miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 aprilie, 2014

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) propune Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii non-casnici începând cu 1 iulie 2014 (6 luni înainte de termen) a anunţat, marți, Niculae Havrileț, președintele ANRE, deoarece preţul de pe piaţa liberă este mai mic.

Măsura este necesară deoarece prețul pieței a devenit mai mic decât preţurile reglementate, stabilite în calendarul de liberalizare, datorită scăderii preţurilor pe piețele internaționale și a unor importuri mai mici de gaze.

„Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial și să beneficieze și aceștia de posibilitatea de a accesa prețuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creșteri de prețuri la niveluri mai mari decât sunt prețurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, așa că propunem anularea calendarului’, a spus Niculae Havrileț, într-o conferinţă pe teme enregtice, şi citat de AGERPRES.


Oficialul ANRE a amintit că, la momentul începerii liberalizării, diferența dintre prețul gazelor de producție internă și cel de import era de 1 la 3.

„Prețul de import era 590 dolari pe mia de metri cubi, iar cel de producție internă era de 150-160 de dolari pe mia de metri cubi la momentul începerii liberalizării. Trebuie să ne amintim și că liberalizarea pieței de gaze era o obligație a României în procesul de aderare la UE, care trebuia finalizat în 2007, dar nu s-a realizat acest lucru. Între timp s-au modificat directivele europene, s-au amânat din nou termenele, iar realitățile pieței s-au schimbat’, a mai spus Niculae Havrileț.

Calendarul de liberalizare a fost stabilit în baza unui studiu realizat de compania de consultanță Rolland Berger.

Consultantul a estimat trei scenarii, dar niciunul nu s-a adeverit.


„O primă presupunere se referea la faptul că în următorii ani consumul va crește, ceea ce nu s-a adeverit. A doua axiomă a fost că va crește importul la 35% din totalul consumului, însă nici această estimare nu s-a potrivit. A treia presupunere a fost că prețul gazelor va rămâne la 500 de dolari pe mia de metri cubi, dar la toate hub-urile din Europa prețul este acum de 330-360 de dolari”, a mai explicat marţi șeful ANRE.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

El a arătat că 75% din piața gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceștia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piața reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea se va încheia în 2018.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: