Analiză

T2 din 2019 – Venitul mediu lunar s-a dublat din 2014 încoace

Datele publicate de INS pentru trimestrul II 2019 arată că veniturile românilor au depășit nivelul de 1.800 lei lunar pe persoană. Ele au fost de… Mai mult

07.10.2019

La obiect

Deficit bugetar la opt luni – salariile bugetarilor au dat peste 40% din creșterea cheltuielilor

Execuția bugetară pe primele opt luni din anul 2019 s-a soldat cu un deficit de circa 21,9 miliarde de lei sau 2,13% din PIB-ul estimat… Mai mult

07.10.2019

Chestiunea

Gospodăriile de pensionari, majoritare în România: Statistica tristă care pune politicile pe termen scurt în contradicție cu cele pe termen lung

Cele mai multe dintre cele aproape 7,5 milioane de gospodării din România sunt de pensionari, după statutul ocupațional al capului gospodăriei, potrivit datelor publicate de… Mai mult

06.10.2019

La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

Cronicile

Andrei Chiliman – exclus din PNL. Decizia favorizează coagularea mai multor grupuri de dreapta

de Vladimir Ionescu 27.5.2013

Liberalul Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, a fost exclus luni din PNL prin decizia Delegației Permanente, după ce vinerea trecută propunerea fusese avansată către BPN al partidului chiar de către Crin Antonescu, președintele partidului.

Alături de Andrei Chiliman, a mai fost exclusă din partid și deputatul Diana Tușa.

Decizia de excludere din PNL a primarului sectorului 1 survine după mai bine de un an de conflict deschis al acestuia cu însuși președintele partidului, și după coagularea în jurul influentului primar a unui grup de dizidență din care face parte și fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Războiul Chiliman-Antonescu

Potrivit unei cronologii întocmite de MEDIAFAX, conflictul dintre Andrei Chiliman și Crin Antonescu are o istorie lungă și a escaladat în ultimul an, când primarul sectorului 1 a avut opinii diferite atât în timpul crizei politice din vara trecută, cât și în ultimele luni, când inițiativele lui Chiliman au cotrazis categoric linia adoptată de Crin Antonescu.

Conflictul Antonescu – Chiliman a devenit public în momentul în care, pe 9 aprilie 2012, preşedintele PNL a susţinut înlocuirea edilului de la şefia PNL Bucureşti, pe fondul neînţelegerilor asupra negocierilor privind desemnarea candidaţilor la alegerile locale în Bucureşti din partea USL. La momentul respectiv, Chiliman a ameninţat cu demisia din PNL, însă în cele din urmă şi-a prezentat “demisia de onoare” din Biroul Politic Central al PNL.

Antonescu a reacţionat afirmând că speră ca primarul Sectorului 1 să nu-şi dea demisia din partid, el fiind susţinut la alegerile locale pentru un nou mandat. Cu toate acestea, liderul PNL a salutat demisia lui Chiliman din conducerea PNL.

Un alt moment tensionat a fost în perioada suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, când Chiliman i-a adresat o scrisoare preşedintelui interimar al PNL de la acel moment, Daniel Chiţoiu. Primarul cerea clarificări asupra unui document care ar fi fost semnat în numele PNL şi ar fi presupus “desfiinţarea unor instituţii democratice fundamentale ale statului român”, precum Curtea Constituţională, CNSAS, DNA sau ANI. “Oricât ne-am fi obişnuit, în ultimii doi ani, să fie încălcat Statutul Partidului Naţional Liberal în răfuielile politicianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis să facem acest lucru când este în discuţie responsabilitatea noastră faţă de români şi faţă de România”, susţinea Chiliman.

Reacţia a venit la acel moment din partea Crin Antonescu, preşedintelui intermar al ţării în acea perioadă, care îşi exprima speranţa că primarul va fi dat afară din partid de conducerea PNL de la acel moment. Antonescu justifica prin faptul că edilul se putea lămuri asupra problemei reclamate printr-o discuţie cu Daniel Chiţoiu, şi nu printr-o scrisoare deschisă care se suprapunea cu mesajele oponenţilor politici.

Ulterior, liderul PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, asigura că nu vor fi luate măsuri împotriva lui Chiliman.

În luna octombrie a anului trecut, înaintea campaniei pentru parlamentare, liderul PNL Sector 1, Vlad Moisescu, a fost înlocuit. Momentul a stârnit inclusiv reacţia primarului Sectorului 1, care i-a transmis lui Antonescu că “decredibilizarea” acestuia în ochii românilor “nu poate fi compensată nici prin becalizarea PNL şi nici prin satisfacţiile platonice” pe care acesta le-ar obţine “răfuindu-se” cu “indezirabilii din partid”.

Cu ocazia lansării candidaţilor USL din Sectorul 1, primarul afirma că “războiul stupid” al declaraţiilor împotriva ambasadorului SUA, a cancelarului german Angela Merkel sau a preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, face rău ţării şi o aruncă în ridicol, făcând astfel referire la o serie de declaraţii publice ale preşedintelui PNL.

La acel moment, Antonescu a evitat să aibă o reacţie publică tranşantă, afirmând că situaţia unor primari PNL va fi analizată după alegerile parlamentare.

Ulterior, la începutul acestui an, preşedintele PNL a anunţat convocarea unui congres al partidului şi l-a invitat pe Chiliman să-l contracandideze. “Nu se poate însă, asta-i clar, după ce vom avea un congres clarificator în multe privinţe, să rămânem în acelaşi partid şi eu şi domnul Chiliman, pentru că din două una: fie congresul hotărăşte că toată conducerea PNL, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid exsovietic ş.a.m.d., şi atunci fie plec, fie domnul Chiliman este un om care loveşte în mod trădător în acest partid, şi atunci nu mai are domnia sa ce căuta”, a spus Antonescu.

Schimbul de replici între cei doi a continuat până la momentul Congresului PNL, însă Andrei Chiliman nu a intrat în cursă împotriva lui Antonescu şi nu a luat parte la reuniune.

Înaintea Congresului PNL, Vlad Moisescu şi-a anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinte al partidului, iar după momentul congresului primarul sectorului 1 a fost cel care şi-a anunţat retragerea din conducerea PNL, din care ar fi trebuit să facă parte conform noului statut al PNL.

Mai târziu, Chiliman se numără alături de Moisescu între iniţiatorii Iniţiativei România Liberală, iar între cei care au participat la lansarea proiectului s-au aflat Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Aurelian Pavelescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu, Iulian Crăciun.

Primarul susţinea că IRL are statut de fundaţie şi platformă de dezbateri, admiţând o posibilă colaborare cu Mişcarea Populară. Ulterior, Chiliman anunţă începerea discuţiilor pentru reconstruirea dreptei cu PNŢCD şi Forţa Civică, evitând să precizeze dacă acest lucru presupune contrucţia unei formaţiuni politice.

Lansarea IRL a fost catalogată de Antonescu drept “un soi de politică de tomberon”, în vreme ce edilul Sectorului 1 i-a replicat: “Nu mi-am imaginat în 1990 că peste 23 de ani preşedintele PNL, şi nu Ion Iliescu, va numi politică de tomberon afirmarea şi promovarea valorilor liberale. Nu mi-am imaginat atunci că unicul scop în viaţă al preşedintelui PNL va fi să ajungă cu orice preţ candidatul la prezidenţiale al partidului lui Ion Iliescu. Nu mi-am imaginat că vocea preşedintelui PNL va consona peste 23 de ani cu Vocea Rusiei”.

Regrupare a influenților de la dreapta ca alternativă la PNL

Excluderea lui Andrei Chiliman din partid survine într-un moment în care pe scena politică se pregătește migrația unui număr de parlamentari influenți din PDL către partidul care  este iminent să se înființeze sub inițiativa unui grup de consilieri de la Cotroceni care au demarat Mișcarea Populară. Între susținătorii acesteia se numără Elena Udrea, Cristian Diaconescu, Cristian Preda, Sebastian Lăzăroiu.

În culise este luat în calcul coagularea mișcărilor de dreapta și organizarea lor în Parlament, ca alternativă la participarea la guvernare a PNL.  Schimburile de replici dintre copreședinții USL Victor Ponta și Crin Antonescu din ultimele luni au la bază consecințele unei astfel de reașezări pe partea dreaptă a eșichierului politic.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.5.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Număr record de spectatori la teatru și operă, în 2018. Fără bani pentru noi premiere, creșterea se va opri

Mariana Bechir

Aproape 79% din românii de peste 16 ani nu participaseră în 2015 (singurul an pentru care Eurostat deține date comparative detaliate) la nici măcar un… Mai mult

Europa

Brexit, 31 octombrie. Cu sau fără acord va stabili, sâmbătă, parlamentul britanic

Victor Bratu

Uniunea Europeană nu are motive să răsufle ușurată: perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniune fără un acord nu a fost înlăturată. Chiar devine mai probabilă… Mai mult

Stiri

Ofițerii de Securitate care l-au torturat pe Gheorghe Ursu – achitați. Decizia nu e definitivă

Vladimir Ionescu

Magistrații Curții de Apel Bucureşti i-au achitat, joi, pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, foști ofițeri de Securitate, acuzați inițial de crime împotriva umanității, în… Mai mult

Stiri

Mafia pădurilor / Un al doilea pădurar ucis de hoții de lemne în ultima lună

Vladimir Ionescu

Un angajat al Romsilva a fost ucis de hoții de lemne surprinși în pădure. Liviu Pop (30 de ani, cu trei copii), era pădurar în… Mai mult

Europa

Un nou acord Brexit: textele revizuite ale Acordului de Retragere și ale Declarației politice

Victor Bratu

Echipele de negociatori europeni și britanici au ajuns joi la un nou acord Brexit, chiar înaintea reuniunii Consiliului UE de la Bruxelles. Premierul Boris Johnson… Mai mult

Stiri

Criza opioidelor, SUA / Giganții pharma oferă 50 de mld dolari pentru închiderea investigațiilor

Iulian Soare

Cinci producători şi distribuitori de medicamente oferă 22 de miliarde de dolari în numerar și servicii și medicamente în valoare de 28 de miliarde de… Mai mult

Stiri

Statul se bazează degeaba pe 2,1 miliarde de lei la buget: Încasarea banilor din licitațiile 5G, improbabilă în acest an

Vladimir Ionescu

Criza politică și guvernamentală reduce semnificativ probabilitatea ca statul să încaseze în acest an banii din vânzarea licențelor 5G. Guvernul și-a bugetat venituri de 2,1… Mai mult