Numărarea voturilor este aproape de final în Republica Moldova, iar rezultatele confirmă o victorie forţelor proeuropene. După contabilizarea a 96% din voturi, situaţia arată astfel:
- PSRM – 21.21%,
- PLDM – 19.55%,
- PCRM – 17.89%,
- PDM – 15.77%
- PL – 9.46%.
Apeluri la o coaliţie, în anumite condiţii
Liderul PLDM, Vlad Filat (foto), a făcut luni, la prânz, anunţul că va forma o coaliţie proeuropeană cu Partidul Democrat şi Partidul Liberal.
„Presiunile fără precedent la care a fost supusă țara nu au dispărut. Cu toate acestea rezultatul este unul care permite să ne continuăm parcursul nostru european. Dacă este să privim obiectiv, partidele pro-europene au obținut cu 4-5 mandate mai puțin. Nu este o diferență mare pentru că suntem la guvernare de cinci ani de zile, într-o perioadă deloc ușoară”, a spus Vlad Filat citat de Unimedia.
Acesta a arătat că este important în acest moment să existe un guvern, mult mai important decât împărţirea funcţiilor politice în coaliţie.
„Ceea ce mă intereasă acum nu sunt instituțiile, nu sunt funcțiile, dar acum cel mai important este ca să oferim țării o guvernare, ordine în țară și securitatea”, a afirmat acesta.
Liderul PD Marian Lupu condiţionează ănsă formarea unei noi majorităţi parlamentare. Lupu a precizat că nu negociază neutralitatea Republicii Moldova, fapt care face dificil procesul de formare a unei noi coaliţii, întrucât PL pledează pentru integrarea RM în NATO.
„Este cert faptul că Republica Moldova că nu are capacitatea de a-și apăra teritoriul țării de sine stătător. Dar să avem răbdare. Vom discuta. Suntem trei, dar Republica Moldova este una și cetățenii merită bunăstare și pace. Acest lucru e posibil doar în NATO și UE”, aspus liderul liberal Mihai Ghimpu.
Potrivit lui, singura cale a ţării sale spre un „viitor fericit și luminos” este Uniunea Europeană și NATO. „Cu NATO mai greu, dar vom ajunge și la aceasta”, a conchis acesta.
Mihai Ghimpu crede că, prin votul lor, moldovenii au sancţionat guvernarea proeuropeană şi spune că de acum „guvernul va munci pentru oameni”.
De cealaltă parte, Igor Dodon (foto) acuză partidele proeuropene de fraudarea alegerilor şi exclude orice parteneriat cu acestea. Este însă dispus să discute cu PCRM, în anumite condiţii.
„La primele şedinţe ale Parlamentului, vom înainta trei întrebări: anularea Acordului de Asociere cu UE, organizarea unui referendum şi soluţionarea problemelor economico-sociale. Suntem gata să discutăm cu PCRM despre o eventuală coaliţie dacă vor fi de acord cu aceste condiţii”, a spus Igor Dodon, citat de Unimedia.
Igor Dodon – câştigătorul alegerilor din Moldova
Igor Dodo a fost membru PCRM, din care a plecat pentru a prelua conducerea Partidului Socialiştilor (PSRM) în 2011, potrivit Mediafax.
La 11 noiembrie 2011, împreună cu Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramaciuc, Dodon a părăsit PCRM şi s-a alăturat Partidului Socialiştilor (PSRM), al cărui preşedinte a devenit în urma congresului organizat în acelaşi an.
În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat împreună cu Alianţa pentru Integrare Europeană pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului. Atunci, deputatul PCRM Mark Tkaciuk a declarat că Igor Dodon a fost plătit cu trei milioane de euro pentru ca grupul său să voteze preşedintele. Ulterior, aceleaşi acuzaţii au venit şi din partea preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin.
La jumătatea lui 2013, între vechii membri ai partidului PSRM şi echipa nouă condusă de Dodon au apărut disensiuni, una dintre ele fiind legată de intenţia lui Dodon de a organiza un referendum în capitală pentru demitarea primarului Dorin Chirtoacă.
În consecinţă, Igor Dodon a înregistrat iniţiativa de a-l demite pe primarul Chişinăului ca un proiect al Fundaţiei Soluţia, iar ulterior a organizat un congres de la care vechea conducere a PSRM a fost exclusă din partid. În prezent, aceasta se judecă cu Dodon.
După instaurarea embargoului de către ruşi, Vlad Filat şi Vladimir Voronin l-au acuzat pe liderul socialiştilor că el şi Renato Usatîi se fac vinovaţi de interdicţiile impuse de Rusia. „Dodon şi Usatîi se uită în oglindă? Cum pot ei să creeze probleme propriilor cetăţeni? Eu aş numi asta trădare de ţară”, a spus atunci Vlad Filat într-o emisiune televizată.
Diaspora moldovenească a votat masiv pentru forţele proeuropene
În diaspora au votat 18.600 de moldoveni. Voturile diasporei, contabilizate la numărarea a mai puţin de jumătate dintre secţiile de vot, aşa cum apar ele pe site-ul Comisiei electorale Centrale din Moldova, arată un vot masiv şi deloc surprinzător al moldovenilor din afara graniţelor pentru forţele proeuropene.
La numărarea a 42,11% din secţiile de vot din străinătate, câştigătorul alegerilor este partidul lui Vlad Filat, PLDM, cu 37,57% din voturi (6840 dintre voturile valabile exprimate în străinîtate). Pe locul al doilea s-a situat Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu: 24,55% din voturi (4469 de voturi), iar partidul Democrat este al treilea ocupant al podiumului 9,67% (1760 de voturi).
Socialiştii lui Igor Dodon au primit doar 1023 de voturi (5,62%), însă i-au surclasat pe comunişti – 3,98%, cu 725 de voturi.
Nici în România situaţia nu este surprinzătoare: în secţiile de vot de la noi din ţară, PSRM, aflat pe primul loc în alegerile din R.Moldova, nu a primit niciun vot, în schimb PLDM şi PL au obţinut împreună peste 70% din voturi.
Cetăţenii moldoveni care au votat în România au optat în principal pentru PLDM, care a obţinut 40 la sută şi Partidul Liberal – 33 la sută. Partidul Democrat din R.Moldova a obţinut 5 la sută (sub pragul de 6 la sută necesar intrării în Parlament), PCRM 1 la sută, iar candidatul independent Oleg Brega, 2 la sută.
Partidul lui Vlad Filat şi comuniştii pierd substanţial faţă de ultimele alegeri
În ciuda scorului alegerilor parlamentare, forţele proeuropene reuşind să obţină o majoritate firavă, trebuie remarcate câteva schimbări semnificative faţă de ultimele alegeri, din noiembrie 2010.
PCRM – obţinuse 39.35%, ceea ce înseamnă că electoratul său s-a divizat acum şi are printre cele mai usturătoare înfrângeri – a pierdut jumătate din electorat
PLDM – este următorul perdant, iar faptul că s-a aflat la guvernare nu a făcut decât să îl erodeze. în 2010 a obţinut 29.42%, acum a obţinut cu 10 puncte procentuale mai puţin
PDM – a crescut cu 3 puncte procentuale, de la 12.7% în 2010
PL – şi-a menţinut procentele , în jurul a 9%: 9.96% în 2010,