Alegeri regionale Germania: În Turingia, stânga radicală, pe primul loc, extrema dreaptă, locul 2 - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Alegeri regionale Germania: În Turingia, stânga radicală, pe primul loc, extrema dreaptă, locul 2

28 octombrie, 2019

Formațiunea de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut la alegerile regionale din Turingia (în fosta Germanie de Est comunistă), 23,5% din voturi. plasându-se astfel pe locul al doilea în preferințele electoratului. Scorul este dublu față de cel înregistrat la precedentul scrutin, din 2014.

AfD a devansat și partidul cancelarului german Angela Merkel, nu numai pe cel al partenerul de coaliţie al acesteia:

  • Uniunea creştin-democrată (CDU) a Angelei Merkel a beneficiat de 22,5% din sufragii, respectiv un regres de aproape 12 puncte procentuale în cinci ani în acest land pe care odinioară îl domina autoritar
  • SPD a obținut doar 8,2% din voturi

Pentru CDU este cel mai prost rezultat înregistrat în regiune de la reunificarea germană din 1990.

Alegerile din Turingia au fost câştigate însă de un alt partid aflat la extrema eşichierului politic, cel al stângii radicale – Die Linke –  moştenitor al partidului comunist est-german, care a obținut 29,5% din voturile exprimate.

Liderul formațiunii, actualul şef al guvernului regional Bodo Ramelow, fost sindicalist, şi-a construit succesul pe o politică foarte pragmatică, în care nu a ezitat să privilegieze tematici dragi conservatorilor, precum securitatea, în detrimentul sloganurilor partidului său de la Berlin, de care s-a distanţat.

Îi va fi dificil totuşi să se menţină la putere, scrie presa locală, citată de Agerpres, pentru că cei doi parteneri actuali de coaliţie, social-democraţii din SPD şi ecologiştii nu au obţinut decât 8,2% şi 5,1% şi nu sunt în măsură să formeze împreună o majoritate.


Pentru CDU şi SPD, partide tradiţionale de guvernământ care au dominat viaţa politică de după război, acest scrutin reprezintă încă un pas înapoi de natură să fragilizeze încă şi mai mult guvernul federal al Angelei Merkel.

Cele două formaţiuni sunt partenere de coaliţie, dar îşi afişează din ce în ce mai mult dezacordul, cum s-a întâmplat recent în cazul Siriei şi Turciei.

Acest eşec este un dezastru în special pentru SPD, care luptă pentru supravieţuirea sa pe plan naţional şi care trebuie să decidă în decembrie direcţia pe care o va urma ca şi asupra viitorului preşedinte.

Adepții ieșirii SPD din coaliție își vor consolida probabil poziția după acest scrutin, scrie AFP, citată de Agerpres.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr