vineri

19 aprilie, 2024

27 iulie, 2020

Valoarea producţiei agricole a scăzut cu 3,8% în 2019 faţă de  anul precedent, până la 90 de miliarde de lei în preţuri curente, trasă în jos de producţia vegetală.

Producţia vegetală a scăzut cu 5,6%, până la aproape 63 de miliarde de lei, potrivit datelor semidefinitive ale Institutului Naţionale de Statistică (INS).

Producţia animală a scăzut cu 0,7%, în timp ce serviciile agricole au crescut cu 29,8%.


Ponderea producţiei vegetale a fost de 70,0%, ponderea producţiei animale de 28,0%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,0%.

„Ne așteptăm la creștere cu ritmuri ridicate pentru agricultură în ciclul post-pandemie, într-o evoluție susținută de nivelul redus al costurilor de finanțare, potențialul de majorare la nivelul randamentelor și oportunitatea ajustării deficitului comercial cu bunuri agro-alimentare”, spune un raport al Băncii Transilvania, emis luni.

Pe de altă parte, România a înregistrat cele mai mari exporturi de cereale din ultimii cinci ani în afara Uniunii Europene, cu cele mai mult de 10 milioane de tone de cereale exportate, România a fost a doua după Franţa în anul de marketing 1 iulie 2019 – 30 iunie2020, potrivit statisticilor Comisiei Europene.

(Citiţi şi: „Exporturile de cereale ale României în afara UE, cele mai mari din ultimii 5 ani”)

Structura valorii producţiei vegetale în anul 2019, pe principalele grupe de culturi, prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent:

  • creșteri ale ponderilor valorii producțiilor au fost înregistrate la: cartofi (+1,9 puncte procentuale), plante denutret (+0,3 puncte procentuale) și legume, inclusiv pepeni (+0,3 puncte procentuale);
  • scăderi ale ponderilor valorii producțiilor au fost înregistrate la: fructe şi struguri (-1,4 puncte procentuale), plante uleioase (-1,3 puncte procentuale) și cereale (-1,2 puncte procentuale).

Structura valorii producţiei animale în anul 2019, la principalele specii şi grupe de produse prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent:

  • creșteri ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: porcine (+1,0 puncte procentuale) și ovine și caprine (+0,3 puncte procentuale);
  • scăderi ale ponderilor valorii producției au fost înregistrate la: bovine (-0,2 puncte procentuale), păsări (-0,2 puncte procentuale) ṣi produse obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică (-0,2 puncte procentuale).
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: