joi

25 aprilie, 2024

17 februarie, 2020

Alstom este pe cale să încheie, luni, un acord pentru preluarea afacerii feroviare a grupului canadian Bombardier, printr-o tranzacţie de peste şapte miliarde de dolari, care implică achiziția  unui pachet semnificativ de acțiuni deținut de fondul public de pensii din Quebec.

Fondul public de pensii Caisse de dépôt et placement, din Quebec, îşi va vinde pachet de 32,5% din acțiunile subsidiarei feroviare a Bombardier, francezilor de la Alstom şi va cumpăra o participaţie minoritară la entitatea care va rezulta din transazție, potrivit Reuters.

Bombardier nu a comentat informația, dar Wall Street Journal, care a difuzat-o prima dată, spune că un anunț ar putea fi făcut chiar luni.


Postul francez de televiziune BFM anunţase anterior că Alstom, producătorul trenurilor de mare viteză TGV, va face o ofertă fermă pentru preluarea diviziei Bombardier, după negocieri de câteva luni, potrivit Agerpres.

Împotriva ofensivei chineze

Preluarea afacerilor feroviare ale Bombardier de către Alstom ar reprezenta ultima încercare a unuia dintre cei mai mari producători mondiali de trenuri de a contracara competiţia în creştere venită din China.

În anul 2017, Bombardier a purtat discuţii vizând combinarea operaţiunilor sale în domeniul trenurilor cu rivalul german Siemens AG, însă, la final, grupul german a optat pentru o tranzacţie cu rivalul francez Alstom.

Dar, în luna februarie 2019, Uniunea Europeană a blocat fuziunea Alstom-Siemens, care ar fi dat naştere unui campion european, în pofida avertismentelor cu privire la ameninţarea concurenţei chineze.


Compania canadiană a generat vânzări în valoare de opt miliarde de euro pe piaţa echipamentelor de transport feroviar, în 2018, în timp ce Alstom a ajuns la o cifră de afaceri de 8,1 miliarde euro în ultimul exerciţiu financiar.

Alstom şi Siemens au o prezenţă importantă şi pe piaţa din România, dar relaţiile au fost afectate de înclinaţia autorităţilor române tocmai pentru afacerile cu companiile chineze sau turce.

Alstom a contestat, în septembrie 2019, rezultatele licitaţiei de peste 6 miliarde de lei a Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), pentru achiziţia de trenuri electrice de călători , câştigată iniţial de chinezii de la CRRC Qingdao Sifang.
În final, Asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători a ieşit, din nou, câştigătoare, dar licitația a fost contesată ți de Simens și a ajuns la tribunal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: