luni

26 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2022

Alegerile parlamentare din Italia de duminică ar putea fi unele istorice. În premieră, o femeie are cele mai mari șanse să fie desemnată prim-ministru în fruntea celui mai de dreapta guvern după cel de-al Doilea Război Mondial.

Frații Italiei (FdI), partid naționalist condus de Giorgia Meloni, abia a trecut de 4% din voturi în 2018, dar acum sondajele spun că o să câștige peste 25%.

Scorul permite formarea unei alianțe la guvernare compusă exclusiv din formațiuni conservatoare, care ar obține o majoritate parlamentară clară.


Există această idee în Italia: i-am încercat pe toți ceilalți, așa că haideți să încercăm acum și asta, explică pentru Reuters Wolfango Piccoli, co-președintele companiei de consultanță politică Teneo.

Popularitatea Georgiei Meloni a ”explodat” în criza guvernamentală

Dacă Georgia Meloni câștigă alegerile de duminică, ea se va confrunta cu o serie de provocări majore: creșterea costurilor energiei, un munte de datorii, o posibilă recesiune și un conflict din ce în ce mai periculos în Ucraina.

Georgia Meloni (45 de ani, din Roma), care promite o represiune a imigrației și o reducere de impozite, urmează să înlocuiască una dintre cele mai respectabile figuri ale politicii italiene. Premierul în exercițiu este Mario Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene, văzut ca ”o poliță de asigurare” de investitorii internaționali.

El a demisionat în iulie, după o revoltă în cadrul guvernului său de unitate națională. Georgia Meloni a speculat situația, popularitatea sa ”explodând” de pe băncile opoziției.


Georgia Meloni este un mare și abil comunicator, dar nu are prea multă experiență politică, așa că probabil că nu se va bucura de tradiționala ”lună de miere”, crede Wolfango Piccoli.

Avertismente dinspre Bruxelles

La începutul săptămânii, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Italia cu privire la consecințele pe care le va avea dacă se va îndepărta de principiile democratice.

„Abordarea mea este că, indiferent de guvernul democratic care este dispus să lucreze cu noi, vom lucra împreună”, a declarat ea ca răspuns la o întrebare la modul în care percepe o probabilă viitoare relație a Comisieie cu un guvern de dreapta al Italiei.

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, am vorbit despre experiențele cu Ungaria și cu Polonia, avem suficiente instrumente”, a adăugat ea.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

”Personalitatea economică” a județelor din România, respectiv sectoarele care produc cea mai mare parte a valorii adăugate brute (VAB) de la nivel local, variază semnificativ de la județ

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: