Partidul conservator FIDESZ al premierului Victor Orban a câștigat detașat alegerile de duminică din Ungaria – la o diferență previzibilă de contracandidații săi.
Fidesz obţine 48% din sufragii, alianţa de stânga 27%, iar partidul Jobbik (extremă dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont. Procentul, indicat de sondajele la ieşirea de la urne, pentru partidul lui Viktor Orban nu este în măsură să arate încă dacă Fidesz va reuşi să îşi asigure o „supermajoritate” de două treimi din parlament, aşa cum a avut la alegerile anterioare, când obţinuse peste 52,7% din voturile cetăţenilor unguri. iar de asta depinde continuarea liniei politice de până acum a premierului Viktor Orban.
Aproximativ 56,7% dintre cei peste opt milioane de alegători şi-au exprimat opţiunea politică până la ora locală 17.30 (18.30, ora României), în cele 10.000 de secţii de votare, în cadrul scrutinului legislativ din Ungaria.
În total, 8,2 milioane de alegători ungari au fost înscrişi pe listele electorale pentru a vota noul parlament, format din 199 de deputați şi aleşi într-un singur tur de scrutin, și pentru a alege 106 reprezentanți locali.
Premierul actual şi liderul partidului Fidesz, Viktor Orban, a depus eforturi în ultimele zile pentru a-și mobiliza susținătorii, de teamă ca aceștia să nu meargă la vot crezând că victoria este deja câștigată. Duminică, premierul a declarat că se aşteaptă la o bună participare la vot. La ora 18.30 (ora României) votaseră peste jumătate dintre alegătorii aşteptaţi la urne, 56,77%. Şi liderul socialist Ferenc Gyurcsány estima o participare de 68%.
Sondajele de opinie dinaintea alegerilor au dat un scor de 46-50% din voturi pentru Fidesz, în timp ce alianţa de stânga, socialiştii, erau creditaţi cu 21-31%. Jobbik, partidul de extremă dreapta antiromi și antisemit, se plasa în sondaje la 15-21%.
O guvernare controversată – un partid care și-a blocat adversarii
Cei patru ani de guvernare Orban au polarizat societatea ungară. Cu ajutorul unei majorități parlamentare de două treimi, el a schimbat profund Ungaria, adoptând peste 850 de legi fără dezbatere și acaparând toate instituțiile de autoritate ale statului, criticii săi acuzându-l că a slăbit valorile democratice, a scris AFP.
Cât privește măsurile guvernamentale, acestea s-au înscris într-un trend de cele mai multe ori antieuropean. Guvernul lui Viktor Orban a subordonat guvernului Banca Națională a Ungariei, prin intermediul ministerului Economiei, a naționalizat fondurile private de pensii și a impus taxe suplimentare băncilor și tranzacțiilor financiare.
O serie de măsuri care au stârnit puternice controverse au fost cele de pe piața de gaze și energie, unde Victor Orban a anunțat impunerea unei scăderi cu 20% a prețurilor.
Guvernul lui Victor Orban și-a autodecretat politicile economice în conformitate cu cele europene după ce, în 2013 Comisia Europeană i-a ridicat Ungariei procedura de deficit excesiv. Cu toate acestea, țara are la această oră o datorie de 79% din PIB, în principal din cauza devalorizării monedei naționale.
Vot pentru alegerile din Ungaria şi în România
Aproximativ 60.000 de maghiari cu dublă cetăţenie din România şi-au exprimat, în ultimele zece zile, la consulatul general al Ungariei din Miercurea Ciuc, votul prin corespondenţă. Alte 1000 de persoane au fost aşteptate să voteze la secţia deschisă în cadrul reprezentanţei diplomatice, informează Agerpres.
Un răspuns
Schimbarile in politica economica, in conformitate cu interesele nationale, l-au propulsat pe Orban in fruntea candidatilor preferati de unguri. Votul oglindeste tocmai recunostinta maghiarilor pentru aceste actiuni curajoase.Cred ca Orban poate fi un exemplu si pentru guvernantii nostri, care nu indraznesc sa iasa din ,,sleaul” tras de CE, FMI, BM.