O amnistie fiscală pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, ”din cauza unor erori administrative”, să restituie bani, va fi aprobată în prima şedinţă de guvern de după vacanţa executivului, pe 20 august, anunță ministrul Muncii.
Impactul bugetar al „erorilor administrative” detectate de guvern este, conform ministrului Rovana Plumb (foto), de 115 milioane de lei.
Detalii oferite de ministrul Rovana Plumb
„Toţi pensionarii care se află în evidenţa sistemului unitar de pensii la data intrării în vigoare a propunerii legislative vor fi scutiţi de la plata debitelor generate de interpretări neunitare ale legii”, însă „nu vor fi scutite debitele care au drept cauză culpa debitorului legată de folosirea unor documente neconforme realităţii”, a anunţat vineri ministrul Rovana Plumb în cadrul unei conferinţe organizate la sediul ministerului Muncii.
„Facem amnistiere fiscală, nu amnistiere penală”, a precizat de mai multe ori Rovana Plumb.
În ceea ce priveşte cele 12.460 de „mămici” descoperite de Curtea de Conturi că ar fi încasat indemnizaţii mai mari decât cele stabilite legal, acestea vor fi la rândul lor amnistiate fiscal, a afirmat Rovana Plumb.
Guvernul va modifica, în şedinţa din 20 august, ordonanţa 111, astfel încât „orice părinte care beneficiază de concediu pentru îngrijirea copilului va putea să obţină venituri suplimentare din alte activităţi desfăşurate acasă îngrijind copilul, în sumă până la 1.500 lei în decursul unui an”, a afirmat Rovana Plumb.
Proiectul de lege pentru amnistierea pensionarilor va fi adoptat tot în şedinta de guvern din 20 august.
Ministrul muncii a prezentat şi „decontul” amnistiei: 15 milioane de lei de la indemnizaţii pentru mame care nu se mai recuperează şi 100 de milioane de lei de la pensii nejustificate.
Ideea amnistiei – plecată de la premier și trecută prin reacția promptă a DNA
Premierul Victor Ponta i-a cerut joi ministrului Muncii, Rovana Plumb, în deschiderea şedinţei de guvern, să elaboreze un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi necuvenit anterior.
“Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemaţi acum să îşi vândă casele, să…cred că aşa cum am putut să facem pentru funcţionari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligaţia să facem pentru pensionari şi faptul că au trebuit să se întâmple nişte nenorociri, oameni care au fost citaţi pe la diverse instituţii cred că e un lucru regretabil şi vreau să veniţi cu un proiect de lege”, a cerut Victor Ponta.
În luna iulie, presa a relatat despre sinuciderile a cinci bătrâni, speriaţi de consecinţele anchetei DNA în dosarul pensiilor falsificate.
Speranţele celor anchetaţi de DNA în acest dosar au fost spulberate vineri, când premierul a revenit cu precizări, spunând că s-a referit la o amnistie fiscală, nu la una de natură penală.
“În proiectul de lege se va spune foarte clar: sub incidenţa legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin – fie pensii, fie cum au fost indemnizaţiile pentru mame – în care, din erori – vorbesc de partea administrativă, partea penală nu intră la guvern – trebuie să dea nişte bani înapoi”, a spus Victor Ponta.
În dosarul pensiilor falsificate, mai mulţi medici, acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.
După declaraţia de joi a premierului, DNA a precizat, legat de dosarul pensionărilor ilegale, că dispoziţiile Codului de procedură penală nu pot fi aplicate „facultativ” iar pensionarii care au dat mită pentru a primi documente neconforme cu realitatea pentru a beneficia de pensii ilegale „nu pot avea decât calitatea conferită de Codul de procedură penală, anume de suspect sau de inculpat.”