fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Chestiunea

Consiliul Fiscal European: Eliminați pragul de 60% din PIB datorii externe și investiți – Pactul de stabilitate european este suspendat

Conducerea Consiliului Fiscal European a recomandat pe data de 1 iulie ca UE să renunțe la pragul general de 60% din PIB ca nivel maxim… Mai mult

02.07.2020

La obiect

Relansarea: 8 miliarde de euro alocări pentru capitalizarea companiilor și creșterea competitivității

Planul Național de Investiții și Relansare Economică prevede măsuri de circa 8 miliarde de euro, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro, pentru sprijinirea reluării activității companiilor, realizarea de… Mai mult

01.07.2020

Chestiunea

Planul de relansare economică a României – anunțat de guvern: 100 mld. în 10 ani – investiții masive în infrastructură și digitalizare, măsuri de stimulare a capitalului autohton și a competitivității, alinierea la noua revoluție tehnologică

Premierul Ludovic Orban lansează Planul național de investiții și de relansare economică, practic un program de guvernare cu acțiuni planificate până la orizontul anului 2030.… Mai mult

01.07.2020

Armistiţiul de la Minsk: Autorităţile ucrainene şi separatiştii au semnat un acord de încetare a focului

de Anne-Marie Blajan 5.9.2014

Autorităţile ucrainene şi reprezentanţii separatiştilor au ajuns vineri la un acord privind încetarea focului, în reuniunea de la Minsk, mediată de OSCE, relatează presa internaţională. Ambele părţi au anunţat că ostilităţile vor înceta de la ora 18.00, ora României.

Informaţia a apărut întâi pe presa rusă şi a fost ulterior confirmată de preşedintele Ucrainei, dar şi de OSCE. Într-o declaraţie în limba engleză postată pe site-ul liderului de la Kiev, acesta arată că “întreaga lume face eforturi pentru pace, întreaga Ucraină şi milioanele de locuitori ai regiunii Donbas”.

“Luând în considerare apelul de încetare a focului al preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, adresat liderilor grupurilor armate ilegale din Donbas şi semnarea protocolului la întâlnirea grupului trilateral de contact pentru implementrea planului de pace al preşedintelui Ucrainei, ordon şefului statului general al forţelor armate ucrainene să înceteze focul la ora 18.00”, se arată în declaraţia preşedintelui Poroşenko.

În plus, a transmis instrucţiuni ministrului de Externe să asigure, împreună cu OSCE un control internaţional eficient asupra respectării regimului de încetare a focului, care trebuie să fie “exclusiv bilateral”.

Petro Poroşenko nu a dat detalii despre condiţiile armistiţiului şi există încă mult scepticism referitor la punerea sa în practică.
Pe de altă parte, premierul Arseni Iaţseniuk a spus, într-o şedinţă de cabinet transmisă în direct la televiziune, că planul de pace trebuie să includă trei elemente-cheie:

  • încetarea focului
  • retragereatuturor “trupelor ruse şi a bandiţilor şi teroriştilor ruşi”
  • restaurarea graniţelor statale ale ucrainei cu Rusia

Se remarcă, în ultima săptămână cel puţin, două poziţii la Kiev: una mai conciliantă, a preşedintelui, despre care experţii se întreabă dacă, până la urmă este atât de dispus să accepte pe teritoriul ţării sale un conflict îngheţat, şi una mai dură, intransigentă, a premierului.

Cei doi, de altfel, au început să se si atace reciproc, deocamdată nu atât de frontal, dar suficient pentru a face evidente divergenţele de opinie.
Înainte de începerea summit-ului NATO din Ţara Galilor, în care Alianţa urma să ia şi, în acest moment a şi luat, măsuri de prevenire a agresiunii Rusiei în estul Europei, asupra aliaţilor, Vladimir Putin a anunţat un plan de pace în 7 puncte.

Acesta include încetarea operaţiunilor ofensive a ambelor părţi combatante, monitorizarea internaţională a încetării focului, un schimb necondiţionat de prizonieri şi coridoare pentru ajutor umanitar.

Mai mult sau mai puţin explicită este cererea de autonomie pentru regiunile controlate de separatişti, o autonomie care pare acum acceptată de liderii acestora, care nu mai vorbesc atât de apăsat despre independenţă şi alipirea la Rusia. În ciuda unor declaraţii răzleţe ale unora dintre lideri.

Petro Poroşenko a făcut o declaraţie în Ţara Galilor şi a precizat că armistiţiul porneşte de la planul său de pace, care vizează “suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Reacţia NATO

Secretarul general al NATO a avut o primă reacţie a occidentului la anunţul armistiţiului, în declaraţia de la finalul reuniunii din Ţara Galilor. Cu mare precauţie, el a spus că “primeşte cu bucurie vestea despre acest acord de încetare a focului, dacă un acor real poate fi instituit”. Totuşi, pasul ulterior este esenţial: implementarea armistiţiului.

“Crucială este implementarea cu bună credinţă a acordului şi asta rămâne de văzut. Sper că acest pas este începutul unui proces de construcţie în regiune”, a afirmat Anders Fogh Rasmussen.

Întrebat ce încredere poţi avea în cuvântul Rusiei, care şi-a încălcat şi în alte rânduri angajamentele, înaltul oficial al NATO a atras atenţia asupra precauţiei cu care a vorbit despre acordul de la Minsk. “Experienţa, istoria ne-au învăţat că una este să declari un lucru alta să implementezi”, a mai spus acesta.

Totuşi, crede că poate fi “o încercare sinceră de a înceta violenţele şi de a începe un proces politic în regiune”.

Reacţia Rusiei

Rusia a avut o primă reacţie prin reprezentantul său pe lângă UE, care a afirmat că speră că Bruxelles-ul va lua în considerare acordul de la Minsk, atunci când va decide noi sancţiuni. Preşedinţia rusă a salutat acordul de la Minsk şi a arătat că speră că el va fi respectat.

Occidentul pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după ce săptămâna trecută trupele ruse, în jur de o mie, potrivit estimărilor NATO, au intrat pe teritoriul ucrainei cu tancuri şi blindate, pentru a sprijini separatiştii, pe cale de a fi învinşi în luptă de trupele armate ucrainene.

Lupte intense în estul şi sudul Ucrainei

În timp ce delegaţiile negociau la Minsk, lupte intense avea loc în sudul Ucrainei, unde trupele ucrainene şi voluntari încercau să apere localitatea Mariupol, la Marea de Azov. Lupte se duceau şi în apropierea oraşului Doneţk.
De la începerea crizei din Ucraina, şi-au piedut viaţa mai mult de 2600 de oameni şşi sute de mii şi-au părăsit locuinţele.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.9.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

698 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore – sâmbătă, 11 iulie, un nou record de la debutul pandemiei

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare strategică. Este cea… Mai mult

Stiri

Donald Trump a comutat pedeapsa cu închisoarea aplicată fostului său colaborator Roger Stone

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, i-a comutat pedeapsa cu închisoarea prietenului său Roger Stone (foto), condamnat în februarie la 40 de luni de închisoare în cadrul… Mai mult

Europa

Tesla planifică 10.500 de angajări pentru viitoarea fabrică din Germania

Iulian Soare

Producătorul american Tesla se așteaptă să angajeze 10.500 de oameni care să lucreze în prima fabrică din Europa, care se află în construcție în apropiere… Mai mult

Stiri

Senatul a amânat votul pe proiectul legii privind carantina. Ludovic Orban: Sunt la capătul răbdării

Vladimir Ionescu

Senatorii au decis sâmbătă să amâne până luni lucrările comisiei care discută proiectul legii carantinei și izolării în ciuda faptului că procedura acceptată pentru dezbatere… Mai mult

Europa

Bulgaria și Croația au fost acceptate în ERM 2, anticamera zonei euro

Iulian Soare

Bulgaria și Croația au fost primite în anticamera zonei euro. Banca Centrală Europeană a anunțat că cele două țări candidate au fost acceptate în Mecanismul… Mai mult

Stiri

Alina Bica și Ioan Bene, reținuți de poliție în Italia

Vladimir Ionescu

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și… Mai mult

Stiri

Provocare Turcia-Occident: Ankara a anulat statutul de muzeu al Sf. Sofia – Erdogan anunță transformarea în moschee

Razvan Diaconu

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a decis vineri anularea decretului din 1934 care a acordat celebrei catedrale Sfânta Sofia din Istambul (devenită moschee… Mai mult