luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 noiembrie, 2020

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este câştigătoarea alegerilor prezidenţiale de duminică, din Republica Moldova, potrivit rezultatelor oficiale, comunicate de Comisia Electorală Centrală.

Maia Sandu devine prima femeie președinte din Republica Moldova și va avea de înfruntat un Parlament cu o majoritate ostilă, ceea ce îi face pe mulți comentatori să creadă că e posibil să fie declanșate în următoarea perioadă alegeri parlamentare anticipate.

La nivel naţional, Maia Sandu are peste 15 procente în faţa contracandidatului său, preşedintele în funcţie Igor Dodon, iar în diaspora mai mult de 85 de procente în faţa acestuia.


Maia Sandu s-a adresat duminică noaptea mulţimii adunate la sediul PAS: „Le mulţumesc tuturor oamenilor care au ieşit la vot, oamenii care au crezut în puterea votului lor. Ne vom uni cu toţii, avem nevoie de o societate unită. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facem după alegeri. Prima sarcină este să unim societatea în jurul obiectivelor comune. Cu toţii vrem să trăim bine, aici, acasă, să avem un stat care să ne protejeze, să lucreze pentru oameni, nu pentru hoţi. Avem nevoie de o economie dezvoltată, care să ofere oportunităţi aici, acasă, aşa încât oamenii noştri să nu fie forţaţi să plece departe de cei dragi. Avem această agendă comună şi trebuie să muncim cu toţii aşa, încât să realizăm aceste obiective”.

Igor Dodon a mulţumit celor care au venit la urne şi a făcut un apel la calm. ”Mă bucur că majoritatea cetăţenilor conştientizează responsabilitatea pentru soarta ţării, acest lucru fiind demonstrat de prezenţa la vot, care a fost mai mare atât în ţară, cât şi în străinătate. Urmează să fie făcute rezultatele scrutinului. Doresc membrilor comisiilor electorale sănătate şi răbdare. Îi îndemn pe toţi la calm, indiferent de rezultatele alegerilor”, afirmă el.

Simpatizanţii s-au adunat în această noapte la sediul partidului pentru a o felicita. De asemenea, Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, i-a adus Maiei Sandu un buchet de trandafiri galbeni, conform Deschide.md. Mai mulţi susţinători s-au adunat Maia Sandu a remarcat, imediat după închiderea urnelor şi prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor, că a fost o mobilizare fără precedent şi mulumindu-le celor care au făcut efortul de a merge la urne.

Secţiiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova s-au închis la ora 21:00, prezenţa totală la vot este 52,63%.


După prelucrarea a 99,86% din procesele verbale, Maia Sandu are 57,63% din voturi, iar Igor Dodon – 42,37 %.

În Chişinău, unde prelucrarea proceselor verbale s-a încheiat, câştigătoare este Maia Sandu, cu 59.70% din voturi, faţă de 40,30% ale lui Dodon. Diaspora a votat masiv cu Maia Sandu, aceasta având până în prezent un scor de 92,86 %, pentru Igor Dodon votând 7,14 %.

În turul I al alegerilor prezidențiale, votul din Republica Moldova a fost câștigat de Igor Dodon, dar după numărarea voturilor din diaspora Maia Sandu s-a clasat în fruntea scrutinului, la o diferență de peste 3 procente de Igor Dodon.

Președintele Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: