Varianta prin care contribuabilul trebuie să aibă posibilitatea de a opta pentru plata TVA la încasare trebuie să fie specificată în Codul Fiscal, aşa cum prevede şi legislaţia europeană, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Dan Schwartz (foto), membru în Comitetul Fiscal al AmCham România.
”AmCham a depus poziţia noastră în care am explicat de ce această măsură nu ar putea să fie atractivă pentru mediul de afaceri. Acest sistem este greu de aplicat şi birocratic, iar la nivelul companiilor mari nu-i vedem utilitatea. Avem şi o soluţie să ieşim din impas, cum ar fi renunţarea la TVA la încasare. O altă propunere este să se introducă în Codul Fiscal ideea ca fiecare contribuabil să opteze sau nu pentru TVA la încasare. Deci, mergem pe varianta opţională a contribuabilului pentru TVA la încasare, cum se prevede şi în legislaţia europeană. În acest sens, credem că putem asista, în perioada următoare, la noi modificări ale Codului Fiscal”, a afirmat Schwartz citat de AGERPRES.
Acesta a adăugat că este de dorit ca efectele negative ale aplicării sistemului de plată a TVA la încasare să nu se producă, în timp ce în cazul plăţii TVA la 90 de zile o variantă ar fi aplicarea unei deduceri fiscale pentru cel care plăteşte factura.
”Domnul Voinea (ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea n.r) o să înţeleagă că încântarea pe care a avut-o la momentul introducerii acestui sistem nu se va regăsi în efectele ulterioare. Efectele negative pe care le-am identificat ne dorim să nu se producă. Aceste efecte s-ar putea limita dacă rapid s-ar propune opţionalitatea pentru aplicarea sistemului. Sunt companii mari care şi-au arătat disponibilitatea de a nu mai lucra cu firmele mici pentru că sursele de finanţare sunt extrem de importante. Pentru companiile mari, posibilitatea de a amâna plata facturilor a reprezentat în ultimii ani un debuşeu financiar. Prin noua abordare de plată a TVA, această administrare a banilor nu mai poate să funcţioneze. În ceea ce priveşte plata la 90 de zile, părerea mea este trebuie acordată o deducere fiscală pentru cel care plăteşte factura. Termenul de 90 zile a devenit un termen uzual pentru majoritatea firmelor. Sunt situaţii în care termenul este prelungit la 120 de zile, ceea ce este grav”.
Noul sistem de TVA, care se aplică de la 1 ianuarie 2013, presupune că exigibilitatea taxei intervine la momentul încasării contravalorii livrărilor/prestărilor efectuate sau, în cazul facturilor neîncasate, în cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturilor.
Codul Fiscal prevede că, de la 1 ianuarie 2013, două categorii de contribuabili aplică obligatoriu noul sistem de TVA – persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi persoanele impozabile, cu sediul activităţii economice în România, care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent.
Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, realizate în cursul unui an calendaristic.
Persoana impozabilă care în anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la încasare, dar a cărei cifră de afaceri pentru anul respectiv este inferioară plafonului de 2.250.000 lei, aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul.
În cazul persoanelor impozabile, cu sediul activităţii economice în România, care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent, aplicarea noului sistem de către aceşti contribuabili se face începând cu data înregistrării lor în scopuri de TVA.
Dacă în cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile care aplică noul sistem de plată a TVA depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la încasare se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.
Conform reglementărilor din Codul Fiscal, sistemul TVA la încasare se aplică numai pentru operaţiuni pentru care locul livrării sau locul prestării se consideră a fi în România.
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a organizat, miercuri, o întâlnire cu presa în care va anunţa cele mai recente recomandări în domeniul fiscalităţii înaintate autorităţilor de grupul de lucru dedicat din cadrul AmCham România.