joi

18 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

8 martie, 2020

China deține cei mai numeroși factori de decizie familiarizați cu cinci tehnologii esențiale: Inteligența Artificială (AI), Blockchain, Sistemele de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), Internet of Things (IoT) și Automatizarea Robotizată a Proceselor (RPA) (79%).

Mazars a publicat anul trecut un studiu care dezvăluie gradul în care factorii de decizie la nivel global cunosc, investesc și implementează  tehnologii esențiale.

În topul statelor care planifică să crească investiţiile în IT China este urmată de Germania (71%), India (69%), SUA (64%). Franţa și Marea Britanie sunt la coada clasamentului (53% și respectiv 44%).


Peste 600 de persoane de decizie (C-Suite) din șase țări (China, Franţa, Germania, India, Marea Britanie și SUA) care activează în diverse industrii și organizații de toate mărimile au împărtășit Mazars viziunea lor cu privire la aceste tehnologii inovatoare.

Studiul „Are you missing the Tech Train? Global investment and implementation surrounding transformative technologies” privește și apetitul acestor state de a investi în tehnologii, provocările cu care se confruntă în implementarea lor, precum și modalitatea în care acestea pot fi depășite.

Inteligența Artificială este tehnologia cu care majoritatea respondenților sunt familiarizați.


Respondenții din India prezintă cel mai ridicat apetit pentru creșterea bugetelor, pe care la alocă acestor cinci tehnologii. Respondenții din Franţa și Marea Britanie sunt cei mai reticenți cu privire la creșterea bugetelor lor (conform graficului de mai jos).

Implementare: China și India sunt țările cu probabilitatea cea mai mare să fi implementat cel puțin una dintre aceste tehnologii și raportează cele mai ridicate rate de adopţie. Franța și Marea Britanie sunt țările în care este cel mai puțin probabil să se fi implementat vreuna dintre aceste tehnologii.

Deşi 22% au integrat deja tehnologiile în procesele interne, cei mai mulţi dintre respondenţi (27%) au declarat că nu le-au considerat în strategia pe termen scurt.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Asigurările și producția sunt principalele sectoare în care au fost implementate cele cinci tehnologii. Cele mai mici șanse de implementare ale acestora se regăsesc în sectorul public – 50% dintre respondenții care lucrează aici au declarat că în domeniul lor „nu se întâmplă nimic” cu privire la cele cinci tehnologii.

Beneficii și obstacole

Reducerile de costuri (27%), transformarea modelului de afaceri (26%) și îmbunătățirea calității (24%) sunt cele mai des întâlnite beneficii, atunci când vorbim de cele cinci tehnologii.

De cealaltă parte, obstacolele menționate la nivel global sunt: obținerea resurselor financiare necesare (25%), identificarea talentelor cu abilitățile necesare pentru înțelegerea și exploatarea tehnologiei la cote maxime (23%) și maturitatea pieței (22%).

Prezenţa tot mai des întâlnită a noilor tehnologii în procesele interne ale unei companii poate fi un factor important de sporire a eficienței și poate îmbunătăți, într-un mod considerabil, capacitatea organizației de a-și duce la bun sfârșit obiectivele strategice stabilite.

Potrivit studiului Mazars, Automatizarea Robotizată a Proceselor este una dintre noile tehnologii care pot duce la economii semnificative de costuri – aşa cum reiese şi din răspunsurile a 31% dintre respondenți, în timp ce Planificarea Resurselor Întreprinderii se dovedește foarte utilă atunci când e vorba de îmbunătăţirea politicilor de conformitate, conform răspunsurilor a 28% dintre respondenți.

Potrivit studiului Mazars, 26% dintre respondenți au declarat că investesc în IoT mai mult de 10% din bugetul actual de IT. Față de țările acoperite de studiu, România este încă la început de drum, atunci când vorbim de proiecte care fac referire la IoT, ca de exemplu locuințe sau orașe sustenabile/ inteligente.

Alba Iulia desfășoară un proiect pilot ce are ca obiectiv unic integrarea sistemelor fizice, digitale și umane în cadrul orașelor inteligente, cu scopul de a crește eficiența proceselor, de a reduce costurile și a îmbunătăți calitatea vieții, în timp ce va asigura un viitor sustenabil, prosper și incluziv pentru cetățeni. Există mult potenţial în România, dar încă multe de făcut în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei IoT.

(Consultați AICI studiul Mazars)

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: