miercuri

27 martie, 2024

12 februarie, 2023

Trenuri cu ajutoare din rezerva europeană au plecat sâmbătă seara spre Turcia, din București, a anunțat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Ajutoarele constau în materiale de cazarmament din stocurile „Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)” ale RescEU.

Duminică dimineața, a decolat de pe Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă” și o aeronavă Boeing B777X ce transportă ajutoare umanitare către populația din Adana. O a doua aeronavă va pleca mai târziu în cursul zilei de duminică.

Ultimul bilanț al victimelor generate de cutremurele devastatoare de săptămâna trecută, date corespunzătoare zilei de sâmbătă, arată că au fost confirmate peste 28.000 de decese și alte 80.000 de persoane au fost rănite. În Turcia, s-au înregistrat 24.617 de decese, iar în Siria, numărul 3.575.


Transportul de sâmbătă seara a fost organizat ca urmare a activării programului RescEUde către Comisia Europeană. România va mai trimite și 40 de tone de ajutoare către Siria.

România va asigura transportul mai multor tipuri de produse de adăpost aflate în rezerva RescEU de pe teritoriul ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în cadrul asistenţei internaţionale oferită Turciei, potrivit unei hotărâri adoptată vineri de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

(Citește și: „Bloomberg: Cutremurele costă Turcia 5,5% din PIB. 19.300 de morți confirmați, peste 63.000 răniți„)

Primul tren, care a plecat sâmbătă din România, include 1.200 de corturi, cele 8.000 de paturi, 2.200 de saltele, 4.800 de perne, 9.600 de feţe de pernă, 4.800 de aşternuturi şi alte materiale. Acțiunea a fost aprobată având în vedere cutremurul major produs în data de 6 februarie 2023 pe teritoriul Republicii Turcia şi luând act de solicitarea adresată României de către Comisia Europeană, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziţie Turciei, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilităţile ce revin ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt).

Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acţiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacităţi de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfăşurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.


La plecarea trenului, în Gara Bucureşti Vest au fost prezenți şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România – Ramona Chiriac, ambasadorul desemnat al Republicii Turcia – Erdal Onat și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – Raed Arafat.

Două echipe de salvatori din România, prezente în Turcia

Deocamdată problema retragerii echipelor de salvatori români din Turcia, chiar dacă acestea au nevoie de protecție din partea forţelor de ordine la unele dintre misiunile pe care le execută, a declarat sâmbătă Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Echipele Germaniei și Austriei și-au suspendat misiunile din motive de siguranță, până când situația nu va mai prezenta niciun pericol pentru salvatori, au anunțat sâmbătă cele două țări.

În Turcia sunt prezente două echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.

„Am discutat cu şeful misiunii (…). În unele misiuni pe care le execută sunt însoţiţi de jandarmi, pentru protecţia lor, dar nu neapărat că au motive să plece de acolo. Deci este o zonă care este cu foarte multe clădiri dărâmate, mai apare o persoană sau alta care încalcă regulile ordinii publice şi pentru asta s-a decis să se cheme un sprijin şi să fie întăriri, o echipă de jandarmi, când ei lucrează. Dar nu se pune problema retragerii, chiar am fost rugaţi să mai rămânem o perioadă (…) şi echipele noastre vor rămâne până ni se va spune că s-a terminat faza de căutare-salvare şi atunci noi suntem pregătiţi imediat să-i aducem înapoi”, a declarat, sâmbătă, Raed Arafat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: