luni

28 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 ianuarie, 2017

angela merkelCancelarul Angela Merkel a declarat, în discursul de Revelion, că terorismul islamist este testul major pe care statul german îl are de înfruntat.

Merkel, care va încerca să obțină anul acesta al patrulea mandat de cancelar, dar se confruntă cu aspre critici din cauza politicii porților deschise, a promis că va introduce legi care vor consolida securitatea Germaniei.

Ea a descris 2016 drept un an care le-a oferit multora impresia că ”lumea s-a întors pe dos” și le-a cerut cetăţenilor germani să evite politicile populiste.


Reamintim că 12 persoane au fost ucise și alte aproximativ 50 au fost rănite, pe 19 decembrie, când când un camion a intrat în viteză în mulțimea adunată la un târg de Crăciun din Berlin.

Anis Amri, bărbatul tunisian suspectat pentru atacul terorist de la Berlin, a fost împușcat mortal, patru zile mai târziu, într-un schimb de focuri cu poliția, într-o suburbie a orașului italian Milano.

El a intrat în Europa în 2012, mult înainte de criza imigranților și ca Angela Merkel să promoveze politica porților deschise.

În iulie 2015 a aplicat pentru azil în Germania, iar în iunie 2016 cererea lui a fost respinsă și urma să fie expulzat.


Nu a fost deportat deoarece nu avea niciun act de identitate valabil, iar Tunisia nu a recunoscut că acesta este cetățeanul său. Actele de identitate ale acestuia au sosit din Tunisia abia azi (miercuri – n. red.), a spus Ralf Jäger, ministrul de interne din landul North Rhine-Westphalia, unde s-au concentrat acțiunile de căutare a acestuia.

Tunisianul a fost arestat în luna august anul acesta, când poliția a descoperit că avea asupra sa un document de identitate fals, dar a fost eliberat după foarte scurt timp. De atunci, însă, comunicațiile sale erau monitorizate de serviciile secrete germane, el fiind considerat periculos de către mai multe agenții germane.

Luna aceasta, Anis Amri a dispărut însă de pe radarul autorităților. Se știe doar că ar fi apelat la un bărbat, care este informator al poliției, în încercarea de a face rost de arme.

Potrivit informațiilor publicate de presa germană, avea contacte cu predicatorul Ahmad Abdelazziz A. (32 de ani), cunoscut și sub numele Abu Walaa. Acesta a fost arestat în noiembrie, alături de alte cinci persoane, sub acuzația că ar fi recrutat tineri radicalizați pentru gruparea teroristă Stat Islamic.

Walla a fost indicat de unii tineri radicalizați dreptul liderul ISIS din Germania.

Anis Amri s-a născut în Tataouine, în apropiere de granița cu Libia, zonă din care provine un mare număr de adepți ISIS. Amri a fost reținut pentru vătămare corporală gravă, dar a dispărut din Tunisia înainte de a fi judecat.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: