Capitala Argentinei se închide complet din motive de securitate începând de joi, când lideri ai celor mai dezvoltate 20 de state din lume încep să sosească pentru a participa la summit-ul G20, organizat vreme de 2 zile, începând de vineri.
Potrivit The Guardian, Toate zborurile spre Buenos Aires vor fi redirecționate, iar trenurile, metroul și transportul de suprafață sunt oprite pe toată durata summit-ului, în condițiile în care orașul se pregătește de nu mai puțin de 33 de proteste anti-G20.
Vineri a fost decretată zi nelucrătoare, iar guvernul de centru-dreapta al președintelui Mauricio Macri îi încurajează pe locuitorii Capitalei să plece din oraș pe durata evenimentului. ”Vă recomandăm să profitați de acest week-end extins și să plecați din localitate. Ar fi indicat să plecați de joi, din cauză că lucrurile se vor complica foarte tare în Buenos Aires”, a anunțat ministrul Securității, Patricia Bullrich.
Oprirea transportului public se va produce inclusiv în toată zona adiacentă Buenos Aires și va afecta 12 milioane de argentinieni. În jur de 22.000 de polițiști și agenți de pază vor fi implicați într-o vastă operațiune de securitate.
”Voi fi inchise total circulației multe zone din oraș din cauză că măsurile de securitate sunt foarte stricte. Vom acționa ferm și rapid oriune vor izbucni violențe. Știm că sunt pregătite acțiuni de protest, se pregătesc violențe și haos în timpul reuniunii G20- nu vom permite asta”, a mai avertizat ministrul Patricia Bullrich.
În ciuda acestor avertismente, numeroase proteste anti G20 sunt anunțate. O demonstrație de o zi, intitulată ”Summit-ul Poporului” este programată în piața din fața Congresului argentinian. O altă manifestație de amploare, al cărui loc încă nu a fost făcut public în încercarea de a evita ca forțele de ordine să nu blocheze accesul în amplasament, este anunțată vineri, la ora la care începe reuniunea G20.
O problemă suplimentară de securitate o constituie posibila prezență, încă neanulată, la reuniune a prințului saudit Mohammed bin Salman, cel care a supervizat războiul din Yemen și despre care CIA spune că ar fi ordonat uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi.
De precizat: procuratura argentiniană analizează o solicitare formulată la începutul săptămânii de către organizația Human Rights Watch, care spune că justiția ar trebui să invoce statutul universal de jurisdicție în ceea ce privește urmărirea prințului Mohammed pentru crime de război și tortură.
Șansele ca Argentina să acționeze conform solicitării Human Rights Watch sunt foarte mici, dar prezența oficilului saudit va ridica probleme celorlalți oficiali străini, care ar putea ezita să participe la întâlniri cu acesta.
Președintele Donald Trump este oficialul care vine însoțit de cea mai numeroasă flotilă- 10 avioane care vor aduce inclusiv limuzina prezidențială, vehicolele care vor forma și vor păzi coloana oficială de la aeroport în Buenos Aires și elicoptere armate.
Grupul de securitate avansată al președintelui este de 12 zile în Buenos Aires, SUA urmând să asiste Argentina în executarea misiunilor de securitate, punând la dispoziție radare de joasă altitudine, supraveghere aeriană extinsă și capacități de alertă timpurie.
Pe durata summit-ului, o navă a forțelor Marinei americane, 3 aeronave de supraveghere E-3 AWACS și 3 avioane-cisternă KC-135 vor fi implicate în operațiunile de securitate. Homeland Security va contribui cu un centru mobil de reacție rapidă și un centru de suport informatic.
Delegația saudită este anunțată că va sosi cu 6 avioane, în vreme ce majoritatea celorlalți reprezentanți G20, inclusiv Marea Britanie, au anunțat câte o aeronavă.