vineri

26 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

24 iunie, 2023

În ședința de guvern de joi, guvernul a aprobat în primă lectură o ordonanță de urgență pentru o schema de ajutor de stat destinată  susținerii producției autohtone de materiale de construcție, în valoare de până la 150 milioane de euro pentru acest an.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România a ajuns să importe jumătate din materia primă folosită la lucrările de construcții publice. „Susținem industria autohtonă de materiale de construcție ca să fim siguri că pe șantierele de autostrăzi și la toate celelalte mari obiective aflate în desfășurare vom avea aprovizionare constantă cu materiale la prețuri corecte”, a spus joi Ciolacu. În plus, a explicat că pe lângă cantitățile mari importate, „aceste materiale de construcție sunt furnizate constructorilor după 3 sau 6 luni”.

Aproape 70% din materiale sunt importate

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a spus despre acest proiect de ordonanță de urgență în briefingul care a urmat ședinței de Guvern: „Ca principiu ne dorim sa reducem deficitul comercial. România azi importă anual de 8 miliarde de euro materiale de constructie și aproape 70% din materialele pe care le punem în opera azi in sectorul de construcții sunt din import, de aceea ne dorim să stimulăm investițiile in acest domeniu să avem capacități noi de producție și dacă se poate cu atât mai mult în zonele mai puțin dezvoltate. Limita maximă a aunui astfel de proiect va fi de 50 milioane euro, valoarea maximă a cheltuielilor eligibile.”, a spus acesta.


 „Are și efect multiplicator în privința locurilor de muncă. Astăzi sunt 420.000 de locuri de muncă în industria construcțiilor și a materialelor de construcție. Estimăm un plus de 20.000 de locuri.”, a mai precizat ministrul Economiei.

Condițiile acordării ajutorului de stat

Schema de sprijin este una multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanțării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.

Beneficiarii vor fi întreprinderile constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare. Investițiile finanțate trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activității de construcții într-o proporție de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societății.

Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției. În cazul în care diferența din valoarea investiției neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporție de 80% creditul utilizat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare.


Atât valoarea ajutorului de stat, cât și cea a garanției pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiția este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 județe după PIB/locuitor.

Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenței, iar mecanismul și condiționalitățile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: