luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 octombrie, 2019

Formațiunea de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut la alegerile regionale din Turingia (în fosta Germanie de Est comunistă), 23,5% din voturi. plasându-se astfel pe locul al doilea în preferințele electoratului. Scorul este dublu față de cel înregistrat la precedentul scrutin, din 2014.

AfD a devansat și partidul cancelarului german Angela Merkel, nu numai pe cel al partenerul de coaliţie al acesteia:

  • Uniunea creştin-democrată (CDU) a Angelei Merkel a beneficiat de 22,5% din sufragii, respectiv un regres de aproape 12 puncte procentuale în cinci ani în acest land pe care odinioară îl domina autoritar
  • SPD a obținut doar 8,2% din voturi

Pentru CDU este cel mai prost rezultat înregistrat în regiune de la reunificarea germană din 1990.

Alegerile din Turingia au fost câştigate însă de un alt partid aflat la extrema eşichierului politic, cel al stângii radicale – Die Linke –  moştenitor al partidului comunist est-german, care a obținut 29,5% din voturile exprimate.

Liderul formațiunii, actualul şef al guvernului regional Bodo Ramelow, fost sindicalist, şi-a construit succesul pe o politică foarte pragmatică, în care nu a ezitat să privilegieze tematici dragi conservatorilor, precum securitatea, în detrimentul sloganurilor partidului său de la Berlin, de care s-a distanţat.

Îi va fi dificil totuşi să se menţină la putere, scrie presa locală, citată de Agerpres, pentru că cei doi parteneri actuali de coaliţie, social-democraţii din SPD şi ecologiştii nu au obţinut decât 8,2% şi 5,1% şi nu sunt în măsură să formeze împreună o majoritate.


Pentru CDU şi SPD, partide tradiţionale de guvernământ care au dominat viaţa politică de după război, acest scrutin reprezintă încă un pas înapoi de natură să fragilizeze încă şi mai mult guvernul federal al Angelei Merkel.

Cele două formaţiuni sunt partenere de coaliţie, dar îşi afişează din ce în ce mai mult dezacordul, cum s-a întâmplat recent în cazul Siriei şi Turciei.

Acest eşec este un dezastru în special pentru SPD, care luptă pentru supravieţuirea sa pe plan naţional şi care trebuie să decidă în decembrie direcţia pe care o va urma ca şi asupra viitorului preşedinte.

Adepții ieșirii SPD din coaliție își vor consolida probabil poziția după acest scrutin, scrie AFP, citată de Agerpres.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: