sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 august, 2018

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova (foto), crede că Guvernul României ar trebui să reconsidere recentele modificări în legislaţia din domeniul judiciar, după ce acestea au provocat ample proteste în ţară, relatează agenţia de ştiri Dpa.

Legislaţia ameninţă independenţa judecătorilor, limitează autoritatea procurorilor şi subminează încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar, a afirmat comisarul Jourova într-un interviu publicat în ediţia de luni a cotidianului Die Welt.

Comisarul european a adăugat că ar fi „util” ca Guvernul României să refacă aceste planuri: ”Este clar că, din ianuarie, România nu va mai fi responsabilă doar pentru propria soartă, ci pentru întreaga Uniune, fiind la președinția Consiliului UE. Trebuie să fie credibilă, cu atât mai mult în ceea ce privește justiția”, a spus pentru Die Welt Vera Jourova.


Potrivit Dpa, coaliţia guvernamentală a adoptat o serie de legi care limitează puterea DNA şi au demis-o pe procurorul şef al acestei instituţii ce joacă un rol-cheie, recunoscut internaţional, în privinţa combaterii corupţiei din România. ”Proiectele de lege propuse de Parlament pun în pericol independenţa judecătorilor şi diminuează  puterile procurorilor. De asemenea, slăbesc încrederea publicului în justiţie”, mai spune comisarul european.

”România a progresat între 2014 şi 2017. Eram optimistă că s-ar putea ridica  Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România. Acum, totuşi, avem parte de o recidivă, acest lucru m-a surprins”, a mai precizat Vera Jourova.

Schimbările făcute de coaliţia guvernamentală au provocat ample proteste, iar organizatorii acestor acţiuni susţin că legile sunt făcute pentru a servi intereselor politicienilor corupţi.

Die Welt precizează în articolul de luni că zeci de mii de persoane au protestat faţă de guvern în ultimele zile şi că forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.


Die Welt notează că doar câţiva dintre protestatari au fost violenţi şi că majoritatea au demonstrat paşnic, dând exemplul reporterului televiziunii austriece ORF, care a fost agresat de forţele de ordine.

Cotidianul german vede aceste imagini ca fiind unele „sumbre, dintr-o ţară care va prezida peste ţările UE pentru şase luni şi va juca un rol cheie în problemele europene, cum ar fi Brexitul, migraţia, tensiunile în relaţiile transatlantice sau noul buget al UE”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: