vineri

1 martie, 2024

28 august, 2011

Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, a anunţat duminică noul sistem de calcul al ajutoarelor opentru încălzire. Proiectul de Ordonanţă pregătit în acest sens prevede lărgirea bazei de beneficiari ai ajutorului de încălzire (de la circa 200.000 la 330.000 de persoane), prin creşterea venitului minim de la care se acordă acest ajutor – de la 615 la 786 de lei. „Acordarea acestui jutor doar celor care au nevoie” aduce la bugetul de stat o economie de 500 de milioane de lei, potrivit ministrului.

„Aceste persoane (cu venituri mici – n.r.) nu vor plăti mai mult la încălzire, este cazul celor cu venituri lunare de 786 lei de persoană, costul total pentru acordarea acestor subvenţii şi ajutoare fiind de 345 milioane lei din bugetul central şi 370 milioane de lei din bugetele locale”, a explicat Ministrul Muncii.

Oficialul a precizat că anul acesta, prin majorarea intervalului de ajutor acordat şi celor cu venituri între 615 şi 786 de lei din această iarnă, şi din acordarea acestui ajutor doar pesoanelor care au nevoie, economia la buget va fi de 500 milioane de lei.


„Anul trecut au beneficiat de această subvenţie la încălzire şi persoanele defavorizate, şi cele cu mulţi bani şi venituri mari. În plus, cei săraci beneficiau de o sumă suplimentară de 600 de lei, ajutor de încălzire, deci în total de 1.350 de lei. Începând cu această iarnă, vor beneficia de un ajutor de 2.000 de lei doar cei care au cu adevărat nevoie de acest sprijin”, a subliniat ministrul Muncii.

Sebastian Lăzăroiu a precizat că în iarna acestui an vor beneficia de ajutoare 330.000 de persoane comparativ cu 200.000 anul trecut, din cele 1,4 milioane familii racordate de sistemul central de încălzire.

Începând cu această iarnă, se va schimba modul de acordare a acestor ajutoare către persoanele cu venituri mici, dar şi grila de acordare a compensării, a precizat ministrul Muncii.

Dacă în 2010 persoanele cu venituri lunare între 100 şi 615 lei beneficiau de un ajutor de 100 la sută din valoarea facturii de încălzire, din iarna acestui an grila de subvenţie va conţine o nouă categorie, cei cu venituri de la 615 la 786 de lei, care va acoperi până la cinci la sută din factura la întreţinere.


Ministrul a spus că economia la buget va fi de 500 milioane de lei odată cu noile reguli care privesc acordarea acestor ajutoare doar celor cu venituri mici, în condiţiile în care în această iarnă pentru subvenţii şi ajutoare de încălzire se vor cheltui 715 milioane lei, din care 345 de la bugetul central şi 370 milioane de lei de la bugetele locale.

Anul trecut, sumele cheltuite au fost de 700 milioane de lei de la bugetul de stat, 350 milioane de lei de la bugetele locale, la care se adaugă 120 milioane de lei – ajutoarele de încălzire acordate de la bugetul Ministerului Muncii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: