20 aprilie, 2012

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Curţii de Apel Bucureşti verificarea averii fostei şefe de la Agenţia naţională de Restituire a Proprietăţii (ANRP), Crinuţa Dumitrean şi veniturile realizate în perioada când aceasta era preşedinte ANRP, director la APIA şi director adjunct la INA, informează MEDIAFAX.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe semnificative, în cuantum de 627.105 lei (aproximativ 152.634,99 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de Crinuţa Nicoleta Dumitrean în perioada exercitării funcţiilor de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (8 octombrie 2009 – 5 octombrie 2011), director general adjunct în cadrul Institutului Naţional de Administraţie (30 aprilie 2009 – 8 octombrie 2009) şi director în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (17 iulie 2006 – prezent).

Crinuţa Nicoleta Dumitrean a fost informată în 30 mai 2011, 19 decembrie 2011 şi, respectiv, 3 aprilie 2012 despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, aceasta depunând la dosar un punct de vedere, se arată într-un comunicat de presă al ANI transmis vineri.


ANI precizează că Dumitrean a fost numită în 17 iulie 2006 ca director în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). În perioada 30 aprilie 2009 – 8 octombrie 2009, Dumitrean a fost director general adjunct în cadrul Institutului Naţional de Administraţie (INA), cu rang de subsecretar de stat, iar din 8 octombrie 2009 şi până în 5 octombrie 2011 a exercitat mandatul de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), cu rang de secretar de stat.

În urma verificărilor, ANI a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării de către Crinuţa Nicoleta Dumitrean a funcţiilor de preşedinte al ANRP, director general adjunct al INA şi director în cadrul APIA.

Totodată, într-un alt dosar de evaluare, inspectorii de integritate au constatat că, în perioada 30 aprilie 2009 – 5 octombrie 2011, Dumitrean s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, funcţiile de director (funcţie publică de conducere) în cadrul APIA, director general adjunct al INA şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al ANRP, precum şi calitatea de comerciant persoană fizică, în perioada 7 martie 2008 – 3 februarie 2011.

„Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate”, a precizat ANI.


Dumitrean poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea ANPR în octombrie 2011, după ce vicepreşedintele instituţiei Remus Baciu a fost arestat sub acuzaţia de trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: