15 februarie, 2013

companie franceză a ştiut de la început că produsul pecare îl vindea pe post de carne de vită era, de fapt, carne de cal, a spus, joi, ministrul francez al consumatorilor, Benoit Hamon. El a cerut sancţiuni dure pentru fraudele alimentare şi controale mai eficiente ale etichetărilor, relatează Financial Times.

Dând publicităţii rezultatele unei anchete guvernamentale la un lanţ de supermarketuri aflat în centrul scandalului alimentar, Hamon a spus că Spanghero, un distribuitor engros, a fost responsabil pentru înşelătorie.

El a precizat că primul agent din acest “lanţ” care a etichetat carnea de cal ca fiind de vită este Spanghero. Hamon a adăugat că Spanghero nu putea să nu observe că acea carne era mult mai ieftină decât cea de vită.


Ministrul a precizat că firma va fi urmărită şi că există suficiente dovezi pentru a preda cazul procurorilor, a spus Hamon. Spanghero va pierde temporar licenţa igienică, ce îi permite să prepare carnea şi ar putea să-şi piardă şi licenţa de operare, în funcţie de rezultatele textelor efectuate la sediile sale.

Spanghero a negat acuzaţiile într-un email şi a precizat că angajaţii credeau cu fermitate că ceea ce vindeau era vită.

Scandalul cărnii de cal a luat o turnură nouă, joi, când Agenţia pentru Standarde Alimentare a spus că s-a găsit o substanţă potenţial periculoasă în opt cai morţi, dintre care trei au fost exportaţi în Franţa. Aceste carcase au fost identificate şi nu ajuns în magazinele din Franţa.

Anchetatorii de pe întreg continentul a petrecut toată săptămâna trecută încercând să afle cine este responsabil de confuzia creată. Europol, agenţia de poliţie a UE, coordonează ancheta în mai multe ţări europene.


Investigaţia franceză scoate la iveală în ce fel carnea de cal din România, transportată printr-un intermediar olandez cu reşedinţa în Cipru, a ajuns la procesatorii din nord-estul Franţei şi pe rafturile szpermarketurilor.

Comigel, compania procesatoare, a făcut lasagna congelată şi alte preparate din carne de vită pentru Findus şi alţi retaileri din Marea Britanie şi alte ţări, care s-a descoperit că avea şi carne de cal. Comercianţii din Marea Britanie, Franţa, Germania,Elveţia, Irlanda şi Norvegia au scos de pe rafturile magazinelor carnea prelucrată.

Controale în Olanda

Autorităţile sanitare olandeze au efectuat aproximativ 140 de controale în întreprinderi, în căutarea eventualelor fraude la carnea de cal şi au suspendat activitatea uneia dintre aceste societăţi, a anunţat joi viceministrul afacerilor economice Sharon Dijksma, în timp ce scandalul se întinde în Europa.

*ână în prezent, autorităţile au suspendat activitatea unei întreprinderi de comercializare a produselor din carne la Breda, în sud-vestul Olandei, a precizat ea, fără a-i dezvălui numele.

“Este inacceptabil că consumatorii sunt în mod deliberat înşelaţi pentru a trage profit”, a declarat dna Dijksma, citată de agenţia de presă olandeză ANP, preluată de AFP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: