

Unul ditre suspecți, Aboubakar A, a fost arestat joi în timp ce conducea pe șoseaua de centură a Bruxellesului și a fost acuzat de participare la activitățile unui grup terorist.

Separat a fost descoperit planul unui alt atac terorist în Franța și a fost arestat Reda Kriket, un jihadist ISIS ce a avut legături cu Abdelhamid Abaaoud, creierul atacurilor de la Paris.

***

Știrea inițială:

Un agent de pază a fost ucis pentru a i se fura cardul de acces într-o centrală nucleară

Celula teroristă care a executat atentatele din Belgia se pregătea să atace o centrală nucleară, potrivit unor informații noi publicate de presa internațională. La Derniere Heure a publicat sâmbătă un articol în care dezvăluie că un agent de securitate de la centrala nucleară Doel ar fi fost ucis și i s-ar fi luat cartela de acces. Informația nu a fost confirmată oficial.

Tot publicația La Derniere Heure a publicat zilele trecute un material potrivit căruia autoritățile belgiene aveau informația că luptătorii ISIS sunt interesați de centralele nucleare și chiar știau că directorul programului nuclear belgian ar fi fost spionat de teroriști pe parcursul anului trecut. S-ar fi dorit răpirea lui și obținerea de material radioctiv pentru confecționarea unei bombe, conform presei belgiene.

Mai mult, printre cei implicați în aceste acțiuni de supraveghere s-ar fi numărat și cei doi frați El-Bakraoui, care s-au aruncat în aer pe aerport și la metrou.

De asemenea, în ultima perioadă fuseseră anulate 11 legitimații de acces în aceste obiective, datorită avertizărilor serviciilor secrete.

Nivelul de alertă la centralele nucleare a fost ridicat însă abia după atentate, când s-ar fi descoperit că printre țintele vizate în aceste atacuri figura și o centrală nucleară, dar precipitarea situației a făcut imposibilă punerea în aplicare a acestui plan.

Agentul de pază a fost ucis joi seara, în timp ce-și plimba câinele și se bănuiește că scopul crimei l-a reprezentat cardul ce le putea oferi accesul într-una dintre facilitățile nucleare.

Informațiile despre supravegherea de către teroriști a șefului programului nuclear au apărut pe 17 februarie, însă autoritățile de securitate au decis abia pe 4 martie să trimită 140 de soldați să păzească cele cinci centrale nucleare, scrie The Telegraph.

În orele de imediat după atentate, două centrale au fost evacuate și apoi s-a făcut o nouă evaluare a riscurilor – au fost introduse noi măsuri de securitate și toți angajații au fost verificați în privința simpatiilor islamiste și câtorva lucrători li s-a retras accesul în aceste facilități.

Potrivit BBC, șapte suspecți au fost arestați în Belgia, doi în Germania și unul în Franța în cadrul unei ample investigații a atentatelor cu bombă din Bruxelles, care au produs 31 de morți și peste 200 de răniți.

harta raiduri arestari atacuri

În cadrul unei acțiuni desfășurate de poliție vineri, în cartierul Schaerbeek, a fost arestat încă un membru al rețelei teroriste care a pus la cale atentatele de la Paris și Bruxelles.

Aflat vineri în vizită la Bruxelles, secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit cu premierul belgian Charles Michel, căruia i-a prezentat condoleanțe. John Kerry a declarat presei că Statul Islamic va fi distrus. ”Nu vom fi intimidați. Nu vom fi descurajați”, a spus presei secretarul de stat american.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: