vineri

20 mai, 2022

Alegeri 2012: PDL discută renunţarea la pragul electoral şi comasarea localelor cu parlamentarele

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 august, 2011

In PDL, discuţia privind organizarea alegerilor de anul viitor merge mai departe decât simpla comasare a localelor cu prezidenţialele.

Potrivit blogului personal, europarlamentarul Cristian Preda susţine şi renunţarea la pragul electoral.

„Sunt de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale şi legislative în aceeaşi zi. Nimeni nu va risca, de altfel, să ceară date diferite, adică importante costuri suplimentare într-o perioadă în care resursele bugetare sunt drămuite. Sunt, desigur, mai multe probleme legale de rezolvat. Niciuna nu e majoră. Sunt şi câteva probleme de ordin tehnic ce vor trebui abordate. Una este cea a numărului de parlamentari. Cel mai probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului şi al reducerii însemnate a numărului de deputaţi şi senatori.” – scrie Cristian Preda.


În cazul că partidele parlamentare vor cădea de acord asupra formulei de vot uninominal necompensat, pragul electoral al rămâne fără sens, întrucât alegerile vor fi câştigate în primul rând de candidat, şi abia apoi de partid.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Dacă se ajunge la majoritar într-un tur, cum s-a stabilit de fapt şi pentru preşedinţii de consilii judeţene şi pentru primari, ar fi raţional să se renunţe la pragul electoral. ” – spune Cristian Preda pe blogul său.

Surse din PDL afirmă că partidul studiază mai multe variante, dar sfatul preşedintelui Băsescu a fost să fie susţinută varianta votului nominal necompensat, cu care este de acord şi USL, care a depus deja un proiect de lege la parlament. Este probabil însă că vor apărea chestiuni tehnice, care să ducă atât la redesenarea colegiilor, cât şi la stabilirea normei de reprezentativitate – dat fiind că în această toamnă va începe recesământul populaţiei.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: