vineri

29 martie, 2024

17 noiembrie, 2015

garduri europaPașaportul găsit asupra unuia dintre teroriștii de la Stade de France transformă criza refugiaților într-o dispută privind securitatea în Europa și alimentează retorica anti-imigraționistă, scrie presa străină.

Atacurile de la Paris fac și mai improbabilă o soluție comună pentru problema imigranților, în condițiile în care în urmă cu o săptămână Uniunea Europeană avertiza că există riscul unei catastrofe umanitare dacă statele membre nu se mobilizează urgent pentru a reloca cota totală de 160.000 de refugiați.

Reacțiile din ultimele trei zile au determinat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) să lanseze marți un apel: “Suntem preocupați de reacțiile unor state de a pune capăt programelor ce sunt puse în aplicare, retrăgându-se de la angajamentele asumate de a gestiona criza refugiaților (relocarea – n. red.), sau propunând ridicarea și mai multor bariere. Suntem profund tulburați de limbajul care îi demonizează pe refugiați ca grup. Acest lucru este periculos pentru că va contribui la xenofobie și teamă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a organzației, Melissa Fleming.

Se înmulțesc discursurile și măsurile anti-imigrație


Guvernatori ai unor state din SUA au anunțat că nu vor primi refugiați din Orientul Mijlociu, în pofida faptului că o astfel de decizie aparține autorităților federale, iar Barack Obama a promis că vor fi preluați 10.000 de sirieni în următoarele 12 luni.

obamaPreședintele american a explicat la G20 că nu trebuie pus semnul egal între problema refugiaților și cea a terorismului: “Oamenii care părăsesc Siria sunt cel mai afectați de terorism (…) Sunt părinți. Sunt copii. Sunt orfani… și este foarte important să nu ne închidem inimile în fața acestor victime ale violențelor.”

Apelul la rațiune făcut de Barack Obama, similar celui lansat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu va putea să oprească exacerbarea sentimentelor anti-imigraționiste în Europa.

Înainte chiar de a se stabili o legătură exactă între pașaportul fals și teroristul de la Stade de France, de-a lungul Europei au apărut reacțiile de respingere categorică a politicii pro-refugiați promovate de Germania și de Bruxelles.

Ungaria 


Premierul Viktor Orban a cerut marți ca Europa să uite corectitudinea politică în chestiunea refugiaților și să se întoarcă  la bunul simț.

Ministrul ungar de Justiție, Laszlo Trocsanyi, a anunțat marți că Budapesta va ataca la CJUE cotele obligatorii de relocare a refugiaților, după ce Parlamentul maghiar a aprobat dimineață o rezoluție în acest sens.

În Ungaria, aproximativ 1.000 de imigranți din Siria, Afganistan și Irak se aflau săptămâna trecută în închisori supraaglomerate așteptând răspunsul autorităților la cererea de azil.

Noul ministru de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a sugerat luni ca toți refugiații să fie trimiși înapoi în Siria “ca să-și elibereze țara cu ajutorul nostru”, al occidentalilor.

Slovacia – monitorizarea musulmanilor

Prima țară care a demarat procedurile de contestare a mecanismului UE de redistribuire a imigranților a fost Slovacia, unde premierul Robert Fico a promis încă din septembrie că sistemul nu se va aplica în această țară cât va conduce el guvernul.

robert ficoLuni, el a iscat proteste din partea mai multor organizații pentru apărarea drepturilor omului, după ce a anunțat într-un interviu că printre alte măsuri de securitate dispuse după Paris se numără și monitorizarea fiecărui musulman din Slovacia.

Anterior, în cursul zilei, el li s-a adresat nervos apărătorilor drepturilor omului îndemnându-i să meargă la conferințe. “Aici vorbim despre probleme de securitate”, a spus el.

Slovacia are o populație de 5,4 milioane și adăpostește aproximativ 5.000 de musulmani.

Polonia 

Ministrul polonez desemnat pentru Afaceri Interne, Konrad Szymanski, a declarat că Varșovia nu va primi niciun refugiat până când nu va primi garanții de securitate.

Un al coleg ale acestuia s-a referit la politica porților deschise practicată de Germania, spunând: „Trebuie să fim conștienți și să recunoaștem că am greșit, am fost prea naivi, prea ideliști”.

Conservatorii, care preiau acum puterea ca urmare a alegerilor din octombrie, și-au concentrat campania electorală exact pe acest subiect, promițând că nu vor accepta, așa cum au făcut-o liberalii cărora le succed, cotele de refugiați impuse de Bruxelles.

Macedonia

Consiliul de Securitate al Macedoniei a decis în ședință de urgență ca armata să fie pregătită pentru ridicarea unui gard la granița cu Grecia.

Letonia, care ar trebui să preia  doar 531 de refugiați și a votat fără probleme în favoarea relocărilor, a anunțat luni că nu va reloca nicio persoană  înainte de a primi pentru toți garanții europene privind riscul fiecăruia.

Atacurile de la Paris alimentează agenda dreptei radicale din Europa

Nigel Farage, liderul UKIP, a scris într-un mesaj postat pe Twitter că UE pune în pericol securitatea Marii Britanii.

În Olanda. Geert Wilders, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății (PVV), i-a cerut premierului sî închidă granițele.

În Belgia, liderul partidului secesionist Vlaams Belang i-a invitat pe ce-I care-l urmăresc pe Twitter să se conecteze la comunitatea vortuală intitulată „Închiderea granițelor noastre este singur răspuns posibil la infiltrarea imigranților și a teroriștilor ISIL.”

marine le penMarine Le Pen (foto) și Frontul Național au cerut închiderea granițelor Franței și expulzarea imediată a imigranților ilegali.

Partidele europene de extremă dreapta se aflau de la începutul anului pe trend pternic ascendent, a explicat pentru Al Jazeera profesorul Matthew Goodwin.

În opinia sa, atacurile teroriste de la Paris vor accentua problemele care joacă un rol important pe agenda dreptei radicale și care acum sunt strict raportate la criza refugiaților – îngriorări privind securitatea națională, identitatea națională etc.

Pașaportul care a adâncit temerile cu privire la imigranți și care duce la refuzul cotelor și reintroducerea controalelor la graniță

Investigațiile de până acum privind atentatele de la Paris au confirmat suspiciunea că persoana din pașaportul găsit asupra unuia dintre teroriștii de la Stade de France, Ahmad Almohammad, este un imigrant înregistrat pe 7 octombrie în insula grecească Leros.

Anchetatorii au refăcut exact traseul parcurs de acesta prin Europa, pe ruta balcanică, până la Paris, via Austria.

Ahmad Almohammad a fost înregistrat și amprentat de greci, apoi i s-au verificat actele și în Serbia, Croația și Austria:

atentate paris traseu europa imigrant siria

Nimeni nu a sesizat însă că pașaportul era fals, lucru pe care surse din serviciile secrete americane l-au declarat pentru presa locală imediat după apariția primelor imagini cu pașaportul respectiv.

Lucrurile au devenit evidente sâmbătă, când sârbii au descoperit că același pașaport mai apărea în baza lor de informații (același nume, aceleași date de naștere). Diferă, însă, fotografia.

atacuri paris pasaport falsPersoana cu aceleași detalii care apar și în pașaportul găsit asupra teroristului de la Paris se afla în centrul de refugiați de la Presovo, potrivit publicației Blic, preluată de Guardian, și a fost arestat imediat.

Potrivit sârbilor, ambele pașapoarte sunt false și au fost foarte probabil cumpărate în zona graniței dintre Siria și Turcia.

Acum, francezii și sârbii investighează o pistă care ar duce la simpatizanți din Bosnia ai grupării Stat Islamic care sunt suspectați că ar fi ajutat jihadiști să ajungă în Europa Occidentală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: