2 iunie, 2016

recuperari prejudiciu euroGuvernul a stabilit joi, prin memorandum, elementele de ordin institutional și programatic pentru inițierea negocierilor tehnice pentru viitoarele programe de asistență nerambursabilă aferente Mecanismelor Financiare Spațiul Economic European (SEE) și Norvegian pentru perioada 2014-2021.

România este una dintre țări beneficiare care va începe negocierile și va primi aproximativ 502 milioane euro, din care 227 milioane euro prin Mecanismul financiar Norvegian și 275,2 milioane de euro prin Mecanismul SEE.

S-a stabilit că prioritare vor fi următoarele domenii: sănătatea publică, protejarea patrimoniului cultural, cercetarea, educaţia, copiii și tinerii în situații de risc, reducerea/combaterea sărăciei, justiția și afacerile interne etc. – în conformitate cu Acordurile semnate de UE cu statele donatoare la 3 mai 2016, potrivit unui comunicat al Guvernului. 


Cele două mecanisme vor fi gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Punct Național de Contact, prin Direcția Generală Mecanisme și Instrumente Financiare Nerambursabile (DGMIFN), căreia îi revine și mandatul tehnic de negociere.

Particularitatea pentru perioada de programare 2014-2021 constă în faptul că domeniile de finanţare sunt aceleași în cadrul celor două mecanisme financiare și nu diferite ca până acum, ceea ce va permite concentrarea finanțării pe domeniile prioritare identificate și eficientizarea implementării.

De asemenea, în acord cu statele donatoare s-a stabilit ca începând cu 2014 perioada de programare să fie de 7 ani, similar perioadelor de programare aferente fondurilor europene structurale și de investiţii.

Spaţiul Economic European (SEE) a fost creat în 1994, ca o zonă de Liber Schimb între Comunitatea Europeană (CE) şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS). SEE reuneşte Statele Membre ale Uniunii Europene (UE) şi 3 dintre Statele AELS (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), într-o piaţă internă bazată pe libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: