România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată în termeni sezonieri pentru o mai bună comparabilitate a fost, însă, pozititivă (+2,6%). Ceea ce indică o diminuare semnificativă dar conjuncturală.
Datele față de aceeași lună din anul trecut arată excepțional (+68% în serie brută și +63,2% ajustat după numărul de ore lucrătoare și sezonalitate). Totuși, aceste valori excepționale au fost puternic influențate de efectul de bază, respectiv prăbușirea activității economice în prima lună de manifestare deplină a pandemiei. Este și motivul pentru care rezultatul cumulat pe prima treime a anului arată o creștere de 14,3% pe seria brută și +14,5% pe seria ajustată.
Mai relevantă pentru a înțelege cum au evoluat lucrurile în ultimele 12 luni și cum stăm cu revenirea în sectorul industrială ar fi raportarea pe seria statistică față de anul de referință 2015. Din care se poate vedea că rezultatul obținut este cam la nivelul lunii noiembrie 2020, sub cel din septembrie și octombrie anul trecut.
Pe de altă parte, oarecum paradoxal, dacă ne întoarcem în timp pentru a vedea cum afectează venirea primăverii și sărbătorile pascale mișcarea producției industriale (am făcut abstracție de situația excepțională de anul trecut), se poate spune că am obținut cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani, ceea ce, surprinzător, nu a fost cazul pentru luna martie.
Rămâne ca obiceiul de a reveni spre valori mai ridicate ale producției industriale în luna mai să se reediteze și în acest an iar diminuarea conjuncturală din aprilie să fie „absorbită” de seria statistică ulterioară. De remarcat că, tot de obicei, de-abia toamna se ajungea la nivelul producției crescute din martie. Lună care, a cam bătut pasul pe loc din 2017 încoace, ÎNAINTE DE PANDEMIE, dacă privim seria statistică prezentată pe verticală, speranța de creștere fiind din mai încolo.
În structură, datele arată contradictoriu pe seria brută, importante fiind scăderile față de luna anterioară din industria prelucrătoare și sectorul energetic. Deși apare pentru raportarea curentă pe plus, industria extractivă se prezintă cel mai slab la valoarea cumulată pe primele patru luni ale anului (-6,7%).
În ceea ce privește perspectiva de activitate pentru 2021, relevantă este evoluția comenzilor noi, prezentată de INS pentru aprilie 2020 și aprilie 2021. Și la care ar fi mai bine să facem „traducerea” în vremuri normale, adică aprilie 2021 față de aprilie 2019, pentru a evita consecințele dramatice ale pandemiei în primul ei val.
Astfel, dacă avansul comenzilor pentru industria prelucrătoare arată încurajator per total ( +9,8%), trebuie remarcate diferențele foarte pronunțate în structură. Dacă la bunuri de folosință îndelungată (+51,6%) și bunuri intermediare (+34,3%) avem avansuri excepționale, pe partea de bunuri de uz curent (-10,2%) și bunuri de capital (-3,8%) nu stăm prea bine.