17 iunie, 2013

Andrei Marga a demisionat, luni, din funcția de președinte al Institutului Cultural Român, lansând crtici la adresa restricțiilor bugetare impuse de Guvern, a Ministerului de Externe și a ”unei amalgamări lipsite de legitimare, câtă vreme, şi în iunie şi în decembrie 2012, oamenii au votat altceva”. Demisia lui Marga survine după ce comisiile de cultură și de politică externă ale Senatului ceruseră plenului demiterea șefului ICR.

Într-un comunicat de presă, Andrei Marga s-a plâns de presupuse campanii de denigrare a sa, inclusiv în cadrul Senatului, și a invocat trei impedimente care i-ar fi îngreunat activitatea la ICR:

  • „Primul provine dintr-o legislaţie ce este atât de «originală» încât nu are seamăn în ţările europene. De pildă, nu doar consiliul de conducere, ci şi conducerea executivă este pluricoloră la ICR, ceea ce îngreunează decizia, iar trecerile prin comisiile senatului a revocărilor din funcţie nu se face nici în cazul, evident mai important, al ambasadorilor.
  • Al doilea impediment provine din restricţiile bugetare impuse în 2012-2013.
  • Al treilea provine din birocraţia sufocantă a aprobărilor. Spre exemplu, deschiderea ICR Nurnberg – Munchen, pentru care s-au primit acordul guvernului Bavariei în decembrie 2012 şi, în zece zile, aprobarea Ministerului de Externe german, nu are nici acum, după mai mult de şapte luni, răspunsul Ministerului român de Externe”.

În context, Marga, care fusese susținiut de PNL, în cadrul USL, pentru preșdinția institutului, sugerează că alegătorii USL ”au votat altceva” la alegerile locale și parlamentare din anul 2012.


”Sunt multe întrebări deschise. Este de plătit acum costul unei amalgamări lipsite de legitimare, câtă vreme, şi în iunie şi în decembrie 2012, oamenii au votat altceva? Sunt de plătit eforturile de a schimba personal numit odinioară în exterior pe criterii obscure? Este lupta ascunsă a unor politicieni dezorientaţi? Este în joc o chestiune de imaturitate? Sunt toate acestea laolaltă?”, se întreabă retoric Marga.

De asemenea, el critică și politicienii care își încalcă promisiunile.

”Nu mi se pare că prezintă interes nici opinia celor care una promit şi alta fac, accentuând încadrarea României pe o direcţie greşită. Nu am de dat vreo probă cu nici unul dintre aceştia”, a mai susținut Andrei Marga.

Comisiile cultură şi de politică externă din Senat au cerut, luni, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), în urma an alizei raportului de activitate al ICR.


Pe lângă Marga, comisiile cer și demiterea vicepreședinților ICR, Horia Gârbea şi Vladimir Simon.

Susținut de PNL, Andrei Marga a fost numit la conducerea ICR pe 11 septembrie 2012, prin vot al plenului Senatului, fără ca acesta să se fi prezentat la comisii pentru audieri. El și-a motivat absența prin faptul că se afla în Germania pentru o lucrare de cercetare.

În 13 iunie 2012, Guvernul Ponta I a decis, prin ordonanță de urgență, mutarea ICR de sub autoritatea Administrației Prezidențiale sub cea a Senatului.

În urma acestei decizii, Horia-Roman Patapievici a demisionat din funcția de președinte al ICR, iar Tania Radu şi Mircea Mihăieş, din funcțiile de vicepreședinți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: