cursdeguvernare

luni

7 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Dan Șova, Constantin Niță, Alina Bica și Rudel Obreja eliberați din închisoare – efecte ale deciziei CCR privind completurile de 5

20 decembrie, 2018

Înalta Curte a decis suspendarea pedepsei de 4 ani cu executare pentru fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în urma contestaţiei formulate de avocaţii săi în legătură cu formarea completurilor de cinci judecători.

Condamnat tot la 4 ani de închisoare în acelaşi dosar, va fi eliberat şi Şerban Pop.

Miercuri seara, foștii miniștri PSD ​Dan Șova și Constantin Niță, precum și Rudel Obreja, condamnat în dosarul „Gala Bute”, au fost puși în libertate de Curtea Supremă care le-a admis, în principiu, contestațiile în anulare, formulate în baza acelorași motive invocate de avocații Alinei Bica.


Suspendarea executării pedepselor a fost dispusă până la soluționarea definitivă a contestației, care se va judeca pe data de 21 ianuarie.

Alina Bica se află în arest în Costa Rica. Fostul ministru al Turismului Elena Udrea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica au fost reţinute, în 3 octombrie, de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea şi Alina Bica au fost arestate preventiv pentru două luni. Ulterior, arestul acestora a fost prelungit.

Dan Şova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul CET Govora, în care a fost acuzat de trafic de influenţă.

Constantin Niță a fost condamnat la 4 ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.


Rudel Obreja a fost condamnat, în dosarul Gala Bute, la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu și Elena Udrea. Udrea a depus și ea contestație în anulare după decizia CCR în cazul completelor de 5.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dancilă a sesizat CCR în legătură cu existența unui conflict juridic între Parlament și ICCJ cu privire la formarea completurilor de cinci judecători de la instanța supremă.

Sesizarea a venit în contextul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că l-a rugat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, CCR în legătură cu modul de constituire al completurilor de 5 judecători.

Controversele privind completurilor de 5  au început după intrarea în vigoare a Legii de modificare a legii privind organizarea judiciară, care prevede că vicepreședintele ICCJ și președintele Secției Penale nu mai conduc completurile de 5 judecători, ci toți magistrații din complet sunt trași la sorți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: