joi

18 aprilie, 2024

8 decembrie, 2010

Armata SUA va rămâne în Afganistan până la finalul lui 2014. Comandantul forţelor NATO din Afganistan, generalul David Petraeus, a anunţat că un angajament subtanţial şi susţinut al forţelor americane va rămâne valabil în această ţară cel puţin până la sfârşitul anului 2014. Declaraţia a venit chiar înainte de întâlnirea cu secretarul american al apărării, Robert Gates, care face o vizită în Afganistan, la exact un an după ce preşedinteleObama a anunţat că va trimite încă 30.000 de soldaţi în Afganistan. (Telegraph)

Islanda  trece pe creştere economică. Decizia de a obliga deţinătorii de acţiuni la bănci să plătească pentru refacerea sistemului bancar islandez se pare că a avut succes. Economia a crescut cu 1,2% în al reilea trimescu al acestui an. Decizia Islandei de acum 2 ani a dat rezultate, iar datele oficiale arată că ţara a ieşit din recesiune la sfârşitul lunii septembrie a anului 2010. Islandezii au refuzat, într-un referendum celebru, planul de a plăti majoritatea fatoriilor sale care valorau la un moment dat de 11 ori veniturile ţării.  (Guardian) 

Fondatorul organizaţiei WikiLeaks, Julian Assange (39 ani), arestat la Londra, nu poate ieşi pe cauţiune. El a declarat că va lupta din toate puterile pentru a nu fi extrădat în Suedia, negând vehement acuzaţiile de atac sexual asupra a două femei suedeze. El va rămâne în custodie pentur următoarele săptămâni. Un judecător al tirbunalului dinWestminster i-.a refuzat eliberarea pe cauţiune, pe motiv că ar putea fugi din ţară. Un purtător de cuvânt al WikiLeaks consideră că arestarea bărbatului reprezintă un atac asupra libertăţii presei, dar siteul va continua să publice documente secrete. (BBC News)


Discuţiile dintre grupul celor 6 naţiuni şi Iran au rămas fără rezultat, o nouă reuniune va avea loc în Istanbul. Iranul şi cele şase puteri mondiale au încheiat marţi discuţiile pe marginea programului nuclear iranian, fără, însă, a ajunge la vreun acord. Chiar şi înţelegerea de a se întâlni din nou în Istanbul a fost disputată ore întregi, la finalul reuniunii de la Geneva, relevând fragilitatea dialogului între cele două părţi. Un oficial american a declarat că aşteptările pentru aceste negocieri au foarte scăzute şi realitatea nu a depăşit aşteptările. (Guardian)

Irlanda va avea taxe mai mari şi ajutoare sociale mai mici, în următorii 4 ani. Parlamentarii au adoptat, cu un vot foarte strâns, un proiect privind pentru creşterea taxelor şi o brutală tăiere a ajutoarelor sociale, precumşi scăderea salriilorşi anumărului angahjaţilor din sectorul bugetar, adoptându-se astfel bugetul cel mai auster din istoria Republicii Irlandeze. Opoziţia, sindicatele şi ONG-urile ce susţin drepturile persoanelor sărace au protestat deja faţă de adoptarea acestui buget, care prevede tăierea alocaţiilor copiilor şinoi taxe pentru angajaţi, precumşi creşterea preţului petrolului,astfel încât să se economisească la buget 6 miliarde de euro, în 2011. (Guardian)

Olanda dezbate introducerea unui „paşaport pentru droguri”. Un proiect al guvernului Ţărilor de Jos vizează permiterea achiziţionării canabisului în cafenele, doar după obţinerea uneui document oficial. Ministrul justiţiei, Ivo Opstelten (liberal) a anunţat, la puţină vreme de la instalarea sa în funcţie, că doreşte să impună cafenelelor din cinci oraşedin sudul ţării (Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch şi Helmond) introducerea unui “paşaport”, o idee ce a strârnit vii controverse. Municipalitatea din Amsterdam a anunţat că se opune unei astfel de măsuri, în timp ce primarii localităţilor din sud, care se confruntă cu probleme legate de comerţul cu droguri, sunt partizanii acestei propuneri. (Le Monde)

19 ţări refuză să participe la decernarea Premiului Nobel pentru pace. Premiul Nobel pentur pace urmează a fi acordat, vineri, într-o ceremonie la Oslo, dizidentului chinez aflat în închisoare, Liu Xiaobo. Lista ţărilor ce nu vor participa cuprinde, alături de China, Rusia,Kazahstan, Columbia, Tunisia, Arabia Saudită, Pakistan, Egipt, Sudan, Ucraina, Cuba şi Maroc. (LeMonde)


Studenţi străini, printre care şi români, au fost păcăliţi că vor pleca în SUA pentru a lucra pe perioada verii şi s-au trezit victime ale abuzurilor angajatorilor. O anchetă a agenţiei AP a descoperit stundeţi forţaţi să lucreze în cluburi de noapte, să facă striptease, în loc de restaurante, aşa cum li s-a promis. Alţii primesc mult mai puţinbani decât li s-a spus, 1 dolar/oră sau chiar mai puţin.Unii dorm în apartamente supraaglomerate, dorm pe rând pentru că nu există suficiente paturi, iar alţii trebuie să mănânce pe podea. Există în jur de 100.000 de studenţi care merg în SUA în fiecare an, cu visa tip J1 (permis temporar de muncă) şi ar trebui să lucreze în diverse staţiuni, ca parte a unui program ce a fost iniţial unul de schimburi culturale. (MSNBC)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: