marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 ianuarie, 2012

Foto: EPA via aljazeera.com

Aproape 100.000 de persoane, printre care și etnici maghiari din România, au participat sâmbătă, în Budapesta, la o manifestaţie de susţinere a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, transmite AFP, citată de Agerpres.

Pe 2 ianuarie, la o manifestaţie organizată de partidele de opoziţie şi de organizaţii ale societăţii civile au participat aproximativ 70.000 de persoane. Manifestanţii protestau atunci împotriva intrării în vigoare a unei noi Constituţii ungare ce a declanşat controverse.

La puţin timp după această demonstraţie a opoziţiei ministrul ungar de externe Janos Martonyi declara că guvernul „poate scoate de zece ori mai mulţi oameni în stradă”. Sâmbătă, manifestanţii au sosit din toate părţile Ungariei dar şi din ţările vecine, cu importante minorităţi maghiare – România şi Slovacia. Transportul lor a fost asigurat cu nişte autobuze.


Mulţi dintre manifestanţi au venit cu drapele naţionale şi cu pancarde prin care îşi arătau admiraţia şi susţinerea pentru Viktor Orban.

De asemenea unii manifestanți ai avut și mesaje împotriva Uniunii Europene.

Lideri europeni au cerut explicit Guvernului de la Budapesta să-și modifice Constituția, după ce printr-o revizuire recentă a legii fundamentale independența Băncii Centrale a Ungarie față de Executiv a fost afectată, după cum au susținut liderii UE.

La rândul său, Guvernul Orban și-a exprimat disponibilitatea de a face modificările, dacă va fi necesar.


În paralel, la altă manifestație organizată tot sâmbătă, la Budapesta, 5.000 de persoane au cerut demisia preşedintelui Pal Schmitt, care este acuzat că a plagiat în conceperea tezei sale de doctorat, în anul 1992.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: