La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

La obiect

Indicatorul social de referință – uitat de 7 ani la valoarea de 500 de lei

De la apariția sa, în 2012, respectiv urmă cu șapte ani, așa-numitul „indicator social de referință” (ISR) s-a blocat la valoarea de 500 de lei.… Mai mult

02.10.2019

Analiză

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de… Mai mult

01.10.2019

Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Cronicile

Plângere la DNA împotriva lui Sorin Oprescu: Arhiepiscopia Romano-Catolică acuză refuzul de-a aplica decizia instanței privind demolarea Cathedral Plaza

de Razvan Diaconu 27.3.2015

sorin oprescu1Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a depus la DNA o plângere penală împotriva primarului Sorin Oprescu şi a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional, pentru ”refuzul de a aplica decizia instanţei de demolare a Cathedral Plaza”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Sorin Oprescu şi cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu, pentru ”refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior”.

”Grupul infracţional urmăreşte cu consecvenţă obţinerea unui câştig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a clădirii ilegale (conform informaţiilor din piaţă), prin menţinerea acesteia în fiinţă şi eventuala sa punere în funcţiune, astfel încât aceasta să poată fi valorificată ulterior”, arată reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti în plângerea penală depusă la DNA.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti mai spun că, potrivit sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, primarul general al Capitalei este obligat să emită actul administrativ de demolare a construcţiei construite ilegal în vecinătatea Catedralei Sfântul Iosif.

”Singurul demers legal îndeplinit de Sorin Oprescu a fost emiterea, la 8 luni după decizia irevocabilă, în septembrie 2013, a unei hotărâri privind «efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate».

Primăria Capitalei nu a avut prevăzute în bugetul municipiului pe anii 2013, 2014, 2015 sumele aferente demolării propriu-zise, invocându-se tot felul de motive neîntemeiate sau chiar aberante (de exemplu, că prin desfiinţarea construcţiei ilegale s-ar dărâma Catedrala Sf. Iosif) prin care să se justifice refuzul de a-şi îndeplini obligaţiile legale”, se mai arată în plângerea penală depusă de ARCB.

ARCB mai reclamă că în Primăriei Bucureşti ”s-a format un grup infracţional organizat, asociat cu Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu, cei care au creat un circuit financiar funcţional, în paralel, la Bucureşti şi la Nicosia, prin care banii de la SIF-urile româneşti au fost spălaţi prin SIF-uri cipriote şi reinvestiţi în proiecte imobiliare din România”.

Aceasta precizează că a pus la dispoziţia DNA documentele care atestă aspectele invocate în plângerea penală, inclusiv reprezentarea actele care ”dovedesc prezentarea unei realităţi false de către funcţionarii publici în faţa instanţelor de judecată, a refuzului de desfiinţare a construcţiei”.

În iunie 2014 Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro ”cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale”.

Reprezentanţii Primăriei Bucureşti afirmau, la acel moment, că în cazul demolării Cathedral Plaza legea a fost şi va fi respectată: “Primăria municipiului Bucureşti a respectat şi va respecta legea, urmând a se supune dispoziţiilor instanţelor judecătoreşti în legătură cu problemele în discuţie. Între Arhiepiscopia Romano Catolică şi SC Millenium Building Development SRL se află în prezent în desfăşurare mai multe litigii, aflate în diferite stadii de soluţionare în legătură cu clădirea Cathedral Plaza, inclusiv în legătură cu necesitarea demolării acestei clădiri”.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, în 23 ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

La Primăria Capitalei a fost înregistrată, în 17 septembrie 2013, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.3.2015

3 comentarii

 1. Mihai
  28.3.2015, 9:48 pm

  Cathedral Plaza, Demolare Primarul Oprescu, “se teme” ca in timpul demolarii, catedrala Sf Iosif ar putea fi avariata, fara sa aiba nici-o considerare ptr zona din jurul cladirii Cathedral Plaza, cladire construita ilegal pe terenul primariei sectorului 1, zona care ar putea fi grav afectata pe o raza de 500 de metrii producand daune materiale si umame, in vecinatatzi, incomensurabile. Suma alocata ptr demolare este exagerata, comparativ cu ofertele facute de trei firme straine care au estimat ca demolarea va costa intre 7 si 9 milionae de Euro. De cand a fost numit Primar, Oprescu si-a schimbat pozitia de nenumarate ori in functie de ofertele facute de catre cei interesatzi sa musamalizeze actul ilegal de a construi aceast proiect, uitand ca de fapt el este un executor al legii in interesul celor care l-au ales si care ii platesc salariul de Primar, dand mereu raspunsuri aberante la intrebarile puse de catre ziaristi. D-le Primar, firma care va demola cladirea va fi responsabila de pagube, si va plati stricaciunile daca se vor intampla.

 2. Mihai
  28.3.2015, 10:12 pm

  Poza afisata spune totul despre dumneatale exercitand functia de Primar General al Capitalei. Ai mana intinsa de parca ai cere spaga necesara pentru rezolvarea unei responsabilitatzi de edil al Capiatlei. Domnule Primar General, prin simpla aducere la indeplinire a unei hotarari judecatoresti, definitiva si irevocabila, de a demola un lucru facut prost si ilegal ar fi un gest frumos din partea dumneatale ca Edil General al Bucurestiului catre comunitatea catolica din Romania si catre Vatican, prin care ati putea demonstra ca Romania de astazi este dispusa sa puna capat coruptiei institutionalizate, definitiv si irevocabil. Recuperarea banilor ati putea sa o incepeti cu primarul Chiliman, de la sectorul 1 care a dat autorizatia de construire in mod ilegal si fraudulos si terminand cu grecii lichidatori care au preluat cladirea de la banca falimentara Alpha Bank. Ati putea merge si mai departe la fostul primar general , Videanu, si chiar si inainte de acesta, Basescu totzi implicati personal promovarea acestui proiect si in autorizarea ilegala a certificatelor premergatoare autorizatiei ilegale de construire a acestei cladiri.. Curaj d-le Primar General si nu te mai ascunde dupa deget, ptr ca justitia si justitionarii sa uita la dumneata cu lupa. Fa-o macar ptr ca sa-tzi asiguri un loc de veci confortabil in lumea de apoi, ptr care catolicii te vor ajuta cu tot ce le sta la dipsozitie…. Fi baiat destept si practic, macar acum in al unsprezecelea ceas…ptr ca numai asa vei intra in istoria zbuciumata a Bucurestiului de dupa revolutie. Nu pierde ocazia sa fi un erou al dreptatzii si nu un continuator al coruptiei istitutionalizate. Romanii si-au ales un Presedinte nou…Dumneatale ce mai astepti?

 3. Mihai
  2.5.2015, 12:41 pm

  Cladirea Cathedral Plaza este un Pericol Public pentru urmatoarele motive:
  1. Expertzii de la Observatorul seismologic Andrea Bina, din Italia, au demonstrat prin masuratori in Situ ca turnul de langa Catedrala, in cazul unui cutremur major, o sa afecteze zona pe o raza de o jumatate de kilometru, pana in parcul Cismigiu…zona Palatului, Calea Victoriei….etc.. Efectele for fi similare efectelor secundare create de Hotelul Intercontinetal, in timpul cutremurului din 1977, cand majoritatea cladirilor prabusite din Bucuresti au fost pe o raza similara in jurul Hotelului Intercontinental. Majoritatea vietzilor pierdute si daunelor materiale au fost in acea zona. Cei de la Catedrala Sf Iosif au acest studiu in care prezicerile si implicatziile prezentate in raport, sunt cutremuratoare.
  2. Prin modificarile facute proiectului de catre consultantzii echipei Millenium, prin eliminatea etajului doi, au facut ca structura cladirii Cathedral Plaza, sa fie alterata ca rigiditate la baza cladirii prin asa zisul efect denumit “etaj slab” sa se franga la baza in cazul unui cutremur major, existand posibilitatea sa se prabuseasca peste cladirile din imprejurimi.
  3. Catedrala Sf. Iosif, prin daunele ireversibile suferite de structura din arce din caramida ne armata, datorita ridicarii solului pe care este fundata, cu sigurantza ca se va darama la primele shocuri seismice. Majore. Ma adresez cititirilor sa se uite pe internet la daunele suferite de cladirile istorice din Nepal. Produse de un cutremur similar ca intensitate cu cel din 1977 in Romania.
  4. Nu intzeleg de ce expertzii de la Catedrala Sf Iosif nu contacteaza pe Oprescu sa-i demonstreze acest lucru…. Ar salva 1 million de lei din bugetul capitalei. Oricum, in urma unui cutrmur major Oprescu va fi responsabil pentru daunele produse de aceasata cladire in vecinatatzile ei.

Lăsați un comentariu


Stiri

PSD o trimite pe Gabriela Zoană să, numită secretar de stat la Ministerul Justiției

Vladimir Ionescu

Gabriela Zoană, unul dintre vectorii de imagine ai premierului Viorica Dăncilă, a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției, unde Ana Birchall susține poziții… Mai mult

Stiri

Industria vânzării de cetățenii – 25 de miliarde de dolari anual, la nivel global

Iulian Soare

Dubla cetățenie era aproape inexistentă în urmă cu 50 de ani, însă acum nu numai că ea este foarte răspândită, dar aproape jumătate din statele… Mai mult

Stiri

FMI a revizuit estimarea de creştere economică a României, până la 4%. Bugetul e făcut pentru o creștere de 5,5%

Vladimir Ionescu

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, însă în paralel prognozează o majorare a… Mai mult

Europa

Raportul MCV ar putea fi prezentat săptămâna viitoare – problema SIIJ, nerezolvată

Vladimir Ionescu

Noul raport MCV (Mecanismul de Cooperare si de Verificare) va fi probabil prezentat la începutul săptămânii viitoare, a anunțat ministrul Justiției, Ana Birchall, în ședința… Mai mult

Stiri

ICCJ se adreseză Curții de Justiție a UE înainte de a decide dacă dosarul lui Darius Vîlcov va fi rejudecat. Miza este mai mare

Vladimir Ionescu

Instanța supremă intenționează să trimită patru întrebări Curții de Justiție a UE (CJUE), înainte de a stabili dacă procesul lui Darius Vîlcov, finalizat în prima… Mai mult

Europa

UE fixează un termen limită Londrei, pentru ca acordul să poată fi prezentat la summitul Consiliului European

Iulian Soare

Michel Barnier, negociatorul- șef al UE pentru Brexit, i-a fixat premierului Boris Johnson un termen limită pentru a accepta soluția europeană referitoare la frontieră, scrie… Mai mult

Europa

Dobânzile negative reduc profitabilitatea băncilor din Europa și capacitatea de consolidare prin fuziuni – Luis de Guindos, BCE

Adrian N Ionescu

Profitabilitatea redusă din cauza dobânzilor negative şi capitalizarea bursieră scăzută vor face foarte dificilă consolidarea băncilor din Zona Euro, altfel inevitabilă. „În final, profitabilitatea redusă… Mai mult