In al doilea rand, concurenta acerba. Ea se va duce pe multiple niveluri: intre parti ale industriei (producatorii din surse regenerabile si cei din surse conventionale), in sanul aceleiasi parti a industriei (in industria gazului – intre “clasici” si fanii gazului de sist; in energia regenerabila, intre eolian, fotovoltaic si biomasa) si intre proiecte strategice in care Romania este implicata sau ocolita (va fi un an decisiv pentru Nabucco). Potentialul cel mai mare de dezvoltare in 2013 il au regenerabilele, ajutate de faptul ca Romania trebuie sa continue implementarea Pachetului „Energie – Schimbari Climatice”, care stabileste „obiectivele 20-20-20” (in speta, de interes e cresterea cu 20% a ponderii surselor de energie regenerabila). Provocarea cea mai mare va fi “absorbtia” energiei regenerabile in sistem, iar concurenta din industria energetica nu are motive sa stea deoparte si sa nu incerce sa incetineasca acest proces, invocand prioritar argumente de cost. De altfel, semnale, mai mult sau mai putin subtile, apar il ultima vreme in presa, inclusiv de la Transelectrica.
Totodata, va fi un an foarte interesant in ceea ce priveste gazul de sist, atat ca dimensiune industriala cat si strategica. Demararea South Stream si ultimele evolutii in ceea ce priveste Nabucco (pozitia RWE) fac ca 2013 sa fie un an decisiv pentru securitatea energetica; securitate care presupune, intre altele, diversificare, mai putina dependenta de gazul estic. Sistul ar presupune diversificare (SUA il foloseste, la ea acasa, si ca baza unei noi industrializari, la cost redus) dar va conta, in caz de demarare (nesigura, avand in vedere referendumul local invalidat) dimensiunea de mediu, inca neclara.
Nu in ultimul rand, comunicarea de criza trebuie mentionata ca o a treia previziune. Ea va fi determinata de situatia pe fond, de concurenta de pe piata si de “coincidente” – dragi lebede negre (odata ce apare o scurgere informationala de tipul celei cu GDF Suez, nu se stie niciodata cand mai apare alta). Daca industria energetica e preponderent discreta, in 2013, ea se va deschide mai mult spre media, fara a da prea mult din casa, dar incercand sa capete o imagine cat mai buna, tocmai pentru a nu fi “demonizata” pentru varii motive, de la cresterea preturilor, la practicile economice.
Realitatea e ca dincolo de oportunitati nu toata lumea are loc in sistem si in facturi; iar un lucru este cert: energia va fi in centrul atentiei anul viitor, dovada fiind atat declaratiile la cel mai inalt nivel (de ridicare economica a Romaniei prin energie si agricultura) cat si crearea unui portofoliu ministerial de profil. Urmeaza un an cel putin interesant: daca pe 21/12/2012 vine sfarsitul lumii, energia isi vede in schimb de treaba ei in 2013.