fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Anul 2020 văzut acum 15 ani de la Washington

de Octavian Manea , 13.3.2020

Se spune că viitorul este imposibil de prevăzut. Dar în ce măsură poate fi aproximat în tușe generale? Cam acest lucru își propune National Intelligence Council (NIC) – centrul de analiză strategică pe termen lung care sprijină activitatea Directorului Comunității de Informații din SUA  – prin rapoartele pe care le publică la fiecare 4 ani, imediat după alegerile prezidențiale americane. Iată cum se vedea anul 2020 în analizele din 2004.

*

Textul de mai jos e o sinteză compusă din fragmente ale analizei apărute la secțiunea ”Capitalul uman” în revista CRONICILE Curs de Guvernare, numărul 95-”unde poate fi citită analiza integrală.

Despre sumarul, temele, autorii și intervievații numărului 95 al CRONICILOR, sintetizat sub titlul ”Istoria nu iartă proștii. Am intrat în deceniul decisiv” –poate fi citit AICI-LINK-Detalii.

***

Global Trends 2020 (Mapping the Global Future), apărut în decembrie 2004, devenea primul raport construit în jurul unor scenarii de analiză care căuta să aproximeze combinațiile disruptive în care mega-tendințele interacționează generând schimbări globale.

Se poate însă observa influența epocii în care scenariile sunt elaborate – după atacurile de la 11 septembrie 2001, la puțin timp după invazia Irakului, un moment în care terorismul și Orientul Mijlociu sunt dominantele momentului. Dincolo de acestea însă se întrezăresc câteva dintre accentele lumii noastre.

Scenariul 1: Apariția Califatului și mobilizarea musulmanilor din Europa

Primul scenariu din 2004 prevedea un viitor alternativ al cărui contur era rezumat în scrisoarea unui nepot fictiv al lui Bin Laden. Apariția sa a surprins întreaga lume:

-, Sistemul internațional tradițional al statelor națiuni și al democrațiilor este amenințat.

-, Numărul prozeliților explodează. Musulmani de peste mări și țări (Filipine, Indonezia, AfPak, Malaezia) i-au jurat credință noului calif. –, musulmanii din Europa de Vest, care nu-și găsesc locul în societatea occidentală și se simt alienați, trec printr-un veritabil proces de trezire care-i forțează să-și descopere adevărata identitate și să ia calea Califatului.

-, O chestiune de timp: reaprinderea (cu ajutor iranian) a urii ancestrale dintre șiiți și suniți. “Pacea fragilă din Irak pe care America a cusut-o laborios s-a destrămat pe măsura reapariției insurgenței sunnite care se luptă deopotrivă cu șiiții și cu garnizoanele americane.” -, Unda de șoc se extinde. Asia Centrală, Pakistanul și Afganistanul sunt cuprinse de războaie civile.

-, SUA ajută Rusia să lupte împotriva mujahedinilor.

-, Este declarat Paștunistanul.

-, China are tot mai mult o problemă musulmană.

(……………………………………..)

Scenariul 2: Retragerea Americii din Asia

Un al doilea scenariu este surprins în jurnalul fictiv al Secretarului General al ONU. El vede o lume în care inițial America a renăscut din cenușa atacurilor de la 11 septembrie și este din nou piatra de temelie a ordinii internaționale.

-, Europa și Statele Unite au reînceput să lucreze împreună demonstrând că uneori “Venus și Marte chiar își intersectează drumurile”.

-, Europa a ajuns la un grad de omogenitate neanticipat la Washington. Intrată în UE, Noua Europă a început să semene tot mai mult cu Vechea Europă.

-, Rolul Americii în Extremul Orient a suferit o schimbare de profunzime. Ascensiunea Chinei pe de o parte, focalizarea Washingtonului pe Orientul Mijlociu și terorism pe de alta, au dislocat influența SUA în regiune.

-, Dependența economică a Japoniei de China și reorientarea Coreii de Sud (tinerele generații blamând America pentru divizarea peninsulei) au pregătit terenul pentru restructurarea masivă a prezenței militare americane din cele două țări. Japonia ajunge chiar să se gândească la propria bombă nucleară.

-, Rolul Americii de polițist global este tot mai contestat pe plan intern. Poverile financiare sunt tot mai greu de susținut în fața americanilor.

-, Burden-sharing-ul cu europenii este un mit. Treptat europenii se retrag într-o splendidă izolare, fiind absorbiți de construcția UE.

-, “Oare cât va mai dura Pax Americana”? se întreabă un Secretarul General al ONU asaltat la New York de două facțiuni tot mai influente.

(………………………………………….)

Scenariul 3: O globalizare cu caractere chinezești

Un al treilea scenariu imaginează un proces globalizare dominat de China, o lume cu o amprentă occidentală tot mai diluată:

-, Centrul de greutate s-a deplasat decisiv spre Est. Consumatorii asiatici dau tonul tendintelor, iar firmele occidentale se adaptează.

-,Forumul de la Davos nu mai este apanajul Vestului, ci se ține și în China.

-, “La începutul secolului puneam semnul egal între globalizare și americanizare. America era modelul. Acum America nu mai este motorul de altădată. Piețele sunt orientate spre Est” – spune scrisoarea trimisă de președintele Formului de la Davos către președintele FED-ului american.

-, China și India devin avangarda unui nou val de globalizare, cu clase de mijloc solide și piețe asiatice care nu sunt dependente de comerțul cu Statele Unite.

-, Ascensiunea chineză a reaprins însă un naționalism latent și visele de reunificare cu Taiwanul.

-, Deși ar fi trebuit să se simtă amenințată, Europa a văzut în emergența Chinei o contrabalansare la supremația americană. Mai mult, Europa crede în iluzia că cele două părți împărtășesc un numitor comun – respectul pentru regulile și instituțiile regionale.

(………………………………………..)

***

Analiza integrală și detaliile pot fi citite în numărul 95 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare.

Despre sumarul, temele, autorii și intervievații numărului 95 al CRONICILOR, sintetizat sub titlul ”Istoria nu iartă proștii. Am intrat în deceniul decisiv” – poate fi citit AICI-LINK-Detalii. 

Achiziție și abonamente: 

online, acum – cu un LINK AICI la MAGAZINUL ONLINE, unde pot ci citite și detalii privind noul număr și modalitățile de cumpărare și Abonamente

Poate fi cumpărat și din chioșcuri: 

– La chioșcurile INMEDIO din supermarketuri, malluri, aeroporturi

–  La chioșcurile Tabac Xpress – în marile centre comerciale 

–  În lanțul de librării CĂRTUREȘTI – 

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.3.2020

Un raspuns

  1. Dan T
    13.3.2020, 1:13 pm

    Un amestec de previziuni departe de realitatea următoare.

Lăsați un comentariu


Europa

Comenzile din Germania au scăzut cu peste 25% în aprilie. Punctul minim al recesiunii industriale a trecut

Alexandra Pele

Comenzile din industria germană au scăzut cu 25,8% în aprilie, cel mai abrupt declin lunar din 1991, potrivit datelor publicate vineri și citate de Reuters.… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Iordan, CEO Pfizer Romania: Singur, sistemul public nu poate face față provocărilor prezente sau viitoare

Redacţia

Reforma în sistem este treaba autorităților însă jucătorii privați pot sprijini anumite zone. De exemplu, „Pfizer are know how extarordinar pe educație în Sănătate. Trebuie… Mai mult

Europa

Comisia Europeană extinde măsurile de control a investițiilor, împotriva preluărilor ostile din afara UE. Mai ales a celor chineze

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, la proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit. Măsura este… Mai mult

Stiri

Guvernul a aprobat memorandumul de susținere a companiilor mari, operațional în 30 de zile, promite Florin Cîțu

Vladimir Ionescu

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat, joi seară, că Guvernul a aprobat memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari, spunând că şi acestea… Mai mult

Stiri

Ministerul Finanțelor continuă să ia bani masiv din piață, înaintea anunțării ratingului de țară de către S&P

Alexandra Pele

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 2,2 miliarde de lei de pe piața internă, apetitul bancherilor pentru titlurile de stat fiind ridicat. Suma este… Mai mult

Stiri

VIDEO Prof. Dr. Alexandru RAFILA: Ar trebui să ne preocupe accesul echitabil la vaccinul anti-COVID

Redacţia

Au început discuțiile privind accesul echitabil la vaccin și aceasta asta ar trebui să fie preocuparea celor din țară, a spus Alexandru Rafila, membru în… Mai mult

Europa

BCE: Zona euro va înregistra o contracție de 8,7% din PIB în 2020

Vladimir Ionescu

Zona euro ar putea înregistra o contracție de 8,7% din PIB în 2020, ca urmare a blocajelor generate de criza epidemiologică. În 2021, creşterea economică… Mai mult