marți

21 mai, 2024

16 mai, 2011

Euro a suferit, luni, fluctuaţii mari, la zi de la arestarea directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), francezul Domnique Strauss-Kahn, dar şi pe fondul întârzierii reformelor majore în Grecia.

Iniţial, moneda unică europeană s-a depreciat faţă de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni.

Totuşi, presiunile pentru vânzare nu au durat mult iar euro s-a tranzacţionat în creştere cu 0,5%, la 1,4144 dolari, luni dimineaţă la Londra, potrivit AFP.


Anterior, în cursul orelor de tranzacţionare din Asia, euro scăzuse la 1,4046 dolari, cel mai scăzut nivel din 29 martie.

Analiştii susţin că arestarea lui Strauss-Kahn nu va afecta împrumutul FMI acordat Portugaliei sau un posibil nou ajutor acordat Greciei.

Euro pare că se va confrunta şi cu lovituri mai profunde, cauzate de superficialitatea aplicării reformelor în Grecia.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a criticat autorităţile elene pentru slabele progrese în aplicarea reformelor de care Grecia are nevoie pentru a depăşi criza, a informat EFE, care citează Die Welt.


”Grecia trebuie să-şi accelereze reformele economice şi să asigure aplicarea integrală a programului de privatizări”, a spus Olli Rehn.

El a subliniat că ”este iluzoriu să se creadă că există alternativă la programul de reforme”.

Dacă FMI ar refuza plata tranşei de 12 miliarde euro către Grecia, pentru luna iunie, Comisia Europeană va trebui să acorde împrumutul.

De asemenea, Olli Rehn a cerut Germaniei să sprijine fără rezerve şi pachetul de ajutoare de 78 miliarde euro pentru Portugalia, care va fi discutat luni de miniştrii de finanţe din zona euro.

”Nu se poate merge înainte fără Germania şi disponibilitatea ei de a asigura stabilitatea euro”, a spus comisarul european.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: