fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția agricolă 2019 – scădere istorică a valorii brute adăugate în economie

Valoarea producției agricole a scăzut în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent, potrivit datelor semidefinitive comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal… Mai mult

27.07.2020

Chestiunea

Document / Proiectul pentru munca flexibilă: nu se fac concedieri colective, managementul nu primește bonusuri pe perioada aplicării Kurzarbeit

Angajatorul poate reduce unilateral timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50%, în situații excepționale precum epidemia de coronavirus, conform proiectului de OUG prin… Mai mult

23.07.2020

Europa

Document / Detaliile Acordului: 70% din granturi trebuie atrase în următorii 2 ani. Campionii negocierilor – lista statelor care au obținut bani suplimentari

Consiliul European a aprobat, la capătul a 5 zile de negociere, Cadru Financiar Multianual al UE pentru perioada 2021-2027, cu cea mai importantă componentă a… Mai mult

21.07.2020

Chestiunea

OECD: Ravagiile pe care le-a făcut criza Covid în segmentul IMM-urilor la nivel mondial

Peste un sfert (26%) din cele peste 30.000 de IMM-uri din întreaga lume ce au participat la un sondaj OECD au declarat închiderea activității între… Mai mult

20.07.2020

Europa gardurilor: După Paris, statele își securizează granițele împotriva valului de imigranți

de Mariana Bechir 17.11.2015

garduri europaPașaportul găsit asupra unuia dintre teroriștii de la Stade de France transformă criza refugiaților într-o dispută privind securitatea în Europa și alimentează retorica anti-imigraționistă, scrie presa străină.

Atacurile de la Paris fac și mai improbabilă o soluție comună pentru problema imigranților, în condițiile în care în urmă cu o săptămână Uniunea Europeană avertiza că există riscul unei catastrofe umanitare dacă statele membre nu se mobilizează urgent pentru a reloca cota totală de 160.000 de refugiați.

Reacțiile din ultimele trei zile au determinat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) să lanseze marți un apel: “Suntem preocupați de reacțiile unor state de a pune capăt programelor ce sunt puse în aplicare, retrăgându-se de la angajamentele asumate de a gestiona criza refugiaților (relocarea – n. red.), sau propunând ridicarea și mai multor bariere. Suntem profund tulburați de limbajul care îi demonizează pe refugiați ca grup. Acest lucru este periculos pentru că va contribui la xenofobie și teamă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a organzației, Melissa Fleming.

Se înmulțesc discursurile și măsurile anti-imigrație

Guvernatori ai unor state din SUA au anunțat că nu vor primi refugiați din Orientul Mijlociu, în pofida faptului că o astfel de decizie aparține autorităților federale, iar Barack Obama a promis că vor fi preluați 10.000 de sirieni în următoarele 12 luni.

obamaPreședintele american a explicat la G20 că nu trebuie pus semnul egal între problema refugiaților și cea a terorismului: “Oamenii care părăsesc Siria sunt cel mai afectați de terorism (…) Sunt părinți. Sunt copii. Sunt orfani… și este foarte important să nu ne închidem inimile în fața acestor victime ale violențelor.”

Apelul la rațiune făcut de Barack Obama, similar celui lansat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu va putea să oprească exacerbarea sentimentelor anti-imigraționiste în Europa.

Înainte chiar de a se stabili o legătură exactă între pașaportul fals și teroristul de la Stade de France, de-a lungul Europei au apărut reacțiile de respingere categorică a politicii pro-refugiați promovate de Germania și de Bruxelles.

Ungaria 

Premierul Viktor Orban a cerut marți ca Europa să uite corectitudinea politică în chestiunea refugiaților și să se întoarcă  la bunul simț.

Ministrul ungar de Justiție, Laszlo Trocsanyi, a anunțat marți că Budapesta va ataca la CJUE cotele obligatorii de relocare a refugiaților, după ce Parlamentul maghiar a aprobat dimineață o rezoluție în acest sens.

În Ungaria, aproximativ 1.000 de imigranți din Siria, Afganistan și Irak se aflau săptămâna trecută în închisori supraaglomerate așteptând răspunsul autorităților la cererea de azil.

Noul ministru de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a sugerat luni ca toți refugiații să fie trimiși înapoi în Siria “ca să-și elibereze țara cu ajutorul nostru”, al occidentalilor.

Slovacia – monitorizarea musulmanilor

Prima țară care a demarat procedurile de contestare a mecanismului UE de redistribuire a imigranților a fost Slovacia, unde premierul Robert Fico a promis încă din septembrie că sistemul nu se va aplica în această țară cât va conduce el guvernul.

robert ficoLuni, el a iscat proteste din partea mai multor organizații pentru apărarea drepturilor omului, după ce a anunțat într-un interviu că printre alte măsuri de securitate dispuse după Paris se numără și monitorizarea fiecărui musulman din Slovacia.

Anterior, în cursul zilei, el li s-a adresat nervos apărătorilor drepturilor omului îndemnându-i să meargă la conferințe. “Aici vorbim despre probleme de securitate”, a spus el.

Slovacia are o populație de 5,4 milioane și adăpostește aproximativ 5.000 de musulmani.

Polonia 

Ministrul polonez desemnat pentru Afaceri Interne, Konrad Szymanski, a declarat că Varșovia nu va primi niciun refugiat până când nu va primi garanții de securitate.

Un al coleg ale acestuia s-a referit la politica porților deschise practicată de Germania, spunând: “Trebuie să fim conștienți și să recunoaștem că am greșit, am fost prea naivi, prea ideliști”.

Conservatorii, care preiau acum puterea ca urmare a alegerilor din octombrie, și-au concentrat campania electorală exact pe acest subiect, promițând că nu vor accepta, așa cum au făcut-o liberalii cărora le succed, cotele de refugiați impuse de Bruxelles.

Macedonia

Consiliul de Securitate al Macedoniei a decis în ședință de urgență ca armata să fie pregătită pentru ridicarea unui gard la granița cu Grecia.

Letonia, care ar trebui să preia  doar 531 de refugiați și a votat fără probleme în favoarea relocărilor, a anunțat luni că nu va reloca nicio persoană  înainte de a primi pentru toți garanții europene privind riscul fiecăruia.

Atacurile de la Paris alimentează agenda dreptei radicale din Europa

Nigel Farage, liderul UKIP, a scris într-un mesaj postat pe Twitter că UE pune în pericol securitatea Marii Britanii.

În Olanda. Geert Wilders, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății (PVV), i-a cerut premierului sî închidă granițele.

În Belgia, liderul partidului secesionist Vlaams Belang i-a invitat pe ce-I care-l urmăresc pe Twitter să se conecteze la comunitatea vortuală intitulată “Închiderea granițelor noastre este singur răspuns posibil la infiltrarea imigranților și a teroriștilor ISIL.”

marine le penMarine Le Pen (foto) și Frontul Național au cerut închiderea granițelor Franței și expulzarea imediată a imigranților ilegali.

Partidele europene de extremă dreapta se aflau de la începutul anului pe trend pternic ascendent, a explicat pentru Al Jazeera profesorul Matthew Goodwin.

În opinia sa, atacurile teroriste de la Paris vor accentua problemele care joacă un rol important pe agenda dreptei radicale și care acum sunt strict raportate la criza refugiaților – îngriorări privind securitatea națională, identitatea națională etc.

Pașaportul care a adâncit temerile cu privire la imigranți și care duce la refuzul cotelor și reintroducerea controalelor la graniță

Investigațiile de până acum privind atentatele de la Paris au confirmat suspiciunea că persoana din pașaportul găsit asupra unuia dintre teroriștii de la Stade de France, Ahmad Almohammad, este un imigrant înregistrat pe 7 octombrie în insula grecească Leros.

Anchetatorii au refăcut exact traseul parcurs de acesta prin Europa, pe ruta balcanică, până la Paris, via Austria.

Ahmad Almohammad a fost înregistrat și amprentat de greci, apoi i s-au verificat actele și în Serbia, Croația și Austria:

atentate paris traseu europa imigrant siria

Nimeni nu a sesizat însă că pașaportul era fals, lucru pe care surse din serviciile secrete americane l-au declarat pentru presa locală imediat după apariția primelor imagini cu pașaportul respectiv.

Lucrurile au devenit evidente sâmbătă, când sârbii au descoperit că același pașaport mai apărea în baza lor de informații (același nume, aceleași date de naștere). Diferă, însă, fotografia.

atacuri paris pasaport falsPersoana cu aceleași detalii care apar și în pașaportul găsit asupra teroristului de la Paris se afla în centrul de refugiați de la Presovo, potrivit publicației Blic, preluată de Guardian, și a fost arestat imediat.

Potrivit sârbilor, ambele pașapoarte sunt false și au fost foarte probabil cumpărate în zona graniței dintre Siria și Turcia.

Acum, francezii și sârbii investighează o pistă care ar duce la simpatizanți din Bosnia ai grupării Stat Islamic care sunt suspectați că ar fi ajutat jihadiști să ajungă în Europa Occidentală.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 17.11.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul Libanului a demisionat

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătății din Liban, Hamad Hassan, a anunțat luni demisia întregului guvern libian, decizia fiind luată sub presiunea faptului că mai mulți membri ai cabinetului… Mai mult

Stiri

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de 7 mld. lei pentru investiții în producția pe gaze și din regenerabile

Adrian N Ionescu

Restructurarea producției Complexului Energetic Oltenia ar urma să coste circa 7 miliarde de lei doar pentru investiția în conversia grupurilor de producție pe cărbune în… Mai mult

Stiri

Redeschiderea Dosarului 10 august / Curtea de Apel București și-a declinat competența și trimite cazul la Tribunal

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, că nu are competenţa materială să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de decese înregistrat în luna iunie din ultimii 10 ani

Mariana Bechir

În luna iunie, în România au decedat 21.073 de persoane, cu 824 mai multe decât în luna mai şi cu 544 mai multe decât în… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Proiect de HG: Lista bolilor contagioase ce impun izolarea bolnavului

Vladimir Ionescu

Guvernul a întocmit lista de boli infecțioase pentru care se poate institui izolarea persoanelor bolnave cu semne şi simptome. Bolile contagioase vizate au fost stabilite… Mai mult

Stiri

3.000 de protestatari arestați în Belarus: Lukașenko acuză amestecul Cehiei în organizarea de proteste

Iulian Soare

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că manifestațiile împotriva realegerii sale, reprimate violent de forțele de ordine, au fost „teleghidate” din străinătate. În urma… Mai mult

Europa

Olaf Scholz, varianta social-democraților germani pentru postul de cancelar

Iulian Soare

Social-democrații germani l-au propus luni pe Olaf Scholz, ministrul de finanțe și cel mai popular politician al partidului, să îi succeadă cancelarei Angela Merkel la… Mai mult