duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 septembrie, 2016

merkel 3Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), se află pe locul trei în exit-poll-urile publicate după închiderea urnelor în alegerile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară.

Potrivit sondajelor publicate de posturile de televiziune germane, SPD (social-democrați) ar fi obținut circa 30% din voturi, AfD (eurosceptici) circa 21%, iar CDU (creștin-democrați) între 19% și 20%.

Aceste cifre arată înfrângerea cancelarului Merkel în propriul ei fief electoral, concomitent cu avansul partidului populist AfD.


”Nu este plăcut pentru noi”, a recunoscut într-un interviu acordat postului ZDF, citat de Reuters, Michael Grosse-Groehmer, unul dintre deputații CDU, el admițând de asemenea: ”Aceia care au votat pentru AfD au transmis un mesaj de protest”.

Scrutinul pentru parlamentul regional din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioară s-a desfășurat exact la un an de la decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porțile Germaniei pentru sutele de mii de migranți veniți din afara Europei, provocând astfel nemulțumirea unei părți a populației germane, nemulțumire concretizată în creșterea popularității formațiunii antiimigrație AfD.

Formațiune eurosceptică, ce a respins inclusiv bailout-ul Greciei, AfD a contestat deschis politica ușilor deschise față de migranți susținută de Angela Merkel.

De altfel, publicațiile germane amintesc că această politică a mai fost sancționată și în alegerile regionale desfășurate în luna martie în alte trei landuri, unde AfD a înregistrat de asemenea rezultate peste așteptări, iar CDU a scăzut față de alegerile precedente.


După publicarea sondajelor, liderul AfD, Frauke Petry, a declarat: ”Alegătorii s-au pronunțat clar împotriva politicii dezastruoase a lui Merkel privind migrația. Am pus CDU la locul său”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În opinia liderului AfD din landul landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Leif-Erik Holm, citat de AFP, rezultatul acestui vot ”este, probabil, începutul sfârșitului pentru cancelarul Merkel”, aluzie la alegerile generale care vor avea loc anul viitor.

Chiar dacă numărarea voturilor va confirma că AfD se află pe locul doi, acest partid nu va putea să intre în coaliția din guvernul regional al landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară în condițiile în care CDU și SPD pot forma o majoritate și își vor menține actualul acord de guvernare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: