Armata turcă a început operațiunile de desfășurare a forțelor în Libia, în încercarea de a salva guvernul lui Fayez al-Serraj, recunoscut internațional de ONU. Mișcarea, păstrând proporțiile, seamănă cu intervenția Rusiei în Siria.
Anunțul, făcut duminică seara de către președintele Recep Tayyip Erdogan, apare la scurt timp după ce aceste două state au semnat un protocol de cooperare maritimă care a stârnit îngrijorarea UE.
La opt ani de la căderea regimului Muammar Gaddafi – la care NATO a avut o importantă contribuție – Libia este astăzi un stat eşuat.
Autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli și la o zonă limitată din jurul acesteia. Guvernul de la Tripoli (Guvernul de Uniune Națională) nu este recunoscut însă de Parlamentul libian.
Majoritatea teritoriului este controlată de trupele generalului Khalifa Haftar, în timp ce sudul este controlat de miliții. Grupările armate se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.
Actori pe frontul libian
Prezența armatei turce în Libia, transferul echipamentelor și militarilor urmând să dureze mai multe săptămâni, riscă să producă confruntări armate între Turcia și actorii statali care susțin operațiunile generalului Khalifa Haftar.
Între aceștia, oficial, se numără Emiratele Arabe Unite și Egipt. Și mercenari ruși ajută, cu aprobarea președintelui Vladimir Putin, trupele generalului Haftar. Liderul rebelilor se bucură și de sprijinul politic al Franței.
Puterile europene au eșuat, de ani de zile, să medieze încetarea ostilităților din Libia. Ultimul efort european este acela de a aduce la masa negocierilor combatanții libieni, dar data conferinței care se va organiza la Berlin a fost de câteva ori amânată din cauză că puterile reginonale nu reușesc nici să confirme lista participanților, nici să stabilească obiectivele conferinței.
Guvernului de Uniune Naţională condus de Fayez al-Serraj acuză Europa că nu intervine în susținerea sa. De partea guvernului libian luptă milițiile islamiste, considerate teroriste de căte Emiratele Arabe Unite.
Conflictului armat în creștere din Libia a fost ”eclipsat” de evoluțiile rapide ale războiului din Siria și de conflictul SUA-Iran.
Mize economice și militare
Intervenția militară a Turciei, care apare după o cerere formulată oficial către Ankara la 26 decembrie 2019 și aprobată de parlamentul turc, vine pe fondul intensificării atacurilor asupra capitalei Tripoli. Sâmbătă, aviația mareșalului Khalifa Haftar a efectuat un raid asupra academiei militare Hadaba soldat cu 30 de morți și 33 de răniți.
Președintele Erdogan a semnalat de multă vreme că dorește să acorde asistență militară Libiei. Turcia și Libia au semnat, anul trecut, un memordandum de cooperare în domeniul forajului maritim din Mediterana și în domeniul militar.
Arnata turcă se află staționată și în nordul Siriei.
Turcia a declanșat de un an de zile operațiuni de prospecție agresive în largul Ciprului, care au generat protestele acestei țări, a Greciei și a UE. Acordulmaritim cu Libia extinde aria Turciei de explorare și exploatare a hidrocarburilor din Mediterana.