fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

Alegeri locale 2016 / Pentru prima oară după 1989, morții nu mai votează. Prezenta la vot la ora 20.30: 47,48% la nivel național

de Victor Bratu 5.6.2016

alegeriAlegerile locale din 2016 marchează o premieră: pentru prima dată după 1989, ”turismul electoral” devine imposibil ca urmare a operaționalizării sistemului de monitorizare în timp real, la nivel național, al cărților de identitate înregistrate ca fiind utilizate de posesor pentru identificare în secțiile de votare.

Centralizarea datelor se realizează automat la AEP, prezența la vot putând fi urmărită pe site-ul Biroului Electoral Central- AICI LINK.

Statistica orei 20.30

Potrivit datelor centralizate pe site-ul BEC, la ora 20.30:

 • Prezența la vot la nivelul țării era de 47,48 %
 • Cele mai ”active” 3 județe din punct de vedere al prezenței la urne: Giurgiu (61,59%), Teleorman (59,38%), Olt (59,34%)
 • Cele mai slabe procente ale prezenței la vot: București (31,96%), Timiș (39,64%), Iași (41,41%)
 • Cea mai slabă prezență la vot în București– Sectorul 5 (30,10%), cea mai bună prezență la vot în București- Sectorul 1 (35,39%)
 • Cele mai multe urne mobile folosite– Teleorman (3.724), cele mai puține- Ilfov (437)
 • Cele mai multe liste suplimentare– Dolj (8.020), cele mai puține- Covasna (1.256)

Potrivit MAI, de la începerea procesului de votare până la ora 18,39 au fost înregistrate 494 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni, iar în urma verificărilor 40% dintre acestea nu au fost confirmate.

“Cele mai multe sesizări se referă la continuarea campaniei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot și prezența altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează”, precizează MAI.

Un sistem simplu, blocat ani de zile de lipsa de voință politică

Sistemul, descris pe scurt:

 • Fiecare secţie de votare este dotată cu un computer şi un scanner, care copiază CNP-ul alegătorului în Registrul Naţional al Alegătorilor.
 • Dacă o Carte de Identitate este prezentată pentru a doua oară pentru înregistrare, chiar și în altă secție de votare, fie și din alt județ, aplicația declanșează o alertă care este recepționată inclusiv de Poliție. Duminică, la nivel național, 5.000 de echipaje MAI erau pregătite să intervină în situații de acest gen.
 • După încheierea procesului de votare, în computer se vor putea încărca procesele-verbale în formă electronică, eliminându-se astfel inclusiv întârzierile în procesul de predare-primire la nivelul birourilor electorale centrale, celebrele cozi din noaptea respectivă.
 • Sistemul de supraveghere previne: votul dublu, multiplu, votul ilegal, adică al persoanelor care nu au vârsta legală, al persoanelor care au suspendate drepturile electorale, sau ”votul” persoanelor decedate.

Sistemul care operează azi este bazat pe o idee veche de aproape 10 ani a Autorității Electorale Permanente, despre care STS a vorbit pentru prima oară în 2009.

Nu s-a implementat mai rapid din cauză că a lipsit voința politică. Iar principalele partide au preferat să construiască sisteme empirice de raportare a prezenței la vot, care au fost folosite în beneficiu propriu.

Exemple cunoscute sunt PSD (Viorel Hrebenciuc) sau PD (Adriean Videanu).

În 2012, guvernul de la acea dată adopta Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2012-2015, care prevedea inclusiv măsuri pentru combaterea fraudelor la alegeri.

Aflat, în 2012, în poziția de vicepreședinte AEP, Marian Muhuleț, declara într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro că sistemul care funcționează azi, 5 iunie 2016, putea fi introdus încă de la alegerile din 2014. ”Am aplicat (în 2012- n. red.) proiectul acesta la trei alegeri parlamentare parţiale, la Bucureşti, Hunedoara, Neamţ şi Maramureş, a funcţionat foarte bine, avem recomandare favorabilă de a fi implementat la nivel naţional.” spunea Marian Muhuleț.

Oficialul AEP preciza, tot în 2012: ”E o chestiune care ţine şi de voinţă politică, de alocare de resurse. Noi am solicitat pentru extinderea acestui proiect un avans de pregătire de minimum 6 luni, maximum un an. Computerele există, primăriile au computere, pot fi uşor reconfigurate pentru ziua votului, STS-ul poate fi implicat pe partea de transmisiuni, registrul electoral îl avem implementat la nivel naţional. Ne trebuie banii şi decizia politică potrivit căreia se doreşte realizarea acestui proiect.”

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.6.2016

4 comentarii

 1. EU - 74 - RON
  5.6.2016, 7:27 pm

  Da! Corect! Aşa e! Morţii nu mai votează! Şi se pare, din procentele ce se prefigurează, comparîndu-le pe cele din precedentele alegeri, că morţii lui Dragnea votau cu P.N.L.-ul…Logic, nu? Nu? Atunci, scuze! Iar traseiştii, tot cu P.N.L.-ul…( vezi harta la http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_locale_2016_bucuresti-21053997-harta-interactiva-cum-arata-votul-lista-suplimentara-judetele-tarii-mijlocul-zilei-electorale.htm )

  • Cristian Grosu
   5.6.2016, 8:38 pm

   E logic după logica Dvs., domnule : o logică politicianistă sută la sută. Da, morții au votat până acum, iar cu așa ceva numai Dvs. vă puteți permite să glumiți: cei care nu au poziția Dvs. și care sunt preocupați de-adevăratelea de ceea ce se întâmplă nu cred că vă gustă gluma. (Încă au fost și de data asta nereguli care frizează frauda – nu cred că de data asta au fost relevante – și sper să ajung ziua când cei care fac așa ceva să ajungă la pușcărie.)

   În rest, aveți dreptate, dar nu cred că vă folosește prea mult :pentru că mai sper că cei care nu și-au înțeles niciodată misiunea politică altfel decât ca pe un reflex de turmă ajunsă la pășunea cea grasă în ultimii 26 de ani să fie măturați de un alt fel de mentalitate politică și mentalitate individuală de politician. O să fie greu, dar astăzi s-au văzut primele semne : se poate.

   Mizeria de azi – pentru că eu consider că alegerile într-un singur tur sunt o mizerie – e ultima complicitate prin care politicienii ”vechi” din principalele 3 partide au strâmbat fondul democrației. Sper să zboare ca niște deșeuri care au fost prosduse – în mod obiectiv, firește – de o prea lungă tranziție de mentalități, și să fie înlocuite, începând de la semnele bune pe care le-am văzut în seara asta, de construcția unei altfel de societate, de civism, de politică.

   • EU - 74 - RON
    5.6.2016, 9:23 pm

    Mi-aţi acordat o prea mare atenţie, domnule Grosu…mă refer la dimensiunea textului. Sunt flatat…

    Scuzele, prezentate anticipat în postarea mea, pot fi uşor inserate la finele postului dvs, chiar în şi în întîmpinarea sa…

    Am vrut să subliniez că …(o întreagă discuţie)…în condiţiile în care făina, uleiul, morţii, traseismul electoral, altele, astăzi nu au mai fost posibile sau doar în mică măsură, multe din vechile speculaţii au fost DESFIINŢATE!. Practic sunt EXACT (sigur cu marja de 1-2%) rezultatele de la europarlamentarele din 2014 …

    Şi, domnule Grosu: DEMOCRAŢIA înseamnă VOINŢA POPULARĂ! Mă-ntreb cînd o să-nvăţaţi s-o respectaţi! (Nu doar dvs, personal) M-am săturat de cei care ,,se dau cu fundul de pămînt” declarîndu-se nemulţumiţi de rezultatul alegerilor…chiar acum urmăresc studioul Digi 24… pardon! TV SPONSOR PNL (vezi donaţiile către partide în 2015 publicate în monitorul oficial) În opinia mea, avem un jurnalism la pămînt! Jurnalişti politici! De fapt nişte propagandişti! destul! Ajunge!

    Carevasăzică: (de fapt, şi un post la un articol al dvs, cel publicat şi la Cluj) Destuparea! În primul rînd a jurnaliştilor! Date reale! Nu struţism, cînd e vorba de anumite lucruri, nu critici nejustificate şi aiurea, nu …

    Jurnalism = Ştiri exacte… Nu păreri partizane politic!

    În ultimele săptămîni: Pleşu: nu mai înţeleg nimic!, N.Manolescu: nu mai înţeleg nimic! CTP: …,,atac cerebral”.. şamd (chiar şi dvs). După părerea mea (proprie, umilă, neavizată): Nici nu au cum! Dar despre asta, altădată…

    • Cristian Grosu
     5.6.2016, 9:38 pm

     nu Dvs. v-am acordat atentie – sunteti un anonim intre miile de anonimi care la adăpostul anonimatului decid.

     am acordat atentie unei teme pe care o bagatelizati – aia e coarda sensibilă pe care ati atins-o și la care sper ca intr-o zi să nu mai aibă acces decât cei care stiu ce inseamnă ea.
     (iar comentariile de aici nu sunt doar pentru cei care intră in dialog: sunt extensii ale articolelor, pentru cititori).

Lăsați un comentariu


Europa

”Coronoia” – Raportul unui înalt funcționar de stat german, despre „giganticele pagube colaterale” provocate de Covid în Germania. ”Avem o falsă alarmă globală” – a scris funcționarul în Raportul său

Iulian Soare

Raportul unui înalt consilier guvernamental despre modul dezastruos în care guvernul german  a gestionat criza Corona, califică drept un fiasco acest răspuns la epidemie. Stephan… Mai mult

Stiri

A patra noapte de violențe în SUA – în 25 de mari orașe circulația pe timp de noapte a fost interzisă

Iulian Soare

Manifestațiile violente au continuate pentru a patra noapte în mai multe orașe din SUA, forțele de ordine intervenind cu gloațe de cauciuc pentru răspândirea protestatarilor… Mai mult

Europa

UE cere SUA să-și reconsidere retragerea din OMS. Oameni de știință, critici dure la adresa deciziei Casei Albe

Iulian Soare

Uniunea Europeană a îndemnat sâmbătă Statele Unite să îşi reconsidere decizia cu privire la retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru că este nevoie… Mai mult

Stiri

Implicare, în premieră, a unei companii private în programul spațial american: NASA și SpaceX au lansat cu succes capsula Crew Dragon

Iulian Soare

NASA și SpaceX au lansat cu succes, sâmbătă, o capsulă cu doi astronauți americani la bord către Staţia Spaţială Internaţională. Este o misiune istorică, pentru că… Mai mult

Europa

Ministru adjunct al mediului, în Bulgaria – arestat pentru trafic de deșeuri periculoase

Iulian Soare

Ministrul adjunct bulgar al mediului a fost arestat şi inculpat pentru presupusa sa implicare într-o rețea de trafic de deşeuri periculoase importate din Italia. Deșeurile,… Mai mult

Europa

Ungaria menține restricțiile de călătorie pentru România

Iulian Soare

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, într-un… Mai mult

Stiri

Premierul Ludovic Orban – amendat cu 3.000 de lei pentru că a fumat în birou și nu a purtat mască

Vladimir Ionescu

UPDATE: Toți miniștrii din fotografie au fost amendați, a anunțat Poliția Capitalei. Într-un comunicat remis sâmbătă seară, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București informează… Mai mult