joi

18 aprilie, 2024

2 decembrie, 2014

PCRM va ataca rezultatele alegerilor la Curtea Constituțională și va solicita demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale, a anunţat preşedintele acestei formaţiuni, Vladimir Voronin (foto).

Liderul comunist a invocat motivele sale: Partidul Comunist Reformator a fost lăsat în cursa electorală de către CEC, în pofida unei hotărâri a Curţii de Apel, Partidul „Patria” a fost eliminat din cursă cu trei zile înaintea alegerilor, iar registrul electronic al alegătorilor nu funcţionat.

Liderul comunist a exclus o coaliţie cu forţele proeuropene, dar şi cu socialiştii lui Igor Dodon, marii câştigători ai scrutinului. „Noi încă nu am analizat această opțiune, dar din experiența precedentă, nu cred că este posibil așa ceva. Nu putem să ne unim cu aceia care și-au bătut joc de țară. În așa situație, este greu de găsit limbă comună. Dar cu socialiștii nici aritmetica nu iese”, a precizat liderul PCRM.

Cele mai recente rezultate


La contabilizarea a 98,26% dntre procesele verbale, clasamentul rămâne neschimbat. Cele ma recente date ale cec arată astfel:

  • PSRM 20,75%
  • PLDM 19.97%
  • PCRM 17,71%
  • PDM 15,94%
  • PL 9,53%

Reacţii din Occident – SUA şi UE îndeamnă la formarea rapidă a unui guvern

Statele Unite au avut o reacţie la alegerile din Moldova, prin purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat, Marie Harf. Administraţia americană consideră scrutinul din 30 noiembrie „încă un reper important în dezvoltarea democratică a țării”.

„Statele Unite îi îndeamnă pe liderii din Republica Moldova să acționeze cât mai rapid în vederea formării unui nou guvern”, a subliniat Marie Harf. Potrivit acesteia, noul guvern trebuie să „lupte împotriva corupției, să promoveze reforme și să găsească o soluție cuprinzătoare și pașnică la soluționarea conflictului transnistrean”.

Oficialul american a adus în discuţie şi eliminarea Partidului Patria dn cursa electorală. A reluat poziţia exprimată chiar joi de către ambasadorul american la Chişinău, de altfel prin singurele reacţii la decizia justiţiei din Moldova: „Ca și observatorii din partea OSCE, Statele Unite se arată îngrijorate de decizia Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova de a elimina unul dintre partide din cursa electorală la doar câteva zile înainte de ziua votării”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.


Acelaşi îndemn de formare a unui nou guvern l-a avut şi UE în poziţia sa referitor la alegerile din ţara vecină. „Este nevoie de un nou imbold pentru realizarea reformelor-cheie care vor fi cruciale pentru asocierea politică şi integrarea economică a Republicii Moldova cu UE”, se arată în comunicatul CE.

NATO, la rândul său, arată într-un comunicat de presă că Moldova a făcut alegerea pe care toată lumea trebuie să o respecte.

„Republica Moldova este un partener valoros al Alianței, inclusiv pentru contribuția sa la misiunea de menţinere a păcii în Kosovo. Vom continua cooperarea noastră cu Republica Moldova în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), și suntem deschiși să cooperăm cu noile autorități în vederea participării la noi inițiative de parteneriat lansate la Summit-ul din Wales în luna septembrie”, se arată în comunicatul NATO.

Reacţiile din presa rusă

Presa rusă citeşte în altă cheie alegerile de la Chişinău. Potrivit unei monitorizări făcute de Mediafax, jurnaliştii ruşi văd alegerile din Republica Moldova, în urma cărora Partidul Socialiştilor s-a clasat pe primul loc, drept „o palmă pentru Europa” şi arată că „poziţiile forţelor proeuropene din această ţară sunt slabe”.

Nezavisimaia Gazeta (NG) arată că victoria socialiştilor la alegeri a fost o adevărată surpriză pentru mulţi. Într-un articol cu titlul „Vladimir Putin l-a întrecut pe cancelarul german la alegerile din R.Moldova”, NG apreciază că „Partidul Socialiştilor, protejat de Moscova, i-a depăşit pe liberal-democraţii susţinuţi de Berlin”.

Jurnaliştii rusi cred că Partidul Socialiştilor a primit o parte din voturi pe care trebuia să le obţină Partidul Patria, exclus anterior din cursa electorală din R.Moldova.

Ziarul Rossiskaia Gazeta (RG) afirmă că „falsificările grave la alegerile din Republica Moldova duc ţara spre un conflict civil”.

„Cum va fi poziţia Chişinăului faţă de Transnistria şi care este probabilitatea unui război civil după aproape 20 de ani de linişte? Se va orienta R.Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană, deşi trebuie să înţeleagă că este una dintre cele mai sărace ţări şi nimeni n-o aşteaptă în Europa, sau va prefera să consolideze relaţiile cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni?”, sunt întrebări ce apar în publicaţia de la Moscova.

Potrivit RIA Novosti, alegerile de duminică au demonstrat o consolidare a forţelor proruse în Republica Moldova, în contextul în care „poziţiile forţelor proeuropene din această ţară sunt tot mai slabe”.

„În urma acestor alegeri ar putea fi creată o coaliţie largă, din care ar face parte comuniştii, liberal-democraţii şi democraţii. Această construcţie politică se poate vinde bine atât Europei, cât şi Rusiei”, apreciază agenţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: