vineri

26 aprilie, 2024

31 ianuarie, 2014

Spre deosebire de zona nord-americană, care este cuprinsă de vortexul polar, iarna din Europa continentală va fi mai blândă decât normal în februarie, pentru a treia lună consecutiv. O consecinţă a condiţiilor climaterice, conform unei analize Bloomberg, este scăderea continuă a preţurilor europene la energie electrică şi gaze naturale.

Evoluţia preţurilor la energie

Preţurile la energie electrică pe pieţele europene- începând cu Franţa şi terminând cu Peninsula Scandinavă- au atins joi un prag minim de la începutul iernii. Stocurile de gaze naturale se apropie de media sezonieră, după ce în toamnă, la 1 octombrie 2013, se situau la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

Preţul de tranzacţionare al energiei pe piaţa germană, cea mai mare din Europa, a scăzut cu 9,7% pe parcursul lunii ianuarie, până la cotaţia de 51 de dolari (37,75 euro) pentru un megawatt-oră, conform datelor compilate de Bloobberg. La ICE Futures Europe, livrările de gaz natural pe piaţa din Marea Britanie, cea mai mare din regiune, se vor face în februarie la cel mai mic preţ din ultimele 15 luni- 10 dolari (7,40 euro) pentru un „therm”. Preţul futures la combustibilul folosit la încălzirea locuinţelor din Germania, cea mai mare piaţă europeană de profil, a scăzul ieri, la bursa ICE Futures, la 933,75 dolari tona metrică.

Temperaturi peste medie, rezerve suficiente


„Temperaturile sunt cele care stabilesc preţurile”, a declarat pentru Bloomberg Ricardo Klimaschka, trader pe piaţa energiei la Energieunion GmbH, Germania. Costul energiei pe piaţa Germaniei şi pe pieţele nordice ar putea să scadă în continuare, a spus Ricardo Klimaschka, fără a face însă previziuni exacte.

Institutele meteorologice MetraWeather, MDA, WSI Corp. şi DWD prevăd o lună februarie mai caldă decât normal în Europa, cu o medie a temperaturilor de 2,1 grade Celsius peste media lunară obişnuită.

Cererea de gaze naturale în Marea Britanie a fost, în ianuarie, de 306 milioane de metri cubi, cu 10 % mai mică media sezonieră., conform datelor National Grid. Rezervele de motorină aflate în depozitele de la Amsterdam, Rotterdam şi Antwerp la data de 16 ianuarie 2014 se apropie de 1,95 milioane tone metrice (cele mai mari din ultimele 2 luni), conform datelor PJK International BV. Rezervele de combustibili pentru încălzire sunt conforme cu cererea din această perioadă a anului, a asigurat pe 28 ianuarie Harry Tchilinguirian, şef de strategie pe pieţele materiilor prime al BNP Parisbas.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: