27 februarie, 2019

România își recuperează istoria cu ajutorul fondurilor europene. Milioane de euro au fost investite în renovarea monumentelor istorice, iar acum cetățile „modernizate” atrag zeci de mii de turiști.

Într-o zi însorită de început de februarie, la casa de bilete a cetății Râșnov era coadă. Așteptau să intre atât persoane în vârstă, cât și copii veniți probabil mai mult pentru parcul tematic de dinozauri din vecinătate. Iar în curtea largă de după primul rând de ziduri erau poate chiar mai multe persoane decât la un mult mai cunoscut obiectiv turistic aflat la doar câțiva kilometri distanță, Castelul Bran.


Anul trecut, peste 450.000 de turiști au vizitat cetatea Râșnov, din județul Brașov. La Bran au fost cam de două ori mai mulți, dar aproape jumătate de milion este un număr respectabil pentru un obiectiv care practic nu exista pe harta turistică a României acum 20 de ani, când localnicii își pășteau vitele în perimetrul cetății.

Dar în cele două decenii, și mai ales în ultimii 7-8 ani, cetatea a fost parțial reconstruită, iar autoritățile locale au investit în promovarea obiectivului, dar și a orașului. Un ajutor esențial a venit de la Uniunea Europeană, deoarece fondurile de coeziune au finanțat mai multe investiții din oraș, inclusiv parte din restaurarea vechii fortificații. În prezent, în cetate au loc lucrări de restaurare și conservare, un proiect de circa 16 milioane de lei, dintre care peste 13 milioane de lei provin din fondul european de dezvoltare Regională (FEDR).

Aproape jumătate de milion de turiști vizitează anual cetatea Râșnov, un loc în care acum 20 de ani localnicii își pășteau vitele.

Dar vechea cetate medievală din Râșnov nu este singura fortificație care a beneficiat de pe urma fondurilor europene. În Deva, 250.000 de turiști urcă Dealul Cetății pentru a vizita una dintre cele mai importante fortificații din Transilvania. Cetatea din Deva a fost parțial reabilitată în urma unei investiții de circa opt milioane de euro, sprijinită de Programul Operațional Regional 2007-2013.


Citește articolul integral pe EurActiv.ro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: