marți

18 ianuarie, 2022

Aproape jumătate dintre britanici vor ca ţara lor să iasă din UE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 noiembrie, 2012

Aproape jumătate dintre britanici ar vota într-un referendum pentru ieşirea din UE şi mai puţin de o treime ar dori rămânerea în interiorul Uniunii, relatează Reuters.

Institutul de sondare a opiniei publice YouGov a anunţat, joi, că 49% dintre cei chestionaţi ar dori ieşirea din UE, în timp ce 28% ar vota pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar, 17% sunt indecişi, iar restul nu ar vota la referendum.

Liderii britanici se află sub o presiune tot mai mare din partea eurosepticilor din partidul conservator, pentru a adopta o poziţie mai dură la Bruxelles, atunci când va participa la summitul ce va dezbate bugetul pentru perioada 2014-2020, între 22-24 noiembrie.


Premierul britanic trebuie să facă faţă şi presiunilor din partea Partidului Independenţei, formaţiune anti-UE, şi a atitudinilor tot mai dure faţă de Bruxelles, într-un perioadă de austeritate şi îngrijorare în zona euro.

Sondajul s-a realizat pe un eşantion de 1.637 de persoane, la finalul lunii octombrie, şi confirmă rezultatele altor sondaje anterioare, care au fost făcute anul acesta. Un sondaj adiacent realizat pe 1.000 de germani arată că 57% dintre ei doresc ca ţara să rămână în UE, iar 25% vor să plece.

David Cameron s-a întâlnit la Londra, miercuri, cu cancelarul german Angela Merkel, cu care a discutat despre problemele UE, iar şefa Cabinetului de la Berlin l-a avertizat că Marea Britanie nu ar trebui să întoarcă spatele Europei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

“Cameron ar trebui să încerce să fie perceput ca un membru constructiv al UE, în acelaşi timp încercând să satisfacă şi opinia publică din ţara sa”, spune Joe Twyman, director pentru cercetare la YouGov.


Abordarea dezaprobatoare a Marii Britanii faţă de Uniunea Europeană a nemulţumit multe state comunitare şi a alimentat zvonurile referitoare la ieşirea britanicilor din UE, din care face parte începând cu 1973. În 1975, la referendumul organizat atunci, britanicii au votat 67,2% în favoarea rămânerii în UE şi 32,8% împotrivă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr